Johanna Wyckman (L): ”Kulturen är en viktig del i att forma en ung människa”
Kulturen och valet
Sedan några år hanteras regionens kulturfrågor inte längre i en egen nämnd, utan i den regionala utvecklingsnämnden som enligt beskrivningen "ansvarar för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor inom näringslivsutveckling, planering, infrastruktur och miljö."
Hur högt prioriterade är kulturfrågorna? Vi fortsätter vår valserie med att undersöka detta via politikerna i den regionala utvecklingsnämnden. Turen har gått till Johanna Wyckman (L).
Innan förra valet fanns en kulturnämnd, nu är kulturfrågorna istället en del av den regionala utvecklingsnämnden. Hur funkar det?
– Jag kan inte jämföra med hur det var tidigare. Men jag tycker att det fungerar bra i dag. Sedan är det är så himla många frågor som ska tas upp i nämnden. Det blir väldigt långa och tunga dagordningar varje gång. Samtidigt tycker jag verkligen att kulturfrågorna kommer fram.
Du är har en rad tunga, politiska uppdrag. Hur mycket tid hinner du lägga på kulturfrågorna?
– Kulturen är kanske inte min starkaste fråga, eftersom jag behöver ha koll på hela bredden av frågor i regionala utvecklingsnämnden. Jag är inte en specifik kulturpolitiker på det sättet.
Vad är viktigast för kulturen i länet framöver?
– Att satsa ännu mer på barn och unga i hela länet, så att de kan tillgodogöra sig så mycket kultur som möjligt. Skolkulturgarantin är viktig men inte rättvis. De som bor närmare de stora kulturinstitutionerna får större tillgång till dem. Vi måste hjälpa till att utjämna orättvisor, så att alla har samma förutsättningar att bli vad de vill i livet. Kulturen är en viktig del i att forma en ung människa.
På Liberalernas hemsida står det att ni anser att kulturen inte ska vara så beroende av skattemedel: ”Kulturen blir mer självständig, när kulturskapare ges möjlighet att bli mindre beroende av offentliga bidrag”. Vill ni skära i anslagen till länets kulturliv?
– Nej. Självklart kommer kulturinstitutionerna alltid att vara beroende av offentliga bidrag. De fasta anslagen ger dem frihet att göra det de vill. Men vi tycker samtidigt att det ska vara enklare att vara kulturföretagare och kunna leva på kultur. Om vi hamnar i ett läge där politikerna inte är så välvilligt inställda till kulturen, ska det finnas möjlighet att sponsra och driva kulturföretag. Det handlar om att värna kulturens fortlevnad, oavsett hur det politiska styret ser ut.
Vad fick dig att engagera dig politiskt?
– Under min uppväxttid handlade det om jämställdhet och skolfrågor. Jag tycker att Liberalerna är det bästa partiet, när det gäller synen på frihet, jämlikhet, demokrati och mänskliga rättigheter.
Johanna Wyckman
Bor: I Oskarshamn.
Uppdrag: 16, bland annat regionråd, ledamot i regionala utvecklingsnämnden, Regionstyrelsen, Regionstyrelsens arbetsutskott och budgetberedning, Beredningen för hållbarhet och hälsa och Pensionärsrådet.
Arbetslivserfarenhet inom kultur: Nej.
Erfarenhet som kulturutövare: Spelade piano och bas när jag var yngre. Har kvar pianot och sitter och klinkar ibland.
Senaste utställning: På länsmuseet i samband med att jag talade på invigningen av en utställning som handlade om psykisk ohälsa. Jag har glömt vad den hette men den visade på kulturens kraft, att kulturen kan hjälpa till lyfta fram det som är tabu i samhället i stort.
Senaste teaterföreställning: En uppsättning av Kristina Sandbergs Maj på Dramaten i Stockholm.
Senaste bok: ”Halvvägs” av Fredrik Reinfeldt. Och Emelie Schepps senaste kriminalroman.
Senaste konsert: Måns Zelmerlöw på Solliden i somras.
Hur arbetar du för att få insyn i länets kulturliv?
– Vi har ju nämnden framför allt, där vi tar upp kulturfrågorna. Sedan gör vi verksamhetsbesök, det är jätteviktigt att komma ut och se verksamheten.
Men det är inte alltid det går, menar hon. I år har hon bara hunnit med ett besök på Byteatern, i samband med ett möte.
– Jag har bara varit heltidspolitiker i två år. Och vi har haft en pandemi. Men det är min ambition att komma ut och besöka verksamheterna.
Hur kan kontakten mellan politiken och kulturlivet bli bättre – utan att rubba principen om armslängds avstånd?
– Det handlar om att skapa relationer. Jag uppskattar verkligen när kulturens talesmän tar kontakt med oss politiker och vill att vi ska komma ut. Det gör att man känner sig välkommen. Samtidig är det ju väldigt viktigt med en armlängds avstånd.
Så svarar Johanna Wyckman
Vem är chef för Kalmar läns museum? ”Örjan Molander.”
Kan du nämna en utställning som visas i länet just nu? ”Nej det kan jag inte.”
Var ligger The Glass Factory? ”I Emmaboda, Nybro, Kosta?” (Boda)
Vad heter länsorkestern? Camerata Nordica.
Var jobbar Edvin Bredefeldt, Agnes Forstenberg och Agnes Hargne-Wallander? Ingen aning. (Byteatern)
2 av 5 rätt.