Annons

Flera motioner om miljön på fullmäktige

Flera motioner om miljöåtgärder besvarades vid kommunfullmäktige på måndagen.
Mörbylånga • Publicerad 30 april 2019
C ville avskaffa bygglov för att bygga solceller på taket. Här solceller och vindkraft från testanläggningen i Simris, en skånsk by på Österlen.Foto: Johan Nilsson/TT

Anna-Kajsa Arnesson och Hans Sabelström från Centerpartiet lämnade i februari förra året in en motion om att avskaffa bygglov för den som vill installera solceller på befintliga fastigheter i Mörbylånga kommun. Detta hade gjorts i flera andra kommuner. Kommunfullmäktige besvarade motionen med att hänvisa till gällande plan- och bygglag.

En ändring av plan- och bygglagen i augusti 2018 gör det tillåtet att montera solceller utanpå fasad och tak i detaljplanelagt område utan bygglov, om man inte ändrar på byggnaden. Undantaget är att solenergianläggningar inte ska placeras på byggnader eller bebyggelseområden som är särskilt värdefulla, av riksintresse för försvaret eller om solenergianläggningen kräver bygglov enligt gällande detaljplan för området.

Annons

Det finns också ett förslag om att det ska bli tillåtet att integrera solenergianläggning i byggnader utan bygglov, men inget beslut.

En stor del av kommunens byggnader finns utanför detaljplanelagt område, vilket generellt inte kräver bygglov. Däremot ligger också en stor del av kommunen inom riksintresse för kulturmiljövård, vilket skulle kunna göra att det krävs bygglov för att montera solenergianläggning. Hittills har lagen inte tolkats så i Mörbylånga kommun, skriver förvaltningen i sitt svar på motionen.

Bo Sjölin, då Miljöpartiet numera KD, skrev i en motion från mars 2018 att han vill att kommunen undersöker olika möjligheter att hålla kvar vatten i marken, exempelvis genom att anlägga våtmarker. Detta för att öka tillgång på grundvatten och minska utförsel av näringsämnen till Östersjön.

Fullmäktige besvarade motionen med att ett sådant arbete redan pågår, inte minst sedan vattenkrisen 2016. Kommunen har bland annat fått LONA-bidrag (lokala naturvårdsåtgärder) till våtmarksprojekt och till projektet ”mera grundvatten genom ytvatten”, blir förvaltningens svar.

Bo Sjölin (tidigare MP) vill i sin motion återskapa våtmarker för att bidra till ökad tillgång på grundvatten.Foto: ROBIN HALDERT / TT

Pia Schröders motion från augusti 2018 om att kommunen städar bort trafikfarliga skyltar och skräpiga tomter längs vägarna besvarades med hänvisning till kommunen har regler mot skyltning och en rutin om föreläggande att städa tomter som kan användas.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons