”Det blir inte alltid som man vill och hoppas”
– Det blir inte alltid som man vill och hoppas, säger Anders Jansson, marknadsdirektör på HC Miljö som ansvarar för alternativa bränslen åt Cementas ägare Heidelberg Cement.
Kol är det huvudsakliga bränslet för att få upp höga temperaturer till cementklinkertillverkningen i ugnen i Degerhamn.
HC Miljö har i uppdrag att ersätta kol med alternativ som har högre andel biobränsle i sig, som flytande olja och lösningsmedel som inte längre går att återanvända, berättar han. Alternativa bränslen ska få ner de höga koldioxidutsläppen.
– Cirka en tredjedel är alternativa bränslen i Degerhamn, som flytande avfall som olja och lösningsmedel från processindustrin som inte längre går att använda. Numera kommer allt från olika insamlingsbolag och verksamheter i Sverige, även malt utsorterat avfall som det som skulle kommit från KSRR. Storleken ska vara som ett frimärke ungefär, säger marknadsdirektören på HC Miljö.
Förbränning av olja och lösningsmedel, hur miljövänligt är det?
– En cementugn eldas till väldigt hög temperatur, har bra rökgasrening och en kontrollerad förbränning. Det ingår i vårt miljötillstånd att använda detta bränsle. Det krävs hög temperatur för att bilda cementklinker. Det är en annan sak att elda hemma i spisen med i lägre temperatur och dålig förbränning, säger Anders Jansson.
Han pekar på flera orsaker till att Kalmarsundsregionens renhållares, KSRR:s, avfall inte fungerar att elda med i ugnen i Degerhamn.
– Under perioder har avfallet varit för blött och först fungerade inte KSRR:s sorteringsmaskin. Så har vi problem med att det är ett gammalt ugnssystem i fabriken i Degerhamn. Det är inte alltid lätt att byta bränsle i en processindustri, säger Anders Jansson.
Han berättar att förhoppningen var stor när avtalet skrevs mellan KSRR och Cementa.
– Men vi kunde inte förbränna det vi hoppats på i Degerhamn. Eftersom vi har ett avtal tar Cementas fabrik i Slite emot det istället.