Annons

Daniel Bogefors: Daniel Bogefors: ”Varför har länet klarat sig lindrigt undan?”

En fråga utan svar. Hur kommer det sig att Kalmar län har minst andel smittade i hela landet sedan pandemistarten?
Daniel BogeforsSkicka e-post
Publicerad 14 oktober 2020
Daniel Bogefors
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kalmar län har haft minst antal smittade per 100 000 invånare sedan pandemistarten.
Kalmar län har haft minst antal smittade per 100 000 invånare sedan pandemistarten.Foto: Mikael Fritzon/TT

En före detta chef var missnöjd med min krönika. ”Du kan inte bara ställa frågor. Du måste lyfta fram din åsikt, varför ser det ut som det gör och presentera lösning.”

Den gamle chefen får ursäkta för den här kommentaren kommer mest ha frågetecken.

Annons

För ingen kan på riktigt förklara varför Kalmar län har klarat sig lindrigt undan i pandemivågen. Detta skrivs med en respektfull medvetenhet till alla de som har avlidit i länet i covid-19.

Men rent statistiskt har färre fått smittan i länet jämfört med alla andra regioner. Det lyfts fram att Kalmar hade tur att ha sportlov tidigt, innan smittan tog fart på allvar. Därför fick regionen ett försprång och kunde förbereda sig på annat sätt än sina kollegor i andra delar av Sverige.

”Spännande på riktigt blir det först när smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin funderar över om det finns andra förklaringar.”
Daniel Bogefors

Vi bor i ett glesbefolkat län och använder inte kollektivtrafik i samma utsträckning som i större städer. Det är andra förklaringar. Samtidigt, det finns regioner som är betydligt mer glesbefolkade.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har också sagt: ”Vi måste komma ihåg att den stora smittspridningen inte sker i kollektivtrafiken.”

Spännande på riktigt blir det först när smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin funderar över om det finns andra förklaringar. Kanske klimatfaktorer, uv-ljus eller luftfuktighet. Fast då pratar hon primärt om sommarmånaderna.

För ingen vet eller vågar gissa, bara fundera.

Kommer ni ihåg när det diskuterades om smittskyddsläkaren skulle ha mandat att stänga Ölandsbron. Det var innan sommaren. Så stor var oron då. Skulle det bli en ny rekordtopp som Folkhälsomyndigheten varnat för när reserestriktionerna släpptes?

Från de öländska stränderna gick också larmen täta om trängsel och länsstyrelsen var snabbt ute och satte upp ett varningens finger ”håll avstånd!”

Facit blev tre smittade på hela Öland.

Jämför med Gotland där en bit över hundra blev sjuka.

Annons

Varför blev det så?

Bro kontra färja?

Inte heller den beräknade toppen några månader tidigare, i maj, blev av. Det blev en liten topp som snabbt planade ut igen. Inte alls som befarat.

Varför blev det så?

Framtiden kan möjligtvis ge svar på gårdagens frågor.

Är det så enkelt att vi har haft tur eller är det möjligt så att vi har en väl fungerande smittspårningen som fångar upp varenda fall och bryter smittkedjor? Till viss del kan det vara så - i alla fall från sommaren och framåt. Speciellt som man ser hur ökningen i våra grannlän har sett ut de senaste veckorna.

Sjukdomskurvan pekar uppåt i landet. Under vecka 40 ökade antalet smittade i 15 av 21 regioner.

Så har vi i Kalmar län det värsta framför oss? Inte om vi ska gå på det som tidigare har meddelats att covid-19 nu mest kommer att dyka upp i klusterform.

Inom några månader finns förhoppningsvis också ett vaccin ute på marknaden.

Kanske kommer vi att rida ut den här stormen?

Annons
Annons
Annons
Annons