Stjärnbartendern Bella Porcile plockar in skogen i baren
Det finns två miljöer som Bella Porcile älskar – krogen och skogen.
Hon trivs lika bra bakom baren som i en lummig glänta med mossa.
Som dotter till Kalmars mest kända pizzabagare och krögare, Ernesto Porcile, föddes Bella mer eller mindre på krogen och förälskade sig tidigt i både mat och dryck.
Det var också pappa Ernesto som tog med henne ut i naturen och lärde henne allt han kunde om skogens eget smakgalleri.
– Pappa och jag var alltid ute i naturen. Han visste vad som gick att äta och vi åt maskrosblad och en massa konstiga grejer, skrattar Bella Porcile.
Numera är naturens skafferi en självklarhet för bartendern som växte upp i Lindsdal och Kalmar. Precis som naturens smaker ofta används i matlagning använder sig Bella, som många känner som @mixedbybella på Instagram, av dem när hon blandar drinkar och som bartender är hon känd för sin kreativitet bakom bardisken.
Hon lämnade Kalmar för restaurangskola i Älmhult på gymnasiet och sedan dess har hon arbetat i bland annat London, Mexiko och Stockholm, där hon också bor. I 20 år har hon tillbringat vintrarna med att skapa drinkar i Åre och de senaste somrarna har hon jobbat på Ulvö hotell på Höga kusten, men i sommar hittar vi henne bakom baren och som barchef på Hotell Borgholm.
– Det känns jätteroligt att vara tillbaka på Öland och i Kalmar. Kalmar känns alltid som hemma. Min pappa har ju restaurang där och jag har alltid hjälpt honom till och från. Jag har syskon i Kalmar och min mamma bor på Öland.
Bella föddes in i restaurangbranschen, men det var när hon arbetade i Åre som hon hamnade bakom baren och idag är hon frilansande bartender, driver eget aktiebolag, jobbar som barkonsult, sitter i juryn i drinktävlingar, anordnar växtvandringar och är ambassadör för olika spritmärken.
– Jag hade en paus från Åre i fem år och då var jag i Mexiko på vintrarna och utbildade mig till silversmed. Jag är en kreativ människa och tycker om att göra drinkarna visuellt fina.
För sex år sedan, när hon arbetade på Torpedverkstaden i Stockholm, började hon plocka in naturen i sin drinklista.
– Vi hade mycket blommor utanför stället och efter det har intresset bara växt. När jag jobbade på Ulvön peakade det. Där var naturen som ett skafferi och jag gick ut och plockade varje dag.
Bella är ute i skogen året runt och letar efter örter, bär och blommor som hon förädlar till ingredienser för att göra drinkar med vilda smaker.
Hon gillar att få ett ställe att smaka som sin plats och i sommar blir det en smak av Öland på mixedbybellas drinklista.
– Sverige är så långt och det växer så olika saker från norr till söder. Nu på Öland är jag runt och kollar vad som växer specifikt här, det blir mycket nässlor och tallkottar. Dessutom har ju Hotell Borgholm en fantastisk trädgård med örter och kryddor som jag kommer att använda mig av.
I augusti släpps Bella Porciles första drinkbok ”Vilda drinkar” där hon berättar hur man med naturen som skafferi gör goda drinkar.
– Det ska bli superspännande och kul! Jag är mycket på Instagram, jag tycker det är roligt, och jag har märkt att folk skriver och frågar mycket och till slut började jag tänka att jag kanske skulle skriva en bok.
”Vilda drinkar” är inte en vanlig drinkbok utan är mer uppbyggd kring växterna, vilka som går att äta, hur man tar tillvara på dem och vad man får och inte får plocka i naturen.
– Jag ville göra en lite enkel bok så att folk hemma ska kunna göra drinkar utan att det är för komplicerat. Den passar alla som gillar naturen och som gillar drinkar.
Naturen är inte bara en källa till hennes arbete – den betyder mer än så och hon vistas i den så ofta hon kan.
– Naturen betyder jättemycket för mig. Jag är högkänslig och behöver lugnet och bara komma ut och andas. Jag har inga problem alls med att vara ensam i naturen, så har det varit sedan jag var liten, jag älskade att rymma ut i naturen och bygga kojor. Jag är ute mycket på promenader, så fort jag får chans går jag ut.
Vad i skogen har överraskat dig mest som bartender?
– Gröna tallkottar. Dem kan man koka en god sockerlag på som får en djupröd skogsgodissmak. Kottarna kan man dessutom äta som smågodis sedan.
Bella om
Egna favoritdrinken:
”Kott å gott å de då va, som är min dedikerade Kalmardrink, och min viol- och lavendel-margarita, den är väldigt populär.”
Pizza:
”Jag älskar pizza och Margherita är min favorit. Det är så man vet om ett ställe är bra, ta en Margherita. Den beställer jag alltid hos pappa, det är den enda pizzan jag äter.”
Hur branschen förändrats:
”Man har blivit mer medveten om vad man serverar, man gillar att jobba lokalt för det går att hitta nästan alla spritsorter i Sverige nu för tiden. Dessutom börjar tjejerna få ta mer plats bakom baren. Det är fortfarande vanligare med killar i branschen, men det kommer fler och fler tjejer och det är kul.”