Lättade markägare efter gruvbolagets besked
– Det var nog inte så mycket guld som sällsynta jordartsmetaller man var på jakt efter, säger Carl Samuelsson, markägare i Högarps kulturreservat.
– Det kunde ha blivit rena skräckscenariot för oss om man hade börjat exploatera och bryta i enorma dagbrott. Hela vårt ovärderliga kulturlandskap hade blivit fullständigt söndertrasat.
Bergsstaten skickade ut det kortfattade beskedet att ”undersökningstillståndet kommer att upphöra att gälla 9 november” och att ”företaget har begärt att tillståndet upphör”.
– Vi blev både glada och förvånade, säger Carl Samuelsson.
– Minerallagen är väldigt stark och tydlig. Den tolkas alltid till prospektörers förmån. Varken privatpersoner, kommunen eller länsstyrelsen kan rå på detta, om det dras till sin spets. Visst vi hade varit beredda att överklaga så långt det bara var möjligt men nu känns det skönt att slippa mödosamma juridiska processer.
Göran Stålbom, markägare I Hässlid, berättar att Bergsstaten inte redovisade någon motivering till varför bolaget plötsligt tappade intresset för de inmutade områdena.
– Våra protester kan ha haft betydelse. Man kan ha tyckt att det blev för besvärligt att ha alla mot sig när projektet skulle genomföras eller säljas vidare till andra intressenter. Vi har också nyligen haft besök av riksdagsledamöter som gav signaler om att man är beredda på att jobba för ändringar i minerallagen och därmed stärka äganderätten mot exploateringsförsök, liknande de vi har utsatts för nu.
Alexander Steinvall Svensson, vars släkt äger mark i Björkmossa, påpekar att det, även om markägarna kan fira i dag, kan dyka upp nya exploatörer i framtiden.
– Det har hänt tidigare. Boliden inmutade ett stort område här i trakten för många decennier sedan men gick inte heller vidare. För 15 år sedan var det ett kanadensiskt bolag som ett tag visade intresse för en del av de områden som nu varit inmutade.
– Därför är det viktigt att politikerna verkligen visar att det finns en vilja att ändra i lagen. Just bara själva kunskapen om att något är på gång kan verka avskräckande på presumtiva exploatörer.
Kommunalrådet Lars Rosander (C) är positiv till att gruvbolaget har backat från sina planer.
– Det är skönt att de har dragit sig tillbaka. Många markägare har varit oroliga i snart ett år och många värdefulla kulturmiljöer befarades vara hotade.
Han tror dock inte att markägarnas protester varit tungan på vågen.
– Jag tror man kan ha kommit fram till att det inte var lönsamt att fortsätta med projekten. Bolaget har lagstiftaren på sin sida. Kan man göra goda affärer tror jag inte man bryr sig om protester.