Annons

Tufft för dansbanden: ”Om alla håller sig hemma går Sverige i konkurs”

Många dansbandsarrangörer bokar nu av sina evenemang vilket slår hårt mot både dansbandsmusiker och dansställen i landet.
– Jag tror att nöjesbranschen kommer att klara maximalt två veckor av det här, säger Patrich Rundström, sångare och pianist i dansbandet Sannex.
Nybro/Kalmar • Publicerad 16 mars 2020
Två helger med inställda spelningar är vardagen just nu för Patrich Rundströms Sannex. Han räknar med att det blir fler, men hoppas att det vänder snart.
Två helger med inställda spelningar är vardagen just nu för Patrich Rundströms Sannex. Han räknar med att det blir fler, men hoppas att det vänder snart.Foto: Anton Lernstål

Grammisbelönade Sannex och Blender är två av landets många dansband och de är vana vid att vara fullbokade. Men nu väntar två helger med inställda spelningar. Det är så långt fram som Patrich Rundström från Nybro vet att hans dansband Sannex drabbas av coronasmittan. Sedan är det just nu osäkert.

– Men även om vi skulle börja spela om två veckor vet vi inte effekten – kommer folk att våga komma?, säger han.

Annons

Inställda spelningar innebär utebliven inkomst för bandets medlemmar. Som företag har de en buffert, men Patrich Rundström säger att den inte räcker många månader när det är fyra personer som ska ha lön.

Samma sak säger Johannes Winroth från Kalmar, keyboardist i dansbandet Blender.

– Det är jättetråkigt om det blir långvarigt. Det är enorma pengar vi går miste om. Spelplanen är redan klar för hela året så vi kan inte flytta fram spelningar, för de helgerna är redan uppbokade. Och på ett personligt plan kommer det säkert innebära att man får se sig om efter ett temporärt jobb, om det nu går att hitta något, säger han.

”De flesta kommer med positiva kommentarer och säger att de ska dansa extra mycket när det är över. Sedan finns det såklart vissa som är arga för att en del ställer in eller inte ställer in”, säger Johannes Winroth i Blender.
”De flesta kommer med positiva kommentarer och säger att de ska dansa extra mycket när det är över. Sedan finns det såklart vissa som är arga för att en del ställer in eller inte ställer in”, säger Johannes Winroth i Blender.Foto: Pär Aronsson

Patrich Rundström beskriver det som ett moment 22 just nu – vilket fått dansbandsbranschen att börja diskutera hur man ska göra. Sedan tidigare gäller att om arrangören ställer in en spelning så bryter de ett kontrakt och ska ändå betala bandet. Vilket i nuläget inte är hållbart.

– Måste de betala oss ändå kommer de till slut tvingas lägga ner och då har vi inte någonstans att spela. Det är inte hållbart i längden.

Maximalt två veckor med inställda evenemang ger han det. Sedan tror han att det kommer att slå så hårt mot nöjes-Sverige och att både band och arrangörer kommer att tvingas lägga ner – inte bara inom dansbandsbranschen.

– Vi måste ta vårt förnuft till fånga och få i gång samhället igen. Om alla håller sig hemma kommer Sverige att gå i konkurs, säger Patrich Rundström.

Läs mer om hur lokala evenemang påverkas av coronaviruset:

Ida NorinderSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons