BESKEDET: Beslutet om slutförvaret fattas i januari
Redan den 22 december ska regeringen fatta beslut om utbyggnaden av det befintliga förvaret av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall.
– Det här kommer säkerställa en trygg hantering där alla frågor blir tillräckligt utredda, säger Strandhäll.
Det är viktigt för branschen, Oskarshamns kommun och SKB att få de här beskeden, enligt Strandhäll.
– När jag klev in som statsråd för ungefär en vecka sedan var jag tydlig med att den här frågan låg högst upp på mitt skrivbord.
TT: Blir det ett positivt beslut?
– Det är inget jag kan ta ställning till här i dag. Det är baserat på de beslutsunderlag som håller på att skrivas fram.
– Det handlar om att vi rent administrativt behöver tid att skriva fram beslutet. Sedan finns det formella krav när vi är i den här fasen, att det ska ske en formell slutkommunicering. Det finns krav på att den ska vara 30 dagar. Därför landar vi i slutet på januari.
Branschen har krävt besked och oppositionen har viftat med hot om misstroende.
– Det ligger i allas intresse att beslutet håller den kvalité som gör att det i de fortsatta processerna visar sig hålla juridiskt. Om det fortsätter leda till politiskt spel i riksdagen, så får det stå för de politiska partierna, säger Strandhäll.
”Det här kommer säkerställa en trygg hantering där alla frågor blir tillräckligt utredda.”Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister
Strandhäll ska på torsdagen möta riksdagens näringsutskott för att redogöra för regeringens arbete i frågan. Det gäller när regeringen kan vara redo för ett beslut om Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) ansökan om att få bygga slutförvaret i Östhammars kommun, kommunen där kärnkraftverket Forsmark finns. Det handlar också om anläggningen för inkapsling av utbränt bränsle i Oskarshamn.
Liberalerna har krävt besked före lucia. I en debattartikel i Aftonbladet härom dagen begärde Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att Strandhäll på mötet med näringsutskottet förklarar vad som är regeringens plan.
"Hon måste där och då ge besked när regeringen fattar beslut om slutförvaret. Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter", skrev de fyra partiernas energipolitiska talespersoner.
Processen kring slutförvaret
2011 ansöker Svensk kärnbränslehantering (SKB) om tillstånd att få bygga ett slutförvar i Forsmark i Östhammar och en anläggning för inkapsling i Oskarshamn.
2015 ansöker SKB om att få utöka kapaciteten i det mellanlager för utbränt kärnbränsle som finns i Oskarshamn från 8 000 till 11 000 ton.
2018 tillstyrker Strålsäkerhetsmyndigheten SKB:s ansökningar.
3 oktober 2020 säger Östhammars kommun ja till slutförvar i Forsmark.
11 mars 2021 presenterar Strålsäkerhetsmyndigheten en granskning av SKB:s långtidsfältförsök (LOT) och finner att resultaten är i linje med etablerad kunskap, varför beslutet att tillstyrka SKB:s ansökan om att få bygga KBS-3 kvarstår.
Våren 2021 varnar bland andra Vattenfall för att ett beslut om utökad lagring hos Clab måste tas senast den 31 augusti för att säkerställa att avfall kan tas emot om några år och kärnkraften köras vidare.
I juni skickade miljödepartementet ut ett förslag om att först ta ett beslut om mellanlagret i Oskarshamn och sedan bereda frågan om slutförvaret i Östhammar vidare.
26 augusti: Regeringen ger SKB klartecken att ta emot upp till 11 000 ton i mellanlagret.
Regeringen bedömde då att den behövde ytterligare månader för att ha underlag för att fatta beslut om slutförvaret och andra delar i den samlade ansökan.
En ny remiss skickades ut och svar inkom i oktober från Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet.
Regeringens roll är att fatta beslut om huruvida tillstånd enligt kärntekniklagen respektive tillåtlighet enligt miljöbalken kan medges eller inte.
30 november: Annika Strandhäll, ny klimat- och miljöminister efter det att Bolund och MP lämnat regeringen, lovar besked om slutförvaret inom kort.
Strandhälls företrädare som minister, Per Bolund (MP), tog i augusti beslut om att utöka mellanlagret för utbränt kärnbränsle i Oskarshamn. Beslutet om mellanlagret bröts ut från ärendet där också slutförvaret och inkapslingen av utbränt bränsle ingår. Utbrytningen skedde trots protester från bland andra SKB samt Östhammars och Oskarshamns kommuner.
Bolund sade då att det skulle ta ett antal månader till för regeringen innan ett beslut om slutförvaret skulle vara möjligt att tas.
Bakgrunden till att regeringen bröt ut mellanlagret var att statliga Vattenfall i våras varnade elmarknaden för att driften av en reaktor kan vara hotad om några år på grund av att mellanlagret riskerar att bli fullt utan beslut om att utöka det.
Uniper Sverige, som äger delar av svensk kärnkraft, är positivt till dagens besked:
"Jag välkomnar klimatminister Strandhälls besked i dag. Det är glädjande att regeringen prioriterar frågan, och att beslut är att vänta i närtid. Det är viktigt för Sverige som land att ta ansvar och det är viktigt för energibranschen att få besked", säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, i ett uttalande till TT.
(TT)