Omsorgschef hoppas visir stoppar smittspridning
– Personalen gör ett fantastiskt jobb därute och det ser ut som att vi lyckats bromsa smittan med hjälp av skyddsutrustning. Jag hoppas det i alla fall. Hittills har smittan funnits i vissa kluster och det verkar inte ha spridit sig till andra grupper, säger Pernilla Ekholm Slottner, omsorgschef i Mörbylånga kommun.
I slutet av förra veckan var fem äldre personer med hemtjänst i norra kommundelen bekräftat smittade med covid-19, varav fyra avlidit. De hade antingen vårdats hemma eller på sjukhus.
I slutet på förra veckan kom också det första bekräftade fallet på ett särskilt boende i kommunen. Men de bekräftade fallen hade på måndagseftermiddagen inte blivit fler, enligt Pernilla Ekholm Slottner.
Hon berättar att ett evakueringsboende på Rönningegården i Mörbylånga står klart, att det finns personal redo och att ytterligare personal utbildar sig, men att hittills ingen smittad omsorgstagare velat flytta in.
– Det är frivilligt och vi kan inte tvångsförflytta någon till evakueringsboende.
En person har hört av sig till tidningen med stor oro för att smitta ska spridas på äldreboendet Rönningegården om kommunen öppnar en avdelning för covid-19-sjuka i samma byggnad: ”Det kan aldrig bli säkert när det bor så många gamla inom samma väggar.”
– Vi har haft smittskyddssjuksköterskor på plats och de säger att de är ett av de bättre evakueringsboenden som finns i länet, med egen ingång och helt avskiljt från övrigt boende, säger omsorgschefen.
Hon berättar att det fortfarande finns en oro hos personalen och att många också är sjukskrivna av olika anledningar.
– Jag har precis haft möte med cheferna och det finns oro. Man vill ha skyddsutrustning och det har vi ju. Personal ska alltid ha visir vid vård närmare än en och en halv meter och alla har personliga visir. Följer man de basala hygienrutinerna med detta tillägg är man så skyddad det går att bli med den kunskap vi har nu och det är de flesta trygga med. Sen kan man vara orolig ändå. Det här är ju en okänd sjukdom, säger Pernilla Ekholm Slottner.
Liksom i övriga landet har smittan troligen kommit in i hemtjänsten via personal som inte vetat om att de var smittade, då de äldre levde isolerade, sa socialchef Ann-Katrin Ståhl förra veckan. Den 30 april beslutade Mörbylånga kommun därför att all personal inom omsorgen ska ha visir på sig alltid vid vård närmare än en och en halv meter, samt utbildas i hur man tar på och av och rengör visiret. Det tog sedan en tid för all personal att få personligt visir. Om någon brukare är misstänkt eller bekräftat smittad räcker inte visir utan då är det full skyddsutrustning som krävs, betonar Pernilla Ekholm Slottner.