Annons

Klimatpengar till biogasmack i Färjestaden

Mörbylånga kommun har fått 6,3 miljoner kronor i klimatpengar av staten för att minska koldioxidutsläpp. Pengarna ska gå till att bygga kommunens andra biogasmack, denna gång i Färjestaden.
Mörbylånga • Publicerad 22 november 2018
För att svenska fordon ska blir mer fossilfria krävs olika miljövänliga drivmedel, som biogas.
För att svenska fordon ska blir mer fossilfria krävs olika miljövänliga drivmedel, som biogas.Foto: Claudio Bresciani/TT

I februari var det premiär för kommunens första biogasmack för allmänheten. Alla kommunens skolbussar går på biogas och nuvarande entreprenör Bergkvarabuss står för en biogasmack vid depån nära Guldfågeln i Mörbylånga tätort. Macken öppnade augusti 2017 och för allmänheten februari 2018.

– Biogasens historia är ganska kort i Mörbylånga kommun, säger Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg i Mörbylånga kommun.

Annons

Med det nya klimatstödet hoppas kommunen på ytterligare en biogasmack vid Färjestaden. Kommunen ska inte bygga själva utan samarbeta med privat aktör.

– Det är ett bra strategiskt läge vid brofästet, där det redan finns flera mackar. Än har vi inte tagit kontakt med några privata aktörer för att se om någon är intresserad. Men de här pengarna behövs för att det ska bli lönsamt med ett mackbygge, säger Elvira Laneborg.

Än så länge finns ett 60-tal biogasbilar registrerade i kommunen, varav kommunen äger en tredjedel.

– Ser vi till att det finns fler biogasmackar går försäljningen av biogasbilar uppåt. Än så länge tankas den stora volymen biogas av skolbussarna.

Mörbylånga är en av de kommuner med störst koldioxidutsläpp i landet, vilket till stor del beror på Cementas kalkstensbrytning och cementtillverkning där processerna innebär stora koldioxidutsläpp, något som företaget arbetar för att minska. Mörbylånga har också målet att bli fossilbränslefri kommun år 2025, då alla ska köra på förnybart bränsle.

Elvira Laneborg arbetar även för att få till biogasproduktion i kommunen, där det finns goda förutsättningar med många jordbruk.

– Som det är nu importeras biogasen från större leverantör på fastlandet, som Eon. Den närmaste biogasproduktionen finns utanför Läckeby säger hon.

Mörbylånga kommun får pengarna av Klimatklivet, regeringens satsning för att minska koldioxidutsläpp lokalt.

– Biogas är en del av lösningen för ett hållbart samhälle och extra relevant på Öland som har så stor djurhållning och mycket att göra biogas av. Det här är en fråga som har brett politiskt stöd och vi ser fram mot att kunna verkställa planen, säger avgående kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) i en kommentar.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons