Ja-sidan om valresultatet: ”Besviken, men inte förvånad”
Carina Adolfsson Elgestam följde röstningen i natt, och konstaterar efter att ha bearbetat besvikelsen några timmar att nu är det bara att fortsätta som vanligt. Även om hon är orolig för de problem kommunerna står inför, inte minst vad det gäller att rekrytera personal.
– Jag förstår att nord- och sydspetsen av Öland kände oro för framtiden, kopplat till service och annat men att det blev så tydligt nej i Mörbylånga-Kastlösa får mig att reflektera lite. Mörbylånga har ju sett en kraftig försämring av service de senaste åren, Öland bank försvann, Systembolaget innan det, och Konsum. Klart att det även finns oro för att kommunhuset ska försvinna om Öland blir en kommun, säger Carina Adolfsson Elgestam.
– Det handlar också om en rädsla för förändringar, vi vet vad vi har men inte vad vi får.
En del väljare kritiserade bristen på information, andra menade att ja-sidans argument var otydliga?
– Vi kunde inte gå ut med centralort på förhand, nu var det ett öppet kort öppet för medborgare och anställda att bestämma.
Henrik Yngvesson (M), också på ja-sidan i Mörbylånga kommun, menar att det inte var försvarbart att lägga pengar på att utreda en framtida organisation och eventuell centralort innan väljarna sagt sitt.
– Klart jag är besviken över resultatet. Jag är också förvånad över hur Algutsrumsdistriktet röstade och att det var så övertygande nej i Borgholm. För tio år sedan var de betydligt mer positiva än i dag, säger han.