Frida Svanberg om bakboken:”Det är en dröm som går i uppfyllelse”
Frida Svanberg har länge visat att det kan vara enkelt att baka veganskt.
Hennes Instagramkonto @fridasvegobak har närmare 51 000 följare och det som för bara några år sedan var en hobby är numera ett heltidsarbete för ölänningen.
Nu tar hon ytterligare ett steg i karriären; den 20 april släpps hennes bakbok Veganska godsaker.
– Mitt mål har alltid varit att visa för allmänheten att veganskt inte bara betyder rawfood. Det kan vara precis lika gott som vanligt fika, men utan animaliska produkter. Det ska vara enkelt och gott och smaka som vanligt, det är mitt mål.
För Frida Svanberg är bakboken en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag har velat bli författare sedan jag var liten och jag skrev alltid böcker och läste upp i skolan, men jag trodde aldrig att jag skulle skriva om veganska kakor, ha, ha.
Hur kom bakboken till?
– Min förläggare på Bonnier hörde av sig och ville ta ett möte och diskutera en bok. Jag blev jätteglad och grät! Jag åkte upp till Stockholm och bara att få komma in på Bonnierhuset var ju ashäftigt! Jag var så nervös innan, men allt flöt på. Det kändes så självklart att göra den här boken.
Hur har du gjort boken?
– Jag fick börja med att komma på recept och provbaka. Jag stod hela förra våren och provbakade nya recept, det var en hektisk vår och samtidigt fick jag ju inte berätta för någon vad jag gjorde. Jag höll på att baka dag och natt och jag var så exalterad så fick jag en idé på natten gick jag upp och bakade!
Berätta om bakboken!
– Det är en receptbok med 48 recept på kakor, bullar, pajer och cheesecakes. Jag har skrivit hur man kan baka veganskt på ett enkelt sätt och vad som behövs för det. Boken är på tryck och jag har inte fått hålla i den än, men den är så fin, den är verkligen jag och träffar mig så bra. Jag kan inte riktigt förstå än att det här är sant.
Vad betyder det för dig?
– Förutom att det är en stor ära att få göra en bok och jag är glad, tacksam och ödmjuk är det ett stort steg framåt i karriären. Det är häftigt att få titulera sig som författare. Fotografen Helen Pe har tagit fantastiska bilder och hon har lärt mig otroligt mycket så jag är full av inspiration. Jag har också lärt mig att stå på mig och lita på min instinkt och min professionalism. Jag vet vad mina följare tycker om och vad som går hem.
Vem har fått äta allt du bakat när du testat recept till boken?
– Ha, ha, det är mest familjen som fått smaka för jag har ju inte vågat lämna ut recepten till andra. Annars brukar jag bort till bland annat personalen på skolan eller tandläkaren, de är riktiga gottegrisar.