Annons

Årets Ölänning 1997: Jim Rudolfsson

Borgholms mäktiga slottsruin bildade bakgrund till det vita sommarslottet Solliden. Skönsjungande Sofia Källgren, ackompanjerad av Anders Neglin, gav en musikalisk inramning och slottschefen i Kalmar, Odd Zschiedrich hade tagit sig över sundet med ett välformulerat högtidstal denna fredag den 11 juli år 1997, vid pass 14.00.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Jim Rudolfsson.
Jim Rudolfsson.Foto: Peter Alexis
FAKTA

Juryns motivering

”Jim Rudolfsson främjar ett intresse för Öland på ett kunnigt, enastående och hängivet sätt. På Borgholms slott sprider Jim ett historiskt engagemang till gammal som ung med sin berättartalang och sina lyckade guideegenskaper. Borgholms slott är i mycket Jim Rudolfssons liv. Men glöd gör han slottet och den öländska historien till en stor del också av andras liv”.

Efter denna storstilade inledning var det så dags för Årets Ölänning år 1997, kastellanen på den medeltida borgen, Jim Rudolfsson, att få det vackra Sollidenpriset av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf. Och så avslutade Sofia Källgren med Sommarpsalm.

Jim Rudolfsson föddes i Räpplinge socken 1954, således i Ölands egen slottsförsamling. Hans fader Gert arbetade i Borgholms hamn och modern Lilly på Forngården.

Annons

Jim gjorde sin militärtjänstgöring vid det tredje artilleriregementet i Kristianstad. En filosofie kandidatexamen avlades vid universiteten i Lund och Uppsala i ämnena arkeologi och konsthistoria.

Under en tidsperiod på 1970- och början av 1980-talen deltog Jim Rudolfsson i flera uppmärksammade utgrävningar, bl.a. den vid slottsruinen, som var mycket omfattande.

Under tre år grävde Jim på helig, historisk mark, nämligen Helgeandsholmen i kungliga huvudstaden. Ett delvis nytt riksdagshus skulle uppföras och i den bekanta Riksgropen härjade Jim med borste och spade. Naturligtvis en stor upplevelse för historieintresserad ölänning.

Jim deltog även i utgrävningar Törnsberg i Norge där gamla vikingaskepp var målet och så fortsatte Jims arkeologiska arbete på hemön, där fornlämningsplatser i Köpingsvik undersöktes.

År 1984 tillträdde Jim Rudolfsson tjänsten som kastellan på Borgholms slott. Den åtråvärda titeln kommer från latinets castellanus och åsyftar den som förde befälet på kastell. Kastellanen eller borgfogde som det också kan heta, är ansvarig för slottets alla praktiska göromål, bl.a. de ständigt pågående förbättringarna av slottsbyggnaderna.

Kastellanen ska också marknadsföra slottet och utföra guidningar för de tusentals turister som årligen kommer på besök. Flera hundra sådana guidningar utför Jim varje år och tack vare hans otroliga historiekunskaper, framförda med en stor portion humor, har de blivit mycket populära. Det brukar bli en rejäl historielektion och det som inte Jim Rudolfsson vet om den gamla ruinen är inte värt att veta. Hans fascinerande berättarkonst är rent formidabel.

Jim Rudolfsson är en flitig skribent. Han har författat en detaljrik publikation om Borgholms slott och han har skrivit artiklar i flera av Ölands många hembygdsböcker. För gamla borgar finns ju i åtskilliga av öns församling.

Jim Rudolfsson är en hängiven ornitolog och följer speciellt gladans och tornfalkens häckningar i slottets närhet.

Jim Rudolfsson förkovrar sig ständigt genom resor. Han har besökt samtliga kontinenter. Amazonas, Galapagos, Bali, Sri Lanka, Borneo, Tanzania, Kenya och Australien är resmål han gärna berättar om. Europa och Norden har också fått besök av globetrotter Rudolfsson.

Men Borgholms gamla vasaborg är ändå världsalltets mittpunkt för kastellanen Jim.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons