Annons

”Mer natur till folket”

Replik på debattinlägg om Hornsös framtid, publicerad 14 oktober.
”Det finns stor potential i naturturism. Natur och friluftsliv är starka friskfaktorer.”
Debatt • Publicerad 21 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Många vittnar om hur bra man mår av skogspromenader och utevistelser.”
"Många vittnar om hur bra man mår av skogspromenader och utevistelser.”Foto: Mikael Eklund

Många vittnar om hur bra man mår av skogspromenader och utevistelser. Svensk natur, med glesbygd och stora obebodda områden, har stor attraktionskraft och upplevs närmast exotisk på människor från andra länder.

Staten är den största ägaren av mark, skog och natur, med Sveaskog och Naturvårdsverket som största aktörer. Sveaskogs initiativ att inrätta ekoparker är utmärkt. Men det mesta som är bra kan bli ännu bättre. Statens marker, våra gemensamma ägodelar, borde göras mer tillgängliga.

Annons

Ett exempel: Just nu görs åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Norra Kvills nationalpark. Man förbättrar parkeringsmöjligheterna vid parkens enda ingång, långt ut i obygden, nära gränsen till Östergötland. Men varför inte satsa på fler ingångar, exempelvis från Gullringen, dit man lätt kan ta sig med kollektivtrafik? Det skulle kunna stimulera lokala entreprenörer att satsa på cykeluthyrning, kanske kombinerat med övernattnings- och matpaket. På så sätt skulle naturturism kunna bidra till utveckling och ge fler utkomstmöjligheter för befolkningen på en landsbygd, vars värden kan komma fler till nytta.

Min motion syftar alltså till att stärka samverkan med lokalsamhället och göra ekoparker och nationalparker mer tillgängliga för besökare. Motionen är allmänt hållen och namnger inte något specifikt område, vilket man kan tro när man läser Johanssons insändare. Den är lika gångbar i Småland, Värmland och Norrbotten. Den låser inte fast vad som ska göras, utan vill utreda hur man kan förena allmänhetens tillgång till naturen med behovet av art- och biotopskydd.

Att som Anders Johansson befara att Sveaskog skulle lägga ned ekoparkerna, om ägaren vill ha dem kvar och utveckla konceptet, förefaller långsökt. Statliga bolag och verk styrs ju genom regleringsbrev från regeringen och riksdagen beslutar om anslag.

Gudrun Brunegård, riksdagsledamot (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons