Annons

Blev advokat av en slump – numera driver Nina egen byrå

Egentligen var det slumpen som gjorde att Nina Ask blev advokat. Efter att ha jobbat som undersköterska och hälsorådgivare satte hon sig som 28-åring åter i skolbänken. Tanken var dock aldrig att bli advokat men i dag driver hon egen advokatbyrå i Oskarshamn, där ingen arbetsdag är den andra lik.
Oskarshamn • Publicerad 27 november 2023 • Uppdaterad 28 november 2023
För att själv kunna styra över sin tid valde Nina Ask att bli egen företagare och startade advokatbyrå i Oskarshamn.
För att själv kunna styra över sin tid valde Nina Ask att bli egen företagare och startade advokatbyrå i Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

Nina Ask har precis flyttat in sin verksamhet i nyrenoverade lokaler vid Stora Torget och klienterna som kommer dit möts av en ombonad miljö med möbler i mörkblå sammet. En hel del av tiden sitter hon dock i sin bil och kör mellan förhandlingar i olika domstolar, förhör på polisstationer och andra platser där hon möter upp sina klienter. Ibland handlar det om barn och unga som omhändertagits och placerats längre bort, och då kan det bli många timmars bilfärd.

– Jag har ett väldigt omväxlande arbete. Det är inte en dag som är den andra lik. Det är oerhört intressanta ämnen som jag får insikt i, och det är ett fantastiskt jobb. Men jag ska inte sticka under stol med att det är ett svårt arbete också, med komplicerade frågeställningar att hantera.

Annons

Det är många olika människoöden hon möter. I början kunde det vara svårt att släppa tankarna på jobbet i slutet av arbetsdagen.

– Jag pratade med en äldre kollega som sa att ”du måste lära dig att vara som en gås och låta det rinna av dig”. Först tyckte jag att det lät lite känslokallt, men jag har blivit bättre på att inte ta med mig arbetet hem.

Beslutet att studera vidare och byta bana har hon aldrig ångrat. Först började hon läsa in ämnen på heltid på komvux.

– Det var ett fantastiskt år på komvux. Jag var så motiverad att läsa då, även om jag fortfarande inte visste vad jag skulle läsa till.

”Det kanske låter konstigt att säga så, att ett jobb som innehåller tunga ämnen är roligt. Det roliga är att det är ett omväxlande arbete, att man är med och har chans att påverka utgången av ärenden”, förklarar Nina Ask.
”Det kanske låter konstigt att säga så, att ett jobb som innehåller tunga ämnen är roligt. Det roliga är att det är ett omväxlande arbete, att man är med och har chans att påverka utgången av ärenden”, förklarar Nina Ask.Foto: Roger Carlsson

Ett av ämnena var rättskunskap och kanske var det där som tanken på en juristutbildning så småningom föddes. Hon sökte in på både socionomprogrammet och juristprogrammet, och det sistnämnda som var hennes förstaval blev också det hon antogs till.

I februari 2006 tog Nina Ask examen som jurist vid Lunds universitet, efter fyra och ett halvt års studier. Men det var fortfarande ingen självklarhet att hon skulle bli advokat.

Efter examen fick hon en tjänst som personalsekreterare hos Oskarshamns kommun, där hon skulle arbeta med frågor som bland annat arbetsrätt. Men det var inte någon renodlad juristtjänst, så när hon såg en annons om att en byrå sökte en familjerättsjurist i Oskarshamn så tvekade hon aldrig.

– En dag fem år senare när jag var på kontoret knackade det på och där stod en kvinna i skinnpaj som presenterade sig som advokat. Hon var i Oskarshamn för att sondera terrängen eftersom hon hade snappat upp att stan var lite av en vit fläck på kartan när det gällde advokatbyråer. Vi hade ett jättetrevligt samtal. Några dagar senare ringde hon och frågade om jag ville vara med och starta upp Visioner advokatbyrå här. Jag kunde inte tacka nej till det.

”Det är ett fantastiskt jobb. Men jag ska inte sticka under stol med att det är ett svårt arbete också.”
Nina Ask, advokat

Där var hon anställd under fem år och under tiden genomgick hon även Advokatsamfundets utbildning och tog sin advokatexamen. Därefter ansökte hon om inträde i Advokatsamfundet. För det krävs att man har en godkänd juristexamen på fyra och ett halvt år, har arbetat i minst tre år som biträdande jurist på en advokatbyrå eller motsvarande, att man har fått godkänt i skriftlig och muntlig examen samt blivit godkänd i en slutlig prövning. Prövningen innebär att de advokater, domstolar och myndigheter som man har stött på i sitt arbete under tiden som biträdande jurist, ska yttra sig över ens lämplighet. Det är bara den som har blivit antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund som får kalla sig advokat.

Nina Ask flyttade nyligen in i nya lokaler vid Stora Torget, men tillbringar mycket tid på språng mellan olika domstolar, polisstationer och andra platser där hon träffar sina klienter.
Nina Ask flyttade nyligen in i nya lokaler vid Stora Torget, men tillbringar mycket tid på språng mellan olika domstolar, polisstationer och andra platser där hon träffar sina klienter.Foto: Roger Carlsson

I november 2020 valde Nina Ask att starta egen byrå, Oskarshamns advokatbyrå. I dagsläget är det en enmansbyrå med humanjuridisk inriktning och som tar uppdrag främst inom brottmål, familjerätt och socialrätt.

Annons

Hon stortrivs med sitt jobb och beskriver det som roligt.

– Det kanske låter konstigt att säga så, att ett jobb som innehåller tunga ämnen är roligt. Det roliga är att det är ett omväxlande arbete, att man är med och har chans att påverka utgången av ärenden.

Hon tycker att det är givande att jobba med detta, vare sig det handlar om att vara målsägandebiträde som stöttar brottsoffer eller som försvarsadvokat för misstänkta.

En vanlig fråga till försvarsadvokater är hur de kan försvara någon som begått ett allvarligt brott.

– Men det är ju inte ett brott man försvarar, säger Nina Ask och understryker att alla enligt lagen har rätt till en rättvis rättegång och att det är viktigt att man inte dömer en individ innan domen har vunnit laga kraft.

Nina Ask har aldrig ångrat sitt yrkesval.
Nina Ask har aldrig ångrat sitt yrkesval.Foto: Roger Carlsson

Eftersom hon är ensam i företaget köper hon in en tjänst som har specialiserat sig på advokatbyråer och vars handläggare hjälper henne och många andra byråer med det administrativa, som att pröva jäv, boka in förhandlingar och sådant, och det är till värdefull hjälp. Hon kan sakna arbetskamrater, men ångrar inte att hon valde att starta eget.

– Jag vill inte gå in i någon vägg, utan vill kunna styra hur mycket jag arbetar och vad jag lägger min tid på. Jag trivs med att vara min egen.

När Nina Ask inte jobbar umgås hon helst med familjen, som består av sambo och två döttrar.

– Jag gillar att vara hemma, men vi tycker också om att resa. Sedan har jag ett gymkort men jag är inte så bra på att ta mig dit, säger hon och skrattar.

Fakta

Advokatyrket

En advokat är en juridisk rådgivare och arbetet utförs inom ramen för stränga etiska regler vars viktigaste syfte är att skydda klientens intressen. Reglerna bygger bland annat på lojalitet med klienten och tystnadsplikt, och den som anlitar en advokat ska kort sagt kunna känna sig säker på att advokaten hela tiden ser till klientens intressen och inte tar några andra hänsyn i arbetet.

Det ställs höga krav på den som vill kalla sig advokat. Förutom juridisk utbildning krävs också praktisk erfarenhet och lämplighet för yrket, och godkänt resultat på advokatexamen. Advokaterna är också skyldiga att upprätthålla och vidareutveckla sin yrkeskompetens. I praktiken innebär detta att alla advokater måste delta i minst 18 timmars utbildning varje år.

Källa: Advokatsamfundet.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons