Annons

Anna Borg: ”När direktflyget till Arlanda skrotas försämras bolagens konkurrenskraft”

Det är en mörk dag för näringslivet och besöksnäringen i Kalmarregionen när SAS efter 66 år skrotar flyglinjen till Arlanda. Många företag är beroende av goda förbindelser ut i världen.
Anna BorgSkicka e-post
Publicerad 14 juni 2023
Anna Borg
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SAS lägger ner verksamheten på Kalmar Öland Airport.
SAS lägger ner verksamheten på Kalmar Öland Airport.Foto: Mats Holmertz

Ronny Lindberg, vd på Kalmar Öland Airport, berättade att BRA har aviserat att utöka antalet avgångar till Bromma. Dessutom att man undersöker möjligheten med en linje till Köpenhamn eller att utöka antalet avgångar till Frankfurt. Men i det här läget är det en klen tröst.

Efter pandemin har affärsresandet minskat. Företag har lärt sig vilka möten som fungerar digitalt och vilka som inte gör det. Det finns möten som fungerar alldeles utmärkt via Teams, men långt ifrån alla. Det personliga mötet med kunder och leverantörer är oerhört viktigt för många företag, inte minst när en industri säljer en produkt som är värd flera miljoner kronor. ”Vi kan inte sälja våra produkter via Teams, kunderna måste komma hit och om det inte går tillräckligt snabbt att resa hit väljer de en annan leverantör”, har en vd på en större industri i regionen berättat.

Annons

Tillgängligheten med en flyglinje som tar dig ut i världen kan vara avgörande för hur en koncern väljer att satsa. Efter pandemin ser vi en utveckling där allt fler företag vill ha produktion närmare kunderna och väljer bort att lägga allt i Kina. Nedstängningar, komponentbrist och fraktkaos har satt sina spår och har gett fördel Europa, fördel Sverige och fördel Kalmar.

Nu går många industrier, speciellt inom exportindustrin på högvarv. Jag har skrivit om den japanska koncernen Yaskawas satsning på fabriken i Torsås. Jag har dessutom pratat med underleverantörer till industrin som har mer att göra eftersom tillverkningen ökar i Europa.

När direktflyget till Arlanda skrotas försämras bolagens konkurrenskraft och attraktivitet. Risken finns att produktion flyttas eller att företag inte väljer att satsa i vår region i framtiden. I dag har många företag svårt att hitta rätt kompetens och rekryterar från utlandet. Ingenjörer har flyttat hit eller flygpendlar till industrierna, för de är närheten till Europa avgörande. Det är oerhört viktigt för näringslivets tillväxt att ha tillgång till en större arbetsmarknad.

Det är också ett dråpslag för besöksnäringen när det blir krångligare att ta sig till Kalmarregionen. För regionens tillväxt är det viktigt att en ny lösning presenteras snabbt.

”Tillgängligheten med en flyglinje som tar dig ut i världen kan vara avgörande för hur en koncern väljer att satsa.”
Anna Borg
Annons
Annons
Annons
Annons