Annons

Utsläpp orsakar fiskdöd i Döderhultsbäcken: ”Mycket olyckligt”

Ett utsläpp i samband med en brunnsborrning har orsakat skador på fisklivet i Döderhultsbäcken. Små betongpartiklar har frigjorts och träffat och förstört havsöringens rombäddar. Ärendet utreds nu av länsstyrelsen.
Oskarshamn • Publicerad 18 november 2021
Döderhultsbäcken har drabbats av ett utsläpp efter en brunnsborrning. Utsläppet ägde rum på en plats längre uppströms än från platsen där bilden är tagen.Foto: Roger Carlsson

Det var i måndags som utsläppet inträffade på en sträcka av bäcken strax utanför Oskarshamn. Det uppmärksammades av privatpersoner som såg att sediment kommit ut i vattnet som ändrade karaktär och färg.

Händelsen anmäldes till länsstyrelsen och i tisdags besökte Tobias Borger vid vattenenheten platsen. Han menar att det som skett är olyckligt med tanke på att havsöringen har sin lekperiod just nu. De små partiklar som följt med sedimenten har träffat de känsliga rombäddarna på botten.

Utsläppet fångades på bild av privatpersoner på måndagskvällen.Foto: Privat
Annons

– Vi vet inte riktigt vad som har hänt, men troligtvis är det en kombination orsaker och där mycket mättat vatten följt med ut i bäcken. Det är naturligtvis olyckligt med tanke på att havsöringen befinner sig i sin lekperiod, säger Tobias Borger, som menar att det är svårt att bedöma skadornas omfattning.

– Vi kommer titta vidare på det här och vi får se hur stora skadorna är. Fiskarna lägger rommen nu på hösten och den ligger kvar hela vinterm och det är först nästa år som vi ser hur stor påverkan när vi se de nya öringarna, säger Tobias Borger. Han vill i nuläget inte uttala sig om länsstyrelsen tänker gå vidare med en åtalsanmälan mot de ansvariga för brunnsborrningen.

– Vi ska fortsätta utreda händelsen och sedan kommer andra personer här på länsstyrelsen att ta ställning till om händelsen ska anmälas. Det är för tidigt att spekulera i det i dag, säger han.

Malin Olsson på Oskarshamns kommuns miljökontor har också varit på platsen för utsläppet för att ta prover på vattnet.

– Jag var där på onsdagsförmiddagen och då såg man inte mycket av grumligheten. Men vi ska ta nya prover och har en fortsatt dialog med länsstyrelsen i ärendet. Vi har tidigare prövat och godkänt ansökan för brunnsborrningen och de villkor som skulle uppfyllas, säger hon.

Mathias Sabel, engagerad i föreningen Havsöringens ynglingar som lägger ned ett omfattande arbete för att skapa gynnsamma lekbottnar, är mycket bekymrad. Han beskriver utsläppet som en katastrof för havsöringen i bäcken.

– Det är mycket olyckligt. Sedimentet som kommer ned i bäcken kväver rommen och det får förödande effekter. Och det är inte första gången det här händer. Ett liknande utsläpp 2017 bidrog till att vi fick en omfattande fiskdöd i bäcken ett år senare, säger han.

Mathias Sabel är kritisk till att brunnsborrningar sker den här årstiden. Han pekar på riskerna med utsläpp som alltid finns, och som ofta får svåra konsekvenser om de råkar inträffa under öringens lekperiod.

– Om man nu ska borra brunnar måste man försöka undvika att de sker under de få veckor som leken pågår här i bäcken, säger han.

Oskarshamn-Tidningen har sökt företrädare från det aktuella brunnsborrningsföretaget flertalet gånger utan resultat.

Läs mer om Döderhultsbäcken här:

”Det är mycket olyckligt. Sedimentet som kommer ned i bäcken kväver rommen och det får förödande effekter”
Mathias Sabel, aktiv i föreningen Havsöringens yngel.
Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons