Annons

Så mycket kostar saneringen av Fredriksskans

Att sanera Fredriksskans kostar mycket pengar. Samtidigt har kommunen fått miljöbidrag och pengar från markförsäljningen.
– Vårt mål är att allt ska gå på ett ut, säger Mattias Andersson, huvudprojektledare på kommunen.
Kalmar • Publicerad 8 november 2019
Foto: Mats Holmertz

Det är Peab som ansvarar för att massorna grävs upp och fraktas bort. Kommunen har skrivit ett avtal där Peab får 19,4 miljoner kronor för arbetet. I avtalet ingår även uppbyggnad av en del vägar och ett parkområde. Kommunens kostnad kan komma att ändras.

– Peab får betalt för varje kubikmeter som tas bort. Vi vet först i slutskedet vad det kostade, säger Peter Borgebäck, projektledare på kommunen.

Annons

Samtidigt har kommunen fått 16,9 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för saneringen av Fredriksskans. Siffran är uppskattad utifrån hur mycket massor som troligen kommer att fraktas bort.

– Bidraget bygger på en kalkyl. Vi får inte mer pengar, däremot kan vi få betala tillbaka pengar om det i slutändan kostar mindre än beräknat, säger Anna Aleljung på kommunen.

Riksbyggen, Grenoli och Prospecta har köpt mark på området för att bygga bostäder.

– De kommer att betala drygt 75 miljoner kronor för byggrätterna som är framtagna i detaljplanen, säger Mattias Andersson, huvudprojektledare på kommunen.

Kommunen har tidigare bekostat projektering och miljöundersökningen som gjordes innan saneringen.

– Det åligger oss att rena marken och bygga ut allmänna vägar, gator, torg och gångstråk. Kommunen ska bygga ett parkområde och delen som går ner mot vattnet. De ytorna kommer fortsätta att vara allmänna, säger Mattias Andersson.

Varför ska kommunen betala för saneringen?

– Vi brukar alltid göra så utifrån våra riktlinjer. Vi säljer mark som är färdig att bebyggas. I det här fallet handlar det om mark som kräver en stor sanering.

Vad kommer det här att kosta skattebetalarna?

– Inget, vårt mål är att allt ska gå på ett ut. Pengarna från markförsäljningen går delvis till att åtgärda den gamla miljöskulden.

Annons

Förutom saneringen av marken satsas det på vattnet i Malmfjärden. Kalmar vatten ska bygga en dagvattendamm som renar vattnet innan det når fjärden. Dessutom pågår projektet Life Sure där bottnen i Malmfjärden provmuddras från gifter.

– Alla tre åtgärderna bidrar tillsammans till att uppnå en god framtida vattenstatus i Malmfjärden, säger Mattias Andersson.

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons