Annons

Syskon klev in i företaget efter pappans bortgång: ”Fortsätter i hans anda”

Från början blev de uppmanade att prova andra jobb men att det till slut ändå blev att syskonen Per och Jeanette Sjögren började i familjeföretaget stod nog skrivet i stjärnorna.
– Härligt att man har den här anknytningen till pappa, säger Jeanette Sjögren.
Oskarshamn • Publicerad 15 mars 2024
Kollegor och familj. Mamma Eva-Lena Sjögren och barnen Per Sjögren och Jeanette Sjögren trivs med att jobba tillsammans. ”Vi får träffas, vi känner varandra och det är fritt”, säger de.
Kollegor och familj. Mamma Eva-Lena Sjögren och barnen Per Sjögren och Jeanette Sjögren trivs med att jobba tillsammans. ”Vi får träffas, vi känner varandra och det är fritt”, säger de.Foto: Daniel Svensson

Det är inte alldeles ovanligt att föräldrar har en förhoppning att deras barn ska ta över det företag de startat eller själva tagit över. För syskonen Jeanette Sjögren, 36, och Per Sjögren, 40, var det dock aldrig något tvång hemifrån.

– Pappa och mamma var aldrig på oss att vi skulle börja här, utan det är nog mer vi själva som ville. De pushade mer att vi skulle testa något annat först, säger Per Sjögren.

Annons

Och det var precis vad de gjorde. Per, som läste energi på gymnasiet, jobbade som rörmokare i två år.

– Jag kände att jag ville göra något själv innan. Man fick lära sig hur man jobbar, att det är 7–16 varje dag. Men förr eller senare var dock tanken att jag skulle in i företaget, säger han.

Det skulle dock bli förr framför senare som Per klev in i företaget. Pappan Jan Sjögren, som var den som startade Sjögrens lås och brandskydd 1983, gick bort 2004.

– Vi vet egentligen inte riktigt vad som hände, men det var som en lunginfarkt, berättar Per.

Per Sjögren gillar att jobbet är så varierande. ”Jag räknar på jobb, utför dem och fakturerar, det är från ax till limpa”, säger han.
Per Sjögren gillar att jobbet är så varierande. ”Jag räknar på jobb, utför dem och fakturerar, det är från ax till limpa”, säger han.Foto: Daniel Svensson

I och med pappans bortgång blev det att Per, som då var 21 år, tog beslutet att börja i företaget.

– Det behövdes en till då, så jag fick tjänstledigt från mitt jobb som rörmokare. Men sedan sa de till slut att jag var tvungen att bestämma mig hur jag skulle göra.

Då blev det att Per gick in i familjeföretaget fullt ut och han påbörjade studier till att bli låssmed. 2010 fick han gesällbrev och året efter fick han sitt mästarbrev som låsmästare.

– Man var tvungen att ha en låsmästare för att få vara med i låssmedsförbundet, säger han.

Förutom att familjen bearbetade sorgen efter maken och pappan fanns också praktiska saker att lösa, som vad som skulle hända med företaget.

– Efter att Jan hade gått bort fick jag åka tillbaka till jobbet och fråga de anställda om de var villiga att fortsätta att jobba med mig istället. Och det ville de gärna, säger Eva-Lena, som själv kom in i företaget en bit in på 1990-talet i samband med att de utökade med lås och bemannad butik.

2011 vann de priserna Årets företagare och Årets kvinnliga företagare på Oskarsgalan. ”Det var ett riktigt bra år”, säger Eva-Lena Sjögren.
2011 vann de priserna Årets företagare och Årets kvinnliga företagare på Oskarsgalan. ”Det var ett riktigt bra år”, säger Eva-Lena Sjögren.Foto: Daniel Svensson
Annons

Dock var tanken en annan från början.

– Jag hade sagt till Jan att jag inte skulle hjälpa till när han startade företaget. Min pappa hade varit egenföretagare i alla år så jag visste hur det var, säger hon.

– Men barnen hade blivit rätt stora då och jag kände att jag ville vara med.

För Jeanette Sjögren, som studerat på hotell- och restaurang och jobbat lite inom restaurangbranschen samt timvikare inom barnomsorgen, blev det också lite snabbt inträde i företaget.

– Jag ville in i företaget men det blev också lite hastigt och lustigt för mig. Conny (Holmberg) och mamma skulle i väg på en leverantörsresa till Kina och butiken var tvungen att vara öppen, säger hon.

Per och Jeanettes storasyster Ulrika är inte involverad i företaget.

Om serien

Generationsskiftet

Generationsskiftet är Barometern-OT:s serie där vi möter människor som driver verksamhet inom familjen över generationsgränserna. Det kan exempelvis vara far och dotter eller mor och son som jobbar inom samma företag eller att den yngre helt har tagit över stafettpinnen. Vill du vara med eller har tips på personer vi borde intervjua? Vi tar tacksamt emot tips via mejl på redaktionen@ot.se, monsteras@ot.se eller hogsby@ot.se.

När Jan Sjögren startade företaget låg fokus på förebyggande brandtätning. Sedan 2008 är det Jens Lövgren som är ansvarig för förebyggande brandskydd. Dock har den delen minskat genom åren och i dag är det lås som är det stora.

– Jan tyckte det skulle bli spännande med låssidan. Han såg företaget som ett säkerhetsföretag, säger Eva-Lena.

När större beslut ska tas i företaget, tänker ni på hur Jan skulle ha tänkt då?

– Ja, i början kände man nog så, men inte så mycket nu längre, säger Eva-Lena.

Annons

Jeanette fyller i:

– Samtidigt är det ändå härligt att man har den här anknytningen till pappa, att vi värnar om och fortsätter i hans anda, säger Jeanette.

Segling var ett av Jan Sjögrens stora intressen. I butiken finns ett minne av honom i form av en likadan segelbåt som han, tillsammans med andra företagare, fick provsegla under ett Volvo ocean race i början på 2000-talet.
Segling var ett av Jan Sjögrens stora intressen. I butiken finns ett minne av honom i form av en likadan segelbåt som han, tillsammans med andra företagare, fick provsegla under ett Volvo ocean race i början på 2000-talet.Foto: Daniel Svensson

Vad finns det för fördelar att jobba i ett familjeföretag?

– Vi får träffas, vi känner varandra och det är fritt, säger de.

Finns det några nackdelar?

– Man kan inte riktigt koppla av. Samtidigt är det något man valt själv så det är inget man kan gnälla på egentligen, säger Per.

– Det är nog lättare att man surnar till och då får mamma ta en del, säger Jeanette och skrattar.

För Eva-Lena är det dock inga större problem.

– Man tänker inte så mycket på det utan det får lösa sig, säger Eva-Lena.

Eva-Lena fyller 66 år under året och hon har inga planer på att sluta – än.

Annons

– Mår jag bra kanske jag fortsätter i tre år till. Jag tycker fortfarande att det är roligt men visst kan det vara skönt att ha några dagar i veckan att vara ledig, säger Eva-Lena.

Gesällbrev, Mästarbrev och andra utmärkelser hänger synligt i butiken på Väderumsvägen.
Gesällbrev, Mästarbrev och andra utmärkelser hänger synligt i butiken på Väderumsvägen.Foto: Daniel Svensson

Jobbet som väntar vid ett framtida generationsskifte har de redan påbörjat.

– Det gjorde vi för länge sedan, så Per är huvudägare idag och jag och Jeanette delar på den andra halvan, säger Eva-Lena.

– Sedan får väl Jeanette ta över min del, så får de bestämma om de ska hälften var eller om någon av dem ska något mandat mer.

Har ni funderat något på hur det blir efter att er mamma slutar?

– Det har känts så långt bort men nu får vi väl fundera och diskutera på hur vi ska göra, säger Per.

Är det självklart för er att driva företaget vidare?

– Ja absolut, säger syskonen Sjögren samtidigt.

Fakta

Sjögrens lås och brandskydd

Startades: Jan Sjögren startade företaget 1983.

Antal anställda: 5 stycken.

Gör: Allt inom lås och förebyggande brandskydd.

Omsättning: Omkring elva miljoner kronor.

Mål: ”Vi har olika miljö- och certifieringsmål. Men också att vi ska upprätthålla samma service och omsättning.”

Läs andra delar i serien Generationsskiftet:

Daniel SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons