Beslut om nytt äldreboende skjuts upp – ”M strävar efter att förhala”
Det blev också en ny strid om mer pengar till att utjämna sociala skillnader mellan skolor. Majoriteten med S, C och V vill att en större del av skolpengen fördelas efter sociala kriterier som föräldrars utbildningsbakgrund, invandrarbakgrund och andel pojkar. Något som skulle ge Skansenskolan och Alunskolan lite mer, Gårdby skola och Ölands friskola lite mindre.
I september skickade oppositionen tillbaka även det förslaget till kommunstyrelsen med minoritetsåterremiss.
– Det är slitna elever, slitna lärare och slitna lokaler. efter alla besparingar Jag välkomnar beslutet om ökad resursfördelning, sa Kristina Sjöström (S) efter ett besök på Skansenskolan.
Efter hårda protester från oppositionen där bland annat Henrik Yngvesson (M) och Günther Ruchatz (M) ifrågasatte om pengarna verkligen hamnar hos rätt elever kunde frågan avgöras på måndagen. Majoriteten fick igenom en höjning av resursfördelningen, från 5 till 7,5 procent av hela kakan för grundskolor. Oppositionen reserverade sig.
När det gällde nytt äldreboende ville oppositionen se tydligare ekonomiskt underlag och flera alternativ att välja mellan för politikerna.
– Nu står vi här igen, i samma gamla ärende. Vi har i över ett och ett halvt år försökt få till ett beslut i denna fråga, men nuvarande majoritet sa konsekvent nej, säger Eva Folkesdotter Paradis (M).
– Nu handlar det om kooperativa hyresrätter och ekonomisk förening, och det finns inga andra alternativ för oss att ta ställning till. I Borgholm har man i samma ideologiska anda presenterat åtminstone tre olika förslag. I avsaknad av genomarbetat underlag yrkar vi på återremiss, sa hon.
Carl Dahlin (M), Henrik Yngvesson (M) och Claus Zaar (SD) ville också ha återremiss.
– Vi slipper investeringskostnaden men vi kommer ha en borgensförbindelse vilket sänker våra möjligheter att ta nya lån och till andra investeringar, säger oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M).
Bakgrunden är att S, C och V vill upphandla samarbetspartner för nytt äldreboende på Hållbar plats. Därefter är tanken att kommun och samarbetspartner bildar en ekonomisk förening som i sin tur ska upphandla bygget av nytt äldreboende, något som ska beslutas senare. Kommunledningen ska finnas representerad i den ekonomiska föreningen genom kommunstyrelsens arbetsutskott eller presidiet.
I dag har Mörbylånga kommun 132 särskilda boendeplatser. Prognosen är att det kommer att saknas 88 platser på äldreboenden redan 2027.
– Klart jag kan hålla med om att det vore önskvärt att vi inte behöver erbjuda kommunal borgen. Vi lyssnar på det ni säger, sen tror jag inte bankerna är så välvilliga att de inte vill ha det, säger socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S).
Efter votering som majoriteten visserligen vann blev det beslut om minoritetsåterremiss tillbaka till kommunstyrelsen för behandling.
– Jag skulle vilja kalla det ni håller på med för obstruktionspolitik. Strävan att hindra, fördröja och förhala, det är alltså moderaterna nya strategi, sa Anders Wassbäck (V).
Så här fördelar Mörbylånga skolpengen
Grundbeloppet, 80 procent av pengarna, baseras på antal barn, det är samma för friskolor och kommunala skolor, förklarar skolchef David Idermark. Strukturbeloppet ger olika skolområden olika peng enligt en beräkningsmodell där sociala faktorer vägs in. Och så finns ett tilläggsbelopp för barn med särskilda behov som följer med individen. Kommunen får även bidrag för nyanlända som fördelas till skolor och skjuter till glesbygdsstöd till ett par enheter.
Kommunfullmäktige godkände också samarbetsavtalet mellan Mörbylånga och Borgholms kommuner. Carl Dahlin (M) och Elisabeth Schröder (opolitisk) efterlyste återkoppling till politikerna i frågan, vilket utlovades av kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).
Kommunfullmäktige beslutade också om ett nytt ägardirektiv för de helägda bolagen Mörbylånga bostads AB och Mörbylånga Fastighets AB.
– Det vilar något ledsamt över det här direktivet. Detta är motsatsen till den tillitsbaserade styrning som kommuneldningen aviserat att vi ska gå över till. Man väljer kommunens intresse framför hyresgästernas intresse. Det här pekar på att man inte litar på sitt bolag, säger Ulrik Brandén (M), vice ordförande Mörbylånga bostads AB.
– Jag får känslan av att man vill avveckla bolaget, då tycker jag man ska säga det.
Matilda Wärenfalk menar att alla partier har haft möjligheter att lämna synpunkter, men inte gjort det. Ulrik Brandén svarar att Moderatgruppen stod bakom styrelsens remissvar och därför inte lämnade ett eget.
– Samtidigt är detta just ett ägardirektiv, säger Matilda Wärenfalk.
Moderaterna och oppositionen ställde sig bakom bolagsstyrelsens förslag istället, men röstades ner.