Annons

Emmabodafestivalen kan vara på väg tillbaka – i ny skepnad

I juli nästa år är tanken att Emmabodafestivalen ska återupptas. Bakom satsningen står kulturföreningen SAK event, studenter på Linnéuniversitetet och artisten Effy Simon, eller Fanny Malmborg Simonsson, 25, som hon egentligen heter. Kommunledningen gör tummen upp.
Emmaboda • Publicerad 5 oktober 2022 • Uppdaterad 7 oktober 2022
Artisten Effy Simon, eller Fanny Malmborg Simonsson, som hon egentligen heter vill dra igång Emmabodafestivalen igen nästa år.
Artisten Effy Simon, eller Fanny Malmborg Simonsson, som hon egentligen heter vill dra igång Emmabodafestivalen igen nästa år.Foto: Astrid Lagerstedt

Emmabodafestivalen somnade in 2018 då polisen inte längre gav föreningen Vinterbadarna tillstånd på grund av den höga frekvensen av droger. Emmaboda blev omtalat i landet eftersom droghandeln ansågs vara så omfattande på och kring festivalen.

Sedan dess har festivalområdet Neonparken använts som evenemangsplats av Harley Fernandez som varje år arrangerar Rockabilly i Neonparken i samband med Power End of Summer Meet i slutet av augusti. Före pandemin hördes det rykten om att nya aktörer intresserade sig för att återuppliva festivalen, men ryktet tystnade.

Annons

Nyligen har kommunen fått en förfrågan från SAK Event genom Effy Simon. Den senare, som egentligen heter Fanny Malmborg Simonsson och är bosatt i kommunen, har under det senaste året blivit alltmer omtalad som artist och nu vill hon medverka till att Emmaboda får tillbaka sin musikfestival, som varit en viktig ingrediens i hennes eget liv.

– Det kommer att vara en två dagars festival den 28 och 29 juli nästa år. Emmaboda har sedan 60-talet varit en historisk musikort som gjort sitt namn välkänt och namnet lever kvar hos många tillsammans med tidigare festivalminnen än idag. Vi vill värna om Emmaboda som ort genom att sätta Emmaboda på kartan igen som den musikfestivalort den en gång i tiden var. Vi vill jobba med ett jämställt arrangemang där ny musik får ett forum, säger Effy Simon, 25.

Åldersgränsen ska vara 18 år för att motverka att ungdomar ska bruka alkohol.

– Så målgruppen kommer att ligga på 18 år och uppåt och festivalen är till för den som älskar livemusik i alla dess former. Vi har en ideell organisation/kulturförening under namnet SAK event och kommer att driva festivalen genom den.

Föreningen har skickat in en tillståndsansökan till polisen.

– Vi är ett team på sju personer blandat med studenter från Linnéuniversitet i både Växjö och Kalmar. De studerar på kulturledarprogrammet och Music & eventmanager-programmet programmet.Men även vi som är musiker själva från Emmaboda medverkar.

Målet är att ta emot minst 500 besökare.

– På festivalområdet planeras det för några matvagnar och laddningsstationer, säger Effy Simon och undrar vad Emmaboda kommun kan hjälpa till med för att detta ska kunna genomföras.

– Vi behöver all hjälp och alla bidrag vi kan få.Inför denna festival kommer vi även behöva ha hjälp med områden som inte är Neonparken, bland annat med avstängning av vägar och redan nu skulle jag vilja veta om gräsplättarna utanför simhallsplanen vad gäller parkeringsplatser – precis som det varit tidigare, säger Effy Simon som just nu studerar låtskriveri på Linnéuniversitetet.

Detta har landat mjukt hos kommunledningen och kommunchefen Anders Svensson föredrog ärendet när kommunstyrelsen hade möte på tisdagen.

Annons

– Det här är verkligen glädjande och från kommunens sida kommer vi att hjälpa till på alla sätt vi kan. Riktigt spännande, sade Anders Svensson.

– Det framgår att man har läst om den gamla festivalens historia och man vill inte återupprepa misstag som begicks då och det tycker förstås vi är mycket bra, sade kommunalrådet Johan Jonsson (C).

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons