Sveriges lärare: ”Vad är målet för skolväsendet?”
”Kortsiktiga och ogenomtänkta beslut med oönskade konsekvenser lämnar en extrem bitterhet, i synnerhet om den ekonomiska analysen i slutänden inte håller”, skriver Elise Ling och Frida Fahlström, kommunombud Sveriges Lärare Mönsterås, i skrivelsen till kommunstyrelsens arbetsutskott.
”Så vitt vi förstår kommer de nio miljonerna i vilket fall inte någon annan skolenhet till gagn utan är helt enkelt tänkt att vara en besparingsåtgärd för kommunen som helhet. Huruvida det faktiskt blir en besparing ställer sig Sveriges Lärare Mönsterås frågande till.”
Man kan minst sagt säga att kommunens besparingsutredningar har väckt många frågor. I skrivelsen radas massvis av frågor från personal på Komvux och Mönsteråsgymnasiet.
Exempelvis: Vill vi förlora kompetensen? Vad händer med de familjer som förlorar en inkomst? Vad innebär det för skatteintäkterna? Hur behåller man tillräckligt med lärarkompetens så länge som den behövs om man tänker sig en nedläggning? Hur blir det för de IM-elever som nu har kunnat komma till en skola som är omhändertagande, där alla lärare känner dem och eleverna inte faller mellan stolarna?
De frågar sig även vad målet för skolväsendet i Mönsterås kommun är, samt att det behöver definieras för att veta hur resurser ska satsas.
– Om man ska göra en budget för skolan och göra förändringar måste man titta på helheten. Vad är det vi vill? Vad vill vi erbjuda? Vad har vi som inte resten av länet har? Det är först då man kan lägga pengarna rätt än om man börjar i andra änden med vad vi inte vill, säger Elise Ling.
Vad vill ni få ut av skrivelsen?
– Framförallt att man inte tar ett förhastat beslut för att budgeten säger det. Det finns många frågetecken om det blir en besparing för oss i slutändan, säger Elise Ling.
– Om en nedläggning innebär att elever med särskilda behov inte tar sig igenom gymnasieskolan och hamnar hos socialtjänsten eller om kommunen inte kan erbjuda vettiga alternativ för elever som vill vara kvar här blir det inte bra heller.
Elise Ling belyser samtidigt att lärarkåren på Komvux och gymnasiet är väl medvetna om att ekonomin är utmanande.
– Men att bara ta ett snabbt beslut att lägga ned utan att utreda alla konsekvenser och möjligheter tror vi också blir fel.
– Vi behöver få ett besked ganska snart. Vi är i processen med att ta fram gymnasiekatalog och planerar för gymnasiemässa.
En viktig anledning till Mönsteråsgymnasiet startade var höga avhopp från utbildningarna i Kalmar eller Oskarshamn.
– Vägen in på gymnasiet är inte enklare än 1995 och att ta sig igenom är ingen självklarhet, avslutar Elise Ling.