Konkurrensverket granskar kommuners hyresavtal
Innan upphandlingen av om- och tillbyggnaden av Hotell ett gjordes var hyran satt till 11,6 miljoner kronor per år i 20 år. Under det senaste året har Konkurrensverket börjat titta närmare på fall där kommuner hyr byggnader som inte fanns från början utan byggs av hyresvärden på beställning av kommunen.
– Vi har fått in många tips som rör den här typen av samverkan, vi ska ta ett grepp om det för att kunna förtydliga vad som gäller. Lagstiftningen är utformad för att man är mer rakt på sak och antingen bygger något eller hyr något, säger Malin De Jounge, chef för enheten för otillåtna direktupphandlingar på Konkurrensverket.
Hon säger att det är det lite av en gråzon och det är inte alltid klart när man håller sig inom lagens ramar och inte. Men olika former av hyresavtal tycks vara lite av en trend just nu.
– Det känns som om byggbolagen har kommit på en lösning hur man kan få byggkontrakt genom att använda upphandlingsregelverket på ett annat sätt, säger Malin De Jounge.
För kommunerna kan det vara ett sätt att kunna växa.
– Ibland är det svårt för kommuner att få någon att bygga, för värdarna får ingen affär i det. Då kan man få till samarbetslösningar så att det byggs något överhuvudtaget, säger Malin De Jounge.
Vem gynnas mest av upplägget?
– Det kan variera, i många fall är kommunerna nöjda med att få byggnationerna genomförda, ibland har vi sett upplägg där det blivit konstigt.
Vad tänker du om att kommunen skriver på hyresavtalet innan upphandlingen är klar?
– Vi kan inte granska dåliga affärer. Upphandlingsregelverket är en formalialagstiftning, det spelar ingen roll om det är en bra affär eller inte. Men om man följer reglerna så hjälper det till att få in en bra affär. Har det följt formkraven kan vi inte ha några synpunkter på det, säger Malin De Jounge.
Det här var första gången kommunen gjorde en upphandling enligt LOU inför en etablering av det här slaget.
Rolf Persson som var socialchef innan han blev kommundirektör berättar att han tecknade ett antal hyresavtal efter att bara ha haft en diskussion med den blivande hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Byggebo.
– Men nu har frågan om LOU blivit mer aktuell, och det sätt vi gjorde det här på ligger inom ramen för LOU, säger Rolf Persson.
FAKTA/ Lagen om offentlig upphandling och Hyresundantaget
Lagen har flera syften, dels att alla företag ska ha möjlighet att sälja varor och tjänster till det offentliga på lika villkor men också att skattepengar ska användas så effektivt som möjligt.
Enligt Lagen om offentlig upphandling måste kommunen låta företag få lämna anbud på större byggprojekt.
I lagen finns ett hyresundantag som innebär att hyreskontrakt inte behöver upphandlas. Men om det sker omfattande om- och tillbyggnad av lokalen gäller inte undantaget och affären måste upphandlas så att flera företag kan få lämna anbud.
Att privata aktörer tar kontakt och vill bygga åt kommunen är inget ovanligt, enligt kommunalrådet Andreas Erlandsson (S). Kommunen tog kontakt med SKR, Sveriges kommuner och regioner, inför att de skulle teckna avtal med BJC Group.
– Jag kom till slutsatsen att det var ett korrekt sätt att handla upp det här, LOU är snårig, säger Rolf Persson.
BJC gjorde upphandlingen, hade ni kunnat göra den i stället?
– Nej, kommunen kan inte handla upp åt någon annan, säger Andreas Erlandsson.
Konkurrensverket ska göra en granskning för att göra reglerna tydligare. Vad tänker du om det?
– Det är välkommet, det är snårigt och vi vill göra rätt men det är inte så lätt när du frågar experter och får olika svar.
Hotellaffären
Tidigare delar: Hyra av ombyggd simhall blev dyrare än helt nytt äldreboende, Politikerskifte gav tjänstemännen stor makt över hotellaffären.
Del 3: Konkurrensverket granskar kommuners hyresavtal
Nästa del: Kommunens hyresavtal höjde värdet på pressat hotell.