De vill bygga upp Europas e-handel
E-handelsboomen börjar nu slå igenom på bred front. Rapporter pekar på att e-handeln kommer att passera den fysiska handeln 2025.
Men många e-handelsbolag sitter i dag i gamla och ofunktionella lokaler.
– I USA, som är störst i världen på e-handel, är genomsnittsåldern på ett aktivt lager 34 år. De flesta system för lagerhållning och distribution är eftersatt. Det är klart att vi ser att det finns enorma möjligheter för oss i detta, säger Hans Bengtsson som är nytillträdd vd för Infrahubs.
Enligt Andreas Ekberg ser bilden ungefär likadan ut på nära håll.
– England är den största e-handelsnationen i Europa och bara i London finns behov av att bygga nya lager på 900 000 kvadrat. Marknaden är enorm, säger han.
Infrahubs vill bygga skräddarsydda e-handelslager åt andra bolag enligt den modell som Royal Design nu byggt i Nybro.
– När jag skapade lagret åt Royal Design insåg jag att många andra skulle behöva automatiserade system som är anpassat för logistik och finansiella behov. Lönsamheten för en e-handlare sitter i lagret och vi bygger inte bara ett lager utan ett komplett infrastruktursystem. Därför var det extra skönt att jag fick med mig Hans på den här resan. Vi har 20 års erfarenhet från branschen, säger Andreas Ekberg.
Hans Bengtsson grundade Royal Design tillsammans med Andreas Ekberg, men valde att kliva av bolaget för två år sedan när grundarna sålde ut huvuddelen av bolaget till nya ägare.
– Jag har varit pappaledig sedan dess, men känner nu att jag har fått en väldigt spännande möjlighet att använda min erfarenhet och få möjlighet att bygga upp något som jag verkligen tror kan bli jättestort. Det känns lite som när vi grundade Royal Design, säger Hans Bengtsson.
Bengtsson och Ekberg äger varsin tredjedel av Infrahubs. Den sista tredjedelen ägs av börsnoterade finansbolaget Catella.
– De hade fått nys om att någon galning byggt det här stora lagret i Nybro. Jag och Hans åkte dit och presenterade vår affärsidé om Infrahubs och de nappade direkt. Det ger oss en enorm styrka att Catella är med på resan – och det ger oss kapital för att våga tänka stort, säger Andreas Ekberg.
Infrahubs kommer att bli baserat i Kalmar. Just nu pågår rekrytering av ett antal nyckelpersoner till bolaget – som också kommer att finnas representerat över hela landet i olika säljenheter.
– Vi för samtal med ett antal intressenter som är intresserade av att vi ska bygga infrastruktur åt dem. Vi har satt som delmål att bygga tio lager i inledningsskede. Inom ett antal år har vi satt målet att bygga 45 Infrahubs. Det handlar inte bara om e-handelsbolag utan också andra företag som har lagerverksamhet och distribution, berättar Hans Bengtsson.
För att kunna bygga så stora byggnader krävs mark. Infrahubs har därför i inledningsskedet skaffat flera stora markreservationer i landet. Bland annat har man köpt reservation på 150 000 kvadrat i Jönköping och nästan 100 000 i Laholm.
– Läget i Jönköping är optimalt med stor kundkrets i cirkel runt kommunen – och i Laholm ligger vår mark perfekt intill E6. Vi har också skaffat reservationer i Skåne, säger Andreas Ekberg.
En stor fördel för Infrahubs är, menar grundarna, att byggtiden är snabb och effektiv. På åtta månader ska lagret gå från grävskopa till inflyttning, vilket också håller nere byggkostnaderna.
– Det småländska tänket är viktigt. Samtidigt vill vi bygga med kvalitet och med ett minimum på 10 000 kvadrat. Vi har kontakt med byggbolag som är med på villkoren, säger Andreas Ekberg.
Kommer ni att äga lagren och hyra ut dem?
– De flesta e-handlare vill inte äga sina egna fastigheter eftersom tillväxten inte sitter i ägandet av lokalerna i deras affärsmodeller. Vi kommer att stå för entreprenaden och äga vilket Catella ser möjligheter i.
Enligt Hans Bengtsson är potentialen enorm för Infrahubs.
– Det tog 20 år för Royal Design att nå en miljard i omsättning, det här bolaget har en betydligt snabbare väg till de summorna, menar han.