Annons

Studenter i Kalmar bidrar till Musikhjälpen med egna sändningar

Den 11–17 december sänds Musikhjälpen från Stortorget i Växjö med temat “Ingen ska behöva dö av hunger”. I Kalmar ordnas två lokala studentradiosändningar som ska bidra till Musikhjälpens insamling.
Kalmar • Publicerad 8 december 2023

Studentradion Radioshore är det lokala startskottet för Musikhjälpen. Det är en ideell förening på Linnéuniversitetet i Kalmar, som varje år brukar göra en egen musikhjälpen-sändning helgen innan ordinarie sändningen. För två år sedan var Radioshore den studentradio i Sverige som samlade in mest pengar till Musikhjälpens insamling.

Från och med klockan 16.00 på fredagen sänder de live på sin webbplats. Föreningens ordförande Petter Jagers och marknadsansvarige Nellie Christiansson ser fram emot sändningen och hoppas kunna bidra med så mycket som möjligt till Musikhjälpens insamling.

Annons

– Vi gör detta för att det är väldigt roligt! Det är alltid kul att ställa upp och bidra med pengar som går till en så bra sak, säger Petter Jagers.

I år satsar Radioshore högre än någonsin. Till skillnad från tidigare år har de i år producerat en egen “musikhjälpen-låt” som de planerar att framföra i samband med ett eget luciatåg, som även det är nytt för i år.

”Vi som är med i föreningen tycker det är kul att medverka i en större produktion. Det blir också en så härlig julkänsla i studion”
Radioshores marknadsansvarige Nellie Christiansson
En pyntad studio bidrar med julstämning för de medverkande studenterna.Foto: Privat

Under sändningen kommer världskända profiler medverka med bland annat auktioner och hälsningar. Några man kan förvänta sig höra är Lasse Åberg, Anki och Pytte, och Mojje, men även Avantgardet, Vox Beata och Voices som alla tre är från Kalmar län. Föreningen har lagt ner mycket tid på produktionen bakom sändningen, och förväntningarna är höga.

– Det ska bli kul att se slutprodukten på det vi arbetat med så länge, säger Petter Jagers.

Radioshore sänder live från Linnéuniversitetet i Kalmar.Foto: Privat

Radioshores sändning har sin sista dag på söndag, men redan dagen efter börjar Turbohjälpen en sändning som även den är till förmån för Musikhjälpen. Turbohjälpen består av gymnasieelever från Kalmar Fria Läroverk, och deras sändning varar i 24 timmar från och med måndag den 11 december klockan 12.00.

2012 var Turbohjälpens första sändning ett gymnasiearbete. Därefter tog skolan in projektet som ett årligt arbete för skolans tvåor. I samband med Musikhjälpen arbetar eleverna även i olika ämnen med det tema som valts ut för året. I år är temat “Ingen ska behöva dö av hunger” och Christian Jonasson, som bland annat undervisar i idrott på skolan, har i år arbetat med temat genom att prata om överkonsumtion och snedfördelning av resurser på sina lektioner.

– Vi får vara glada att vi lever i den del av världen där vi har mat nog att också göra av med energi, och inte bara kämpa för att överleva, säger han.

Sändningens innehåll är uppdelat med olika inslag, och det varieras mellan bland annat föreläsningar, musik och underhållning. Den avslutande delen i sändningen utspelar sig i skolans matsal där eleverna utmanas i fysiska aktiviteter, där man bland annat ska göra ett visst antal burpees och sätta en boll i ett speciellt läge, för att få poäng. För varje vunnen del i utmaningarna donerar skolans lärare en viss summa pengar till Turbohjälpens insamling.

Turbohjälpen strävar alltid efter att bidra med så mycket som möjligt.Foto: Privat

Christian Jonasson berättar att Turbohjälpens huvudmål är att samla in så mycket pengar som möjligt till Musikhjälpens insamling. Sedan 2012 har de bidragit med 80 000 kronor, och i år hoppas de stiga över 90 000 kronor och närma sig sexsiffrigt.

Christian Jonasson ser Turbohjälpen som ett sätt att knyta an skolan där eleverna lär sig att använda och se varandras styrkor. På skolan finns elever som är skickliga inom olika områden, och tillsammans skapar de en uppskattad sändning.

Annons

– Responsen till Turbohjälpen är alltid bra, säger han.

Här saknas innehåll

Lisen CalmiusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons