Annons

Här är Niklas Rydasps bästa pastarecept

Publicerad 14 maj 2021
Oxfilépasta med tryffelkräm.
Oxfilépasta med tryffelkräm.Foto: Niklas Rydasp

Oxfilépasta med tryffelkräm

valfri pastasort

Annons

300 g oxfilé

1 schalottenlök

2-3 vitlöksklyftor

1-2 msk tryffelkräm

2 msk oxfond

1,5 dl marsalavin

25 g smör

3 dl grädde

2 dl riven parmesan

basilika

Annons

salt och svartpeppar

Börja med att steka skivad oxfilé på hög värme i olivolja och smör så det bara får en fin yta. Ställ sedan åt sidan.

I samma panna går du i med schalottenlök och vitlök plus en klick smör, fräser på 2-3 minuter utan att ta färg. Sen i med tryffelkrämen och marsalavinet, låter det reducera något. Gå i med grädde, oxbuljong och parmesan. Låt koka ihop till en krämig sås. Smaka av med salt och peppar. I en annan panna friterar du några basilikablad, lägg sedan på hushållspapper.

Koka pastan 2 minuter kortare än enligt anvisning och i med den i såsen plus lite pastavatten. Låt gifta ihop sig vackert på tallrik, mer parmesan, ett varv på pepparkvarnen plus basilikabladen.

Pasta alla Birra e Salsiccia.
Pasta alla Birra e Salsiccia.Foto: Niklas Rydasp

Pasta alla Birra e Salsiccia

300-400 g valfri pastasort

300 g salsicciafärs

100 g pancetta

2 dl peroni (eller biran du köpte för kvällen)

1 schalottenlök

Annons

2 vitlöksklyftor

chiliflakes

2 dl vispgrädde

2 dl riven parmesan

en näve persilja

salt och svartpeppar

Börja med att steka pancetta krispig och lägg sedan på hushållspapper (börja steka i kall panna och på medelhög värme). Lägg sedan i salsicciafärsen i samma panna och stek krispig den med. Sänk värmen och gå i med schalottenlök, chiliflakes och vitlök. Fräs några minuter utan att ta färg. Häll i bärsen och låt reducera något. Gå sedan i med grädde, parmesan och persilja. Låt puttra ihop till en fin sås. Under tiden har du kokat pastan som är några minuter från klar, gå i med den i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Upp på tallrik och riv mer parmesan över, en varv på pepparkvarnen och lite olivolja.

Pasta Zafferano.
Pasta Zafferano.Foto: Niklas Rydasp

Pasta Zafferano

200 g färska handskalade räkor

1 zucchini

Annons

3 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

chiliflakes

ett paket saffran

1-2 dl vitt vin

3 dl grädde

parmesan

persilja

olivolja

salt och svartpeppar

Annons

Fräs vitlök, schalottenlök och chiliflakes i olivojla. Ha i zucchini och stek den. Häll i saffran, vinet och sen grädde. Droppa i parmesan och hackad persilja. Låt puttra ihop till en fin sås. Häll i den kokta pastan och rör om tillsammans med lite pastavatten. Tillsätt räkor. Upp på tallrik, på med lite mer räkor och strö över mer parmesan.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons