Avantgardet: Det viktiga är att inte stå still
– Eftersom jag är mitt eget skivbolag blir det nästan som fyra årstider att ge ut ett album. Man spelar in, mixar, lanserar och sedan ger man sig ut på turné. Nu har det bara varit som en enda lång, grå vinter där man sitter hemma för sig själv.
Rasmus Arvidsson ringer upp från sin källare nära Färjestaden på Öland, där han inrett en egen studio men inte isolerat ordentligt. Det är i början av december och "fruktansvärt kallt", trots att han bär dunjacka, berättar han för TT.
– Jag har tillbringat många timmar här under året som gått. Vår nya producent bor i Berlin och fick reseförbud samtidigt som de stängde ned hela Danmark. Att göra allt pålägg och sång själv hemma blir själsdödande i längden. Jag blir osäker och framför allt väldigt hård mot mig själv när det gäller sången, säger Rasmus Arvidsson.
Bandet lyckades i slutet av sommaren samlas i Lund för en veckas intensiv inspelning av det album som döpts till "Smile and wave". Producenten Jari Haapalainen reste upp från Berlin och resten av bandet tog sig från Nybro, där man en gång startade.
Blickar inåt
De flesta musikintresserade har redan hört historien om hur Rasmus Arvidsson kom hem från London, efter att nästan ha mist livet i en drogöverdos. Han kontaktade först missbruksvården i Sverige, därefter barndomsvännen Patrik Åberg och de två bildade Avantgardet. Det var 2015 och fem år senare är bandet etablerat på den svenska popscenen. På "Smile and wave" säger Rasmus Arvidsson att han för första gången blickar inåt i texterna, som en konsekvens av bristen på yttre intryck.
– Jag har aldrig varit speciellt intresserad av att skriva om känslor. Det har aldrig känts intressant för någon annan vad just jag känner. Men under det här året brottas alla med samma typ av inre konflikt, bara i att ta sig upp ur sängen finns ett motstånd. Och då måste många gå till jobbet och kriga på ändå.
"Man kämpar på"
Trots det inåtblickande allvaret låter det inte ultradeppigt om det nya albumet – tvärtom finns där flera upptempolåtar med texter präglade av framtidstro. Ett medvetet val, enligt Arvidsson.
– Det hade varit enkelt att ta en genväg och göra skivan becksvart och hopplös. Men jag vill att den ska spegla psyket och den naiva hoppfullheten man måste frambringa. Man kämpar på men blir nedslagen igen. Jag har försökt att skriva den som ett "peptalk" till mig själv, förklarar han.
Han beskriver sig själv som en person som inte vill göra något halvdant. Det var därför en hög tröskel att kliva över att ta sig tillbaka till studion, när det inte går att dela de nya låtarna med publiken under livespelningar.
– Vi blev erbjudna att strömma eller göra anpassade 50 personers-spelningar. Men jag kände att det måste bli 100 procent, annars är det inte värt det.
Däremot såg han möjligheten att utvecklas, vilket var det som till slut mynnade ut i att det trots allt blev en skiva under det märkliga året 2020.
– Om jag skulle lyssna på en tidigare skiva och tycka att "fan vad den är bra", då har jag misslyckats. Då har jag inte utvecklats eller tagit ett kliv någonstans och det är jag allergisk mot. Jag vill tycka att det jag gör just nu är svinbra men det jag har gjort förut ska kännas som att det går att göra bättre. Det viktiga är att man rör på sig åt vilket håll som helst, framåt eller åt sidan, bara man inte står still.
Fakta: Avantgardet
Avantgardet, med Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i spetsen, debuterade 2016 med albumet "För många dyra skor och döda ögon". Låtarna kretsade mycket kring missbruk och utanförskap. Första skivan producerades av Björn Olsson.
2017 släppte Avantgardet "På östkusten intet nytt", som nominerades till en Grammis i kategorin årets rock, och 2018 albumet "Alla känner apan", båda producerade av Joakim Åhlund. "Ut i natten" från "Alla känner apan" blev bandets dittills största hit och utsågs bland annat till veckans låt i P3. Avantgardet fick med den framträda i "Allsång på Skansen" 2018. Skivan Grammisnominerades i två kategorier.
Fjärde skivan "Mellan miljonprogram och Thailand" producerades av Pelle Gunnerfeldt 2019. Rasmus Arvidsson tilldelades Skap:s utmärkelse för årets textförfattare.
Fakta: Avantgardet
...låten "Micke och Maria" på nya albumet:
Det är två av våra största fans, som jag träffade på en spelning i Eskilstuna. De har haft det svintufft och gått på heroin båda två. De berättade sin historia för mig och jag började gråta. Det var den vackraste kärlekshistoria jag någonsin hört. På spelningen kom Maria upp på scen och sjöng "Horespundarpop" och sedan har jag fortsatt hålla kontakten med dem. Jag ville skriva och ge dem den här låten. Det blir en del i saknaden efter och hyllningen av våra fans och ett försök att involvera dem.
...att lyssna på skivan när den är klar:
Jag lyssnar inte en sekund. Det är så konstigt för man går från att lyssna 10 000 gånger på varenda detalj och sedan är det som att trycka på en knapp och du lyssnar aldrig mer igen. Det blir en helt annan sak att spela live. Jag känner att hela grunden är att det här är riktigt jävla bra skiva för att släppa den, det känner man när den är klar.
...vad han längtat mest efter under den här tiden:
För att vara ganska platt, bara efter att krama vem som helst. Jag är ganska kramig som person och tycker det är helt värdelöst att inte få visa någon hur mycket man uppskattar att träffa dem. Nu är det som att man är otrevlig mot alla. Visst älskar jag att vara ute och spela men det jag tycker allra mest om är att åka buss med bandet. Det var därför det var så viktigt att få den där veckan i somras i studion. De låtarna som är mest uppåt kräver ändå att man spelar in tillsammans som band.