Här är Niklas Rydasps bästa pastarecept
Oxfilépasta med tryffelkräm
valfri pastasort
300 g oxfilé
1 schalottenlök
2-3 vitlöksklyftor
1-2 msk tryffelkräm
2 msk oxfond
1,5 dl marsalavin
25 g smör
3 dl grädde
2 dl riven parmesan
basilika
salt och svartpeppar
Börja med att steka skivad oxfilé på hög värme i olivolja och smör så det bara får en fin yta. Ställ sedan åt sidan.
I samma panna går du i med schalottenlök och vitlök plus en klick smör, fräser på 2-3 minuter utan att ta färg. Sen i med tryffelkrämen och marsalavinet, låter det reducera något. Gå i med grädde, oxbuljong och parmesan. Låt koka ihop till en krämig sås. Smaka av med salt och peppar. I en annan panna friterar du några basilikablad, lägg sedan på hushållspapper.
Koka pastan 2 minuter kortare än enligt anvisning och i med den i såsen plus lite pastavatten. Låt gifta ihop sig vackert på tallrik, mer parmesan, ett varv på pepparkvarnen plus basilikabladen.
Pasta alla Birra e Salsiccia
300-400 g valfri pastasort
300 g salsicciafärs
100 g pancetta
2 dl peroni (eller biran du köpte för kvällen)
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
chiliflakes
2 dl vispgrädde
2 dl riven parmesan
en näve persilja
salt och svartpeppar
Börja med att steka pancetta krispig och lägg sedan på hushållspapper (börja steka i kall panna och på medelhög värme). Lägg sedan i salsicciafärsen i samma panna och stek krispig den med. Sänk värmen och gå i med schalottenlök, chiliflakes och vitlök. Fräs några minuter utan att ta färg. Häll i bärsen och låt reducera något. Gå sedan i med grädde, parmesan och persilja. Låt puttra ihop till en fin sås. Under tiden har du kokat pastan som är några minuter från klar, gå i med den i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Upp på tallrik och riv mer parmesan över, en varv på pepparkvarnen och lite olivolja.
Pasta Zafferano
200 g färska handskalade räkor
1 zucchini
3 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
chiliflakes
ett paket saffran
1-2 dl vitt vin
3 dl grädde
parmesan
persilja
olivolja
salt och svartpeppar
Fräs vitlök, schalottenlök och chiliflakes i olivojla. Ha i zucchini och stek den. Häll i saffran, vinet och sen grädde. Droppa i parmesan och hackad persilja. Låt puttra ihop till en fin sås. Häll i den kokta pastan och rör om tillsammans med lite pastavatten. Tillsätt räkor. Upp på tallrik, på med lite mer räkor och strö över mer parmesan.