Annons

Tre högstadieskolor – då räcker inte eleverna till

Från en till tre högstadieskolor på tre år – bara i Färjestaden. Hösten 2020 kan Mörbylånga kommun med knappt 15 000 invånare ha fyra högstadieskolor. Alla klasser kommer inte att fyllas i början.
Färjestaden • Publicerad 14 november 2018 • Uppdaterad 15 november 2018
”I början blir det tomma platser på en eller flera skolor, vilka vet vi inte. Men Färjestaden ser ut att kunna växa hur mycket som helst, och även resten av Öland och kommunen vill inte bygga en för liten högstadieskola”, säger Mörbylånga kommun skolchef David Idermark.
”I början blir det tomma platser på en eller flera skolor, vilka vet vi inte. Men Färjestaden ser ut att kunna växa hur mycket som helst, och även resten av Öland och kommunen vill inte bygga en för liten högstadieskola”, säger Mörbylånga kommun skolchef David Idermark.Foto: Anders Johansson

– När alla tre högstadieskolor är på plats i Färjestaden kommer vi att få en överkapacitet med några hundra platser en tid, men om det drabbar en av skolorna eller om det märks på alla tre, det återstår att se, säger Mörbylånga kommuns skolchef David Idermark.

I augusti kom beskedet att det blir P&E Invest som bygger och äger den nya högstadieskolan vid Färjehallen i Färjestaden, som kommunen ska hyra.

Här mittemot Färjehallen i Färjestaden är det tänkt att kommunens nya högstadieskola ska byggas - men byggstarten som var tänkt till hösten 2019 riskerar att försenas - igen. Tilldelningsbeslutet som är överklagat ska avgöras av Förvaltningsrätten i Växjö, och kan överklagas till ytterligare instanser.
Här mittemot Färjehallen i Färjestaden är det tänkt att kommunens nya högstadieskola ska byggas - men byggstarten som var tänkt till hösten 2019 riskerar att försenas - igen. Tilldelningsbeslutet som är överklagat ska avgöras av Förvaltningsrätten i Växjö, och kan överklagas till ytterligare instanser.Foto: Pia Olofsson
Annons

Några veckor senare var beslutet överklagat av tvåan i upphandlingen, Hansa Bygg. Förvaltningsrätten i Växjö väntas fatta beslut inom kort. Det beslutet kan i sin tur överklagas till kammarrätten.

Tanken var att den kommunala högstadieskolan skulle börja byggas hösten 2019 och vara klar för skolstart hösten 2020, nu lutar det kanske åt hösten 2021 istället.

Samtidigt har friskolan Östra skolan börjat byggas och deras antagning av elever till hösten 2019 är öppen.

– De som ska börja sjuan och åttan har fått besked om att de är antagna. Det var ett jättestort intresse, säger Mattias Mild, utvecklingschef på Östra skolan som ägs av CIS, Calmare internationella skola, som nu etablerar sig på Öland.

Östra skolan byggs för att bli en F-9-skola för hela grundskoletiden. Till hösten räknar skolan med att ta emot en sjua med 50 elever och en åtta med 25 elever på högstadiet, och till klasserna F, 1, 2 och 4, och 5.

Räcker eleverna till alla?

– Det är en bra fråga. Men vi är inte så oroliga med tanke på hur stort intresse det varit för Östra skolan, 100 vill börja sjuan hos oss vi har plats för 50, säger Mattias Mild.

”Mörbylånga kommun har sagt att de vill bygga fyra paralleller på sin nya högstadieskola, så inledningsvis riskerar det att bli tomt på några skolor. På sikt löser det sig säkert. Kommunen kan bygga stort med överkapacitet ett tag, men vi som driver företag måste hushålla med resurserna och gå runt med en gång”, säger Mattias Mild (mitten), projektledare för Östra skolan (CIS).
”Mörbylånga kommun har sagt att de vill bygga fyra paralleller på sin nya högstadieskola, så inledningsvis riskerar det att bli tomt på några skolor. På sikt löser det sig säkert. Kommunen kan bygga stort med överkapacitet ett tag, men vi som driver företag måste hushålla med resurserna och gå runt med en gång”, säger Mattias Mild (mitten), projektledare för Östra skolan (CIS).Foto: Emma Arenius

Ölands friskola som funnits i Färjestaden sedan 2002 tar enbart emot högstadieelever.

– Jag tror det blir svårare för eleverna att bestämma sig, det kan bli rörigare. Det är väldigt kompisstyrt vilken skola de väljer, säger Ölands friskolas vd Annika Bertilsson.

Hur märker ni av konkurrensen från Östra skolan?

Annons

– Vi pratar med varandra. Jag vet att både Östra skolan och vi har erbjudit plats till så många elever som vi kan ta emot. Jag har plockat ut de 56 första i kön och gjort undantag för syskonförtur, men inte fått ja eller nej från alla än. Vi har också en lång reservkö, säger hon.

Annika Bertilsson berättar att även elever från Borgholms kommun väljer Ölands friskola, drygt tio procent har kommit därifrån, men de blir färre.

– Eftersom vi funnits ett tag är det många i kommunen som stått i kö hos oss sen de föddes, det gör det svårare för Borgholmsbarnen att komma in, säger hon.

”Vi har en lång kö, men vi har inte fått ja eller nej än från alla. I princip kan eleverna säga ja till både Östra skolan och Ölands friskola och kommunal skola. Det är det som är det svåra för kommunen och vill alla gå på Skansenskolan måste det finnas platser där för alla”, säger Annika Bertilsson, vd Ölands friskola.
”Vi har en lång kö, men vi har inte fått ja eller nej än från alla. I princip kan eleverna säga ja till både Östra skolan och Ölands friskola och kommunal skola. Det är det som är det svåra för kommunen och vill alla gå på Skansenskolan måste det finnas platser där för alla”, säger Annika Bertilsson, vd Ölands friskola.Foto: Anders Johansson

Alla högstadieskolor påverkar söktrycket till Skansenskolan i Mörbylånga.

– Skansenskolan kommer att gå från cirka 100 elever per årskurs till strax under 40 per årskurs, när flest elever kommer från Mörbylånga och söderut, säger David Idermark.

Sara Brogård, rektor Skansenskolan i Mörbylånga, enda kommunala högstadieskolan än så länge:– Det kan bli en svår situation för kommunens skolor när det blir för många tomma platser, men det kan också bli svårt för friskolorna. Om folk känner att de varit nöjda med den kommunala skolan hittills kanske de vill fortsätta. Det blir spännande att se.
Sara Brogård, rektor Skansenskolan i Mörbylånga, enda kommunala högstadieskolan än så länge:– Det kan bli en svår situation för kommunens skolor när det blir för många tomma platser, men det kan också bli svårt för friskolorna. Om folk känner att de varit nöjda med den kommunala skolan hittills kanske de vill fortsätta. Det blir spännande att se.Foto: Sofia Hedman

Skansenskolans rektor Sara Brogård ska skicka ut en fråga till kommunens sexor om vilken skola de ska gå på. Hon är mitt uppe i att beräkna underlaget.

– Det kommer att bli förändring redan i höst och hur det blir när även den kommunala högstadieskolan startar får vi ta då. Det är först veckan innan skolstart vi vet hur många elever vi får. Vid en första beräkning verkar det som om jag kan lösa minskat behov av lärare med naturliga avgångar, säger hon.

Östra skolan: Håller på att byggas. Hösten 2019 finns 50 platser i åk 7 och 25 platser i åk 8, samt förskoleklass och klass 1,2 4, och 5. Fullt utbyggd blir det (F-6) i en parallell samt en (7-9) i två paralleller.
Östra skolan: Håller på att byggas. Hösten 2019 finns 50 platser i åk 7 och 25 platser i åk 8, samt förskoleklass och klass 1,2 4, och 5. Fullt utbyggd blir det (F-6) i en parallell samt en (7-9) i två paralleller.Foto: Atrio
Kommunal högstadieskola: Ska byggas mittemot Färjehallen för 360 elever, fyra paralleller åk 7, 8 9. Byggstart skjuts upp då kommunens tilldelningsbeslut är överklagat.
Kommunal högstadieskola: Ska byggas mittemot Färjehallen för 360 elever, fyra paralleller åk 7, 8 9. Byggstart skjuts upp då kommunens tilldelningsbeslut är överklagat.Foto: Atrio
Ölands friskola: 160 elever; 60 sjuor, 44 åttor, 56 nior. ”Vi vill ha en liten skola", säger vd Annika Bertilsson.
Ölands friskola: 160 elever; 60 sjuor, 44 åttor, 56 nior. ”Vi vill ha en liten skola", säger vd Annika Bertilsson.Foto: Linus Carle
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons