Annons

Fortfarande inget industrivatten i prisat vattenverk – ”blir billigare”

Det nya vattenverket i Mörbylånga har prisats internationellt för tekniken att återvinna vatten från industrin. Men än släpps inte det renade vattnet från Guldfågelns fabrik ut i vattenverket och vattennätet. ”Vi väntar på provsvar”.
Mörbylånga • Publicerad 8 januari 2020
”Vi kör processvatten separat fortfarande i förbehandlingsverket. Vi sa under byggtiden att det var viktigast att få vattenverket färdigt i tid, därför blev förbehandlingsverket klart lite senare. Men de prover vi tagit på vattnet ser mycket bra ut”, säger Peter Asteberg, projektledare för bygget av det nya vattenverket i Mörbylånga tätort. Här med platschef Ragnar Hermansson, NCC, under bygget för ett år sedan.
”Vi kör processvatten separat fortfarande i förbehandlingsverket. Vi sa under byggtiden att det var viktigast att få vattenverket färdigt i tid, därför blev förbehandlingsverket klart lite senare. Men de prover vi tagit på vattnet ser mycket bra ut”, säger Peter Asteberg, projektledare för bygget av det nya vattenverket i Mörbylånga tätort. Här med platschef Ragnar Hermansson, NCC, under bygget för ett år sedan.Foto: Pia Olofsson

– Vi kör processvatten från Guldfågeln separat i förbehandlingsverket fortfarande, säger Peter Asteberg, projektledare för bygget av det nya vattenverket i Mörbylånga tätort.

– De biologiska analyserna av mikroorganismer visar att det är rent dricksvatten redan efter förbehandlingsverket, alltså redan innan vi skickar in det för ytterligare rening i vattenverket. Men jag vill se provsvaren från de kemiska analyserna av metaller först.

Annons

Det har gått ett halvår sedan kronprinsessan Victoria i somras invigde Mörbylånga kommuns nya avsaltningsverk. Det unika med vattenverket är att det producerar dricksvatten både av bräckt vatten från Östersjön, och från återanvänt och renat processvatten från grannen Guldfågelns kycklingfabrik. Efter att det först har renats i kommunens industrireningsverk.

Tekniken för återanvändningen har gett vattenverket pris och internationell uppmärksamhet. Det bräckta vattnet renas och finns sedan i höstas ute i kranarna hos kommuninvånarna. Men ännu släpps inte processvattnet in i det nya vattenverket för vidare transport ut i kommuninvånarnas vattenkranar.

Peter Asteberg tror att vattenverket kan användas fullt ut i månadsskiftet januari och februari, även med renat processvatten.

– Om inget oförutsett inträffar. Vi vill också att driftpersonalen ska känna sig trygga med att de kan hur allt fungerar, säger han.

Mörbylånga nya vattenverk producerade före jul cirka 1 000 kubikmeter vatten per dygn, vilket är en fjärdedel av vattenverkets fulla kapacitet på 4 000 kubikmeter vatten per dygn, berättar Peter Asteberg.

– Just ni behövs inte mer vatten. Vi har ingen vattenbrist.

Egentligen kan allt vatten tas från Östersjön, men att producera dricksvatten av bräckt vatten kräver mer energi och är dyrare än att producera dricksvatten av processvatten från industrin. Det är alltså både en större ekonomisk vinst och en större miljövinst att använda det vattnet.

”Det återvunna vattnet från Guldfågeln har mycket lägre salthalt. Det blir billigare för oss och vi vill komma igång med det så snart som möjligt.”
Peter Asteberg, Mörbylånga kommun

– Det återvunna vattnet från Guldfågeln har mycket lägre salthalt. Det blir billigare för oss och vi vill komma igång med det så snart som möjligt. Det är också miljövänligt eftersom det går åt mindre energi att framställa, säger han.

– Vi sa under byggtiden att det var viktigast att få vattenverket färdigt i tid, därför blev förbehandlingsverket klart lite senare.

Fakta

Så tillverkas dricksvatten

I Mörbylångas nya vattenverk tillverkas dricksvatten av använt processvatten från Guldfågelns kycklingslakteri, som först renats i ett förbehandlingsverk (industrireningsverket). Här renas också bräckt vatten från Kalmarsund. Båda med beprövad teknik, men kombinationen är världsunik.

Rening i membranfilterteknik i två steg: 1. Ultrafiltrering, tar bort partiklar ur vattnet ner till virusstorlek. 2. Omvänd osmos, tar bort lösta partiklar i vattnet ner till atomnivå, som till exempel kloridjonerna i salt vatten. Bräckt vatten pressas med högt tryck genom mycket fina membran.

Källa: Mörbylånga kommun

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons