”Vi fick ett pris som vi bedömde var rimligt”
Att riva Kikeboskolan och bygga äldreboende där skulle ta längre tid än att bygga om Hotell ett. Enligt kalkylen från BJC skulle ett nytt boende där stå klart först i februari 2021. På Hantverksgatan var de två etapperna inflyttningsklara redan i augusti 2019 respektive sommaren 2020.
Hur trovärdig är BJC:s tidsplan när företaget redan förde diskussioner med fastighetschefen om Hotell ett?
– Vår fastighetschef har tittat på tidsplanen och har gjort en bedömning om den är rimlig, jag har tillit till våra tjänstemän, säger Andreas Erlandsson (S), kommunalråd.
Fastighetschefen Richard Bergquist, i dag teknisk chef, skriver i ett mejl att hans bedömning var att tidsplanen var rimlig.
Enligt kommundirektör Rolf Persson var det av praktiska skäl som BJC Group fick i uppdrag att räkna på bygget i Kikebo.
– Det var de vi förde resonemang med, det är inte ovanligt att man gör så, säger Rolf Persson.
Oppositionen menar att ni redan hade bestämt vem som skulle få uppdraget, vad tänker ni om det?
– Vi hade behov av fler äldreboenden, det är det viktiga. Det är sekundärt vem som producerar och vem som är hyresvärd. Vi fick ett pris som vi bedömde var rimligt. Det är aldrig ett självändamål att vi vill samarbeta med ett visst företag.
Det kan se ut som om kommunen har räddat ett företag i en pressad situation, vad vill ni säga till dem som tycker det?
– Ja, det är möjligt att man kan få den bilden, men det finns inget sånt i vårt underlag, att det är ett argument. Det är en lämplig plats för ett äldreboende, säger Rolf Persson.
Det var inte bara den längre byggtiden som fick politikerna att välja bort Kikebo.
– Det handlade också om ifall vi verkligen ville att det skulle bli äldreboende i hela Kikebo eller om vi ville få i gång bostadsproduktion där, säger Andreas Erlandsson.
Rolf Persson kan i dag inte svara på varför det blev omedelbar justering i kommunfullmäktige. Han skriver i ett mejl: ”Jag har pratat med flera personer som var involverade i frågan och ingen har någon tydlig minnesbild mer än att det var bråttom att få till ett nytt äldreboende och att inte förlänga processen med avtalsskrivande.”
Kommunen vill blanda mellan egna och hyrda boenden för äldre. Ombyggnaden av Solbacka, som kommunen äger, var redan i gång.
– Då sa vi att nästa äldreboende bör vi hyra. Det handlar om att vi ska ha större flexibilitet, säger Rolf Persson.
Att hyrorna blir högre i nyproduktion är ofrånkomligt. Andreas Erlandsson hänvisar till bostadstillägg och maxtaxa som gör att även de med låga inkomster kan bo på Hantverksgatan 17.
– Vi kan inte sluta bygga nya boenden för att hyrorna är högre, säger Rolf Persson.
Det nya äldreboendet är uppskattat.
– Det är en trevlig plats där folk önskar att bo, det var också ett högt söktryck från våra anställda, många ville jobba där, säger Andreas Erlandsson.
LÄS MER:
Tipsa grävnavet
Barometern-OT:s avdelning för granskande journalistik tar emot dina tips. Du kan mejla till granskning@barometern.se eller ringa 072-2211223.
MISSA INTE:
Barometern-OT granskar – här hittar du mer grävande journalistik.