Annons

Nu rustar länet för en tredje våg

Det varnas för att en muterad, mer smittsam virusvariant kan få fäste. Region Kalmar län rustar nu för en tredje våg.
– Vi förstärker vår övervakning, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Kalmar län • Publicerad 11 februari 2021
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och Region Kalmar län rustar nu för att en tredje våg skulle kunna komma.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och Region Kalmar län rustar nu för att en tredje våg skulle kunna komma.Foto: Mats Holmertz

Smittan i länet fortsätter stadigt nedåt men den närmaste framtiden känns ändå mer oviss än på länge. På vissa ställen i landet ligger smittan på en platå, den fortsätter inte ned och i andra regioner har den börjat öka igen.

Oron finns också att den muterade virusvarianten ska få fäste. Hittills har två personer i Kalmar län konstaterats smittade med den brittiska varianten men den smittkedjan är bruten. Exakt hur läget ser ut här är svårt att säga.

Annons

– Sanningen är att vi inte riktigt vet. Det är få fall som vi har skickat för typning och ännu färre som vi har fått svar på, tyvärr. Vi måste skicka dem till Stockholm för att få dem bekräftade och det tar många veckor att få svar, säger Lisa Labbé Sandelin.

Den brittiska varianten tros vara betydligt mer smittsam men exakt hur mycket vet man inte i dagsläget.

– Hittills ser det i alla fall ut som om vaccinet har effekt mot den brittiska varianten.

Fakta

Nationella rekommendationer

Alla som reser in i Sverige rekommenderas att testa sig och stanna hemma och undvika nära kontakter i 7 dagar efter ankomsten.

Utländska medborgare måste ha testat negativt för covid-19 för att få komma in i landet.

Övriga rekommenderas att testa sig vid ankomst till Sverige.

Alla (från förskoleklassålder) rekommenderas dessutom att testa sig dag 5 efter ankomst till Sverige.

Region Kalmar län är vaksamma och förbereder sig för att en tredje våg skulle kunna slå till här.

– Vi förstärker vår övervakning av bekräftade fall, vi spanar efter om vi ser geografisk ökning lokalt eller om vi hittar kluster kopplade till verksamheter. Det kan vara arbetsplatser, skolor eller liknande, säger Lisa Labbé Sandelin.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för övervakning. Tio procent av de positiva proverna ska skickas för typning. Vi skickar också de som vi misstänker har fått infektion trots att de är vaccinerade och även stickprov från större utbrott.

Skulle ett större utbrott inträffa kan lokala råd sättas in.

– Då kan smittskyddsläkaren tillsammans med Folkhälsomyndigheten ge en lokal rekommendation om olika åtgärder. Det kan vara att stänga en skola eller rekommendera att man inte ska resa.

”Plötsligt är det omständigheter som gör att det går under radarn att det snabbt eskalerar.”
Lisa Labbé Sandelin, om utbrott av coronavirus

För att förhindra att den nya virusvarianten tar sig till landet har nya nationella rekommendationer sjösatts.

– Vi har tät kontakt med företag när de har haft ett större inflöde av utländsk arbetskraft på väg in. Vi har stöttat hur man ska tänka, vara vaksam, att de har tillgång till provtagning, vad de ska göra och snabb kontakt med oss om man hittar fall. Förhoppningen är att inte ska bli något utbrott men det vet man aldrig. Plötsligt är det omständigheter som gör att det går under radarn att det snabbt eskalerar.

Annons

Smittan har gått ned i flera veckor, vilket nu också visar sig på sjukvården. På torsdagsmorgonen vårdades 26 personer för covid-19 på länets sjukhus. Det är en halvering från hur det var för en månad sedan. Det senaste dygnet har en man i 75-årsåldern och en kvinna i 85-årsåldern avlidit i covid-19.

LÄS MER:

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons