Snart flyttar biblioteket in i gamla posthuset
Hon är kommunens projektledare för ombyggnaden av det kulturskyddade huset från 1947 i korsningen Esplanaden/Postgatan. Byggnaden ägs av fastighetsbolaget Klövern och kommunen blir hyresgäst.
Visserligen blev slutbesiktningen en månad försenad, men enligt Annika Fonseca har tidsplanen hållits ganska bra.
– Men det har varit komplicerat att bygga om ett gammalt hus, mycket fanns inte på ritningar. Ändå har det inte varit några större överraskningar, säger hon.
När Barometern gör ett besök pågår slutstädningen, så vi får inte gå på de nya trägolven. Vi får heller inte gå in och fotografera i den tidigare posthallen med lanternin i taket. Det ska bli platsen för bibliotekets familjeavdelning, och här ska, , enligt Annika Fonseca, serveras någon form av överraskning i samband med den kommande invigningen.
Men genom det öppna fönstret mot gatan ser vi att röran fortfarande är total, trots att det bara är några månader kvar till inflyttningen.
Den gamla entrén mot Esplanaden blir även i framtiden en av två huvudingångar. Och för att knyta an till byggnadens ursprung har ingången fått nya men tidstypiska dörrar, med det gamla posthornet inetsat.
– Så fick vi med det, säger Annika Fonseca nöjt och berättar samtidigt att dörrarna är tillverkade av det lokala företaget Söderport.
Mot Esplanaden syns än så länge inga stora yttre förändringar, även om fasaden så småningom ska få en uppfräschning. Men runt hörnan, på Postgatan, pågår utbyggnaden för fullt.
Det som byggs är nytt kafé med terrass för utomhusservering och ytterligare en ingång, direkt ansluten till informationsdisken. Genom de stora fönstren ser vi den nya trappan som leder upp till andra våningen.
– Huset är ju kulturskyddat så det var bara här som vi fick bygga ut. Här ute blir det bland annat en lastzon för bokbussen, säger Annika Fonseca.
Personalingången ligger mot Systraströmmen. Där finns spiraltrappan i kalksten med smidesräcke bevarad. På bottenvåningen ska det finnas utrymmen för tidningar och tidskrifter och för Kalmar länssamlingen. Här ska också finnas en mindre samlingssal för 40 personer.
– Större föreläsningar får hållas i det nuvarande biblioteket, säger Annika Fonseca.
En trappa upp öppnar sig det avlånga rummet för skönlitteratur, medan fackböckerna hamnar högst upp. Färgerna är nedtonade i vitt, beige och grått och golven är täckta av industriparkett som ska tåla slitage.
Under sommaren ska våningarna fyllas med platsbyggda bokhyllor och sittplatser längs med fönstren med fin utsikt över Systraströmmen. Bokhyllorna ska placeras på mitten, och för tillgängligheten finns två hissar och en trappa.
– Det blir nytt och modernt, men ändå ett klassiskt bibliotek som ska hålla över tid, säger Annika Fonseca.
– Men det är klart att det blir skillnad att gå från ett plan till tre. Det kanske blir livligare på bottenplanet, och tystare längre upp. Men det kan också bli mer arbetskrävande för personalen, säger hon.
– Samtidigt blir det enkelt att orientera sig.
I källaren blir det, precis som i det nuvarande biblioteket, vanliga bokmagasin och säkra lokaler för Stifts- och gymnasiebibliotekets samlingar.
Alla möbler och hyllor ska levereras i sommar. Därefter ska den stora flytten gå med böcker och allt annat. Just nu pågår en stor utgallring eftersom allt inte får följa med.
– Vi har inte vågat sätta något datum än, men det blir någon gång efter sommaren, säger Annika Fonseca.
– Och vi siktar på invigning någon gång framåt månadsskiftet september/oktober, säger hon.
Vi går ut från posthuset, förbi Bernhardinaskolan och stannar på gräsmattan framför det nuvarande biblioteket.
Halva byggnaden kommer att rivas, berättar Annika Fonseca, och den nya ska bli mycket högre, i flera våningar. Där ska sedan kulturskolan och öppna förskolan Måsen få sina nya lokaler. Dessutom blir det utrymmen för allmän kultur, bland annat med en multisal med plats för minst 300 personer. Entrén ska vändas mot parken vid Systraströmmen, mot nya biblioteket.
– Det är ett robust hus från 1980-talet, som tål att byggas om, och vi har varit runt och tittat på goda exempel, som Najaden i Halmstad, säger Annika Fonseca.
Byggstart blir troligen våren 2021, och byggtiden för hela etapp två beräknas till 18 månader.
– Så invigning kan ske hösten 2022 om allt löper på bra, säger Annika Fonseca.
Det röda bollhuset och Bernhardinaskolan ska skyddas, även om den utbyggda delen av skolan kan komma att rivas. Och än så länge är det frågetecken kring vad Bernhardinaskolan, som nu står tom, ska användas till.
– Vi vill öppna ett torg här, men idéerna är inte klara. Det kan bli en härlig plats för utomhusverksamhet, säger Annika Fonseca.
– Människor från noll till hundra är välkomna.
Kulturcentrum som blev kulturkvarter
2005-10: Tullbroskolan lanseras som nytt kulturcentrum.
2011: Linnéuniversitetet, Byteatern och kommunen ska ingå i kulturcentrumet.
2012: Linnéuniversitetet hoppar av, gamla brandstationen blir nytt alternativ.
2013-14: Tillbaka på Tullslätten, fullmäktige säger ja.
2015: Byteatern hoppar av, lokalerna i hamnen ska byggas om i stället.
2016: Kommunen skriver avtal med posthusets ägare, fastighetsbolaget Klövern. Biblioteket ska flytta hit.
2018: Ombyggnaden av posthuset startar.
Hösten 2020: Inflyttning i nya biblioteket.
Bibliotek på fem olika adresser
När biblioteket i september/oktober flyttar in i gamla posten blir det fjärde gången.
1922: Första folkbiblioteket i Nelsonska huset vid Stortorget.
1931: Flytt till Rosenlundska huset, Södra Långgatan.
1941:Flytt till gamla lasarettet, Slottsgatan.
1983: Flytt till nybyggda biblioteket på Tullslätten.
2021: Lasset går till ombyggda posthuset.