Jörgen Ström: En klassiker är tillbaka – tacka publiken för det
Det är 14 år sedan Nybro senast fick känna på allsvenskt spel. 2009 fick man lämna näst högsta serien sedan man kämpat sig igenom sju säsonger som kantats av turbulens och ekonomiska problem.
För trots att föreningen under flera säsonger hade chansen att etablera sig i eliten så fick man aldrig riktigt fotfäste. Lyftet kom inte, ekonomin hängde inte med, klubbledningen kunde aldrig andas – och till slut gick det inte längre. Nybro Vikings trillade ner i ettan igen, ekonomiskt utblottade och dränerade på framtidstro.
Där har man nu slitit sig igenom nya ekonomiska stålbad, ny turbulens. Den svaga ekonomin har präglat föreningen under många år. Det har gjorts brandkårsutryckningar till fordringsägare, sponsorer och medlemmar. Flera gånger har föreningen balanserat på konkursens brant.
Det var först efter Krister Engdahls kraftfulla saneringsarbete för en handfull år sedan som miljonskulderna arbetades bort och ett eget kapital har kunnat byggas upp.
Men oavsett den ekonomiska turbulensen har alltid publiken följt sitt lag i Liljas Arena genom alla umbäranden. Nybroborna har lidit och våndats, men de har aldrig givit upp. Det gör man inte i Nybro. Man är van att slita med det lilla man har.
Nybro är en kommun som genom många generationer kämpat med tuffa förutsättningar. En industri- och glasbygd som i omgångar plågats av lågkonjunkturer och nedläggningar. Som fått kämpa med avfolkning och begränsade ekonomiska förutsättningar – och som haft en expansiv grannkommun tre mål österut som bättre förmått ställa om till ett tjänste-, utbildnings- och turismsamhälle. Sju mil västerut har Växjö funnits med sitt expansiva näringsliv och sin starka idrottstradition.
Nybro har dock haft sitt ishockeylag. Inte särskilt framgångsrikt, kanske, men det har varit en spegel av staden och något för det luttrade folket att samlas runt.
Nybro Vikings betydelse för kommunen har varit monumental. De flesta har brytt sig, haft ett förhållande till föreningen. På torget, i fikarum och runt köksborden har ishockeylaget dissekerats i detalj. Folket har stundom glatt sig men mest lidit. Men man har aldrig vänt Vikings ryggen utan troget kommit till ishallen i vått och torrt.
Den genuina hockeykulturen är något som formats i generationer i Nybro. Ishockeyn kom till staden 1946 under namnet IK Ymer, men blev så småningom en del av Nybro IF. Det stora lyftet kom 1963 då Victoriahallen stod klar som landets fjärde ishall sedan ideella krafter i mångt och mycket byggt den dröm och vision som legendariske ordföranden Evald Carlsson fått under sina resor utomlands.
Under 1960-talet utvecklades ishockeyn i Nybro snabbt. Det värvades spelare från Norrland, byggdes upp en stark ungdomsorganisation, intresset exploderade. Framgångarna kom snabbt. 1968 kvalade man sig upp i allsvenskan (dåvarande högsta serien) och gjorde två säsonger där. Under hela 1970-talet var man ett topplag i ettan och kvalade till elitserien vid flera tillfällen, under 1980-talet hängde man också kvar i eliten även om ekonomin började svaja rejält i spåren av konkurrenter som gjorde miljonsatsningar medan fattiga Nybro satt med sin tomma plånbok.
Därför känns det på många sätt rättvist att folket i Nybro nu får sin belöning efter så många tunga bakslag. Nybro Vikings är tillbaka på en nivå som man åtminstone publikmässigt hör hemma på.
Nu återstår det svåra arbetet med att etablera föreningen på allsvensk nivå också organisatoriskt och ekonomiskt.
I jämförelse med hur situationen var senast man gick upp, 2002, så är förutsättningarna betydligt bättre nu. Den gången var skulderna i miljonklassen och möjligheterna till vettig allsvensk satsning kraftigt begränsade. Ledningen fick balansera på slak lina, plocka spelare från reahyllan. Det naturliga självförtroendet som krävs för spel på elitnivå fanns inte.
Nu finns ett par miljoner i kassan, en organisation på plats (om än orutinerad på den här nivån) – och dessutom så kommer den allsvenska platsen nu ge föreningen ytterligare runt sex miljoner kronor i tv-pengar. Omsättningen bör kunna tryckas upp mot 25 miljoner kronor vilket skulle göra Nybro Vikings till en förening som kan konkurrera hyggligt åtminstone med konkurrenterna på allsvenskans nedre halva.
Ett jättekliv upp till drakar som Brynäs, Björklöven, Djurgården, Mora och Södertälje såklart. Men i striden mot lag som Tingsryd, Västervik, Almtuna, Kristianstad och Östersund behöver man inte känna sig underlägsna.
Folkets kärlek har funnits i 80 år. Nu finns chansen att kunna betala tillbaka.
Jag hoppas att föreningen tar den chansen.
Sport-Barometern
En dansk jackpot?
Kalmar FF betalade 1,5 miljon kronor för dansken Mileta Rajovic, 23. Det kan visa sig bli ett riktigt fynd. Jättedansken har hittills visat sig vara en succé. Sju mål under försäsongen varav fem i cupen har följts upp med tre mål på fyra allsvenska matcher. Om målproduktionen fortsätter kommer sannolikt många internationella scouter och agenter att flockas runt honom. Inte omöjligt att KFF i Mileta Rajovic – som har kontrakt till sommaren 2026 – kan ha en potentiell 30-40-miljonersförsäljning på gång.
Tomhet – trots succé
Kalmar HC föll på mållinjen i det allsvenska hockeykvalet. Snöpligt och tungt för en förening som gjort en rakt igenom nästan perfekt säsong. Man vann grundserien, vann allettan och ledde kvalserien med blott minuter kvar att spela. Även om det nu känns bedrövligt så tror jag att KHC går en ljus framtid till mötes. Inte alls omöjligt att man kan ta upp kampen med Nybro Vikings på allsvensk nivå om ett par år. KHC har just en stark organisation och en ishall som många konkurrenter skulle göra allt för att få tillgång till.
Ödesderby väntar
En poäng på fyra matcher, jumbo i allsvenska tabellen – och rejäl turbulens i ledning och spelartrupp. IFK Kalmar har det kämpigt och kommer sannolikt få slita för att överleva på högsta nivå. På söndag väntar ett extremt viktigt derby hemma mot bottenkollegan Växjö DFF. Förlust också där och jag tror att IFK riskerar att cementeras under strecket.
Två tunga starter
Både Oskarshamns AIK och IFK Berga – som är regionens främsta lag bakom Kalmar FF – har fått tunga starter på seriespelet i ettan och tvåan. Båda lagen har tre förluster på de fyra första matcherna och ligger båda i botten. För länets fotboll vore det verkligen inte bra om båda lagen skulle ramla ur. Det måste finnas mellansteg mellan lokalfotboll och elitfotboll.