Snart är det dukat och klart inför Guldfesten: ”Organiserat kaos”
Under fredagskvällen hålls den tjugoförsta upplagan av Guldfesten där lokala eldsjälar och företagare i Kalmar kommun hyllas. I år ska Kalmarsalen fyllas med 350 galaklädda festdeltagare.
Under torsdagseftermiddagen går festgeneralen Jonas Svendsén fram och tillbaka mellan borden, upp på scenen och upp på läktaren.
– Det är ett organiserat kaos, men jag kan ändå säga att det är under kontroll. Just nu lägger vi det sista pusslet inför festen, berättar han.
Serveringspersonal dukar borden med vita linnedukar, vitt finporslin och finputsar glasen innan de ställs ut på borden. Linda Tollefors från Kallskänken är ansvarig för mat och servering, samtidigt som hon putsar glas ger hon detaljerade instruktioner till personalen som dukat.
– Jag är lugn, kanske lite för lugn, men det flyter på bra. Vi börjar också få rutin på den här typen av galor, eftersom vi har varit på näringslivsgalan i Oskarshamn några år, berättar hon.
Under galakvällen serverar ni en trerätters middag med en varm huvudrätt. Hur ska ni lyckas med att få in den varm till alla gäster?
– Varma tallrikar och högt tempo, sedan har vi fler knep och knåp som är vår hemlighet. En halvtimme innan den ska serveras är det vi som styr och då vet vi exakt vad vi ska göra för att det ska bli bra, berättar Linda Tollefors.
Galan innehåller elva priskategorier som varvas med underhållning. I år är det lokala förmågor som stiger upp på scenen, bland annat operasångaren Björn Elmgren, Ida Seve och Molly & Elliot Carsheim.
Nytt för i år är att ni bara anlitar lokala artister. Hur kommer det sig?
– Vi vill lyfta våra lokala professionella musiker och det vore konstigt om vi exempelvis tar hit ett band från någon annanstans i Sverige, säger Jonas Svendsén.
Ett nytt inslag är att två hemliga maskerade gästartister ska underhålla under kvällen.
– Vi kommer att ge ledtrådar och publiken kommer att få gissa vilka det är innan vi avslöjar profilerna, berättar Jonas Svendsén.
Meny Guldfesten
Förrätt - Japchae - Koreansk glasnudelsallad serveras med räkor marinerade i kimchi, spetskål, rostad vitlök, chilimajonnäs, sesamfrön samt koriander
Varmrätt - Pocherad Norsk Skrei serveras med potatispuré samt velouté med forellrom och blåmusslor
Dessert - Bananparfait au four - mörk choklad - romsyltade körsbär - karamelliserad salt mandel