Matnördens anteckningar blev kokbok – Viktor gör allt från grunden
Öppnar du kylskåpet hemma hos Viktor Ellström och hans sambo möts du inte av det som brukar finnas i de flesta andra kylskåp.
Istället för halvfabrikat och mejeriprodukter på hyllorna hittar vi här pancetta som hänger på tork, nystoppade korvar, hemmagjorda ostar, surdeg och inläggningar som till exempel Bostongurka på egna gurkor.
– Det blir mycket experimenterande här hemma. Det är verkligen ett laboratorium! På vinden har jag tio liter gurka som håller på att bli saltgurka och här har jag surkål som bubblar. Jag har en stenmal och maler eget mjöl och det är nog inte så vanligt heller. Man kan väl lugnt påstå att jag är lite nördig, säger Viktor.
Äter du aldrig halvfabrikat?
– Jo, igår åt vi korv med bröd. Fast det är klart, korven hade jag stoppat själv och brödet hade jag bakat, skrattar han och fortsätter i nästa andetag:
– Jag vill göra allt från grunden och förstå hela processen. Jag gillar inte att vara beroende av andra utan vill klara mig själv.
Att det är mycket mat i Viktor Ellströms huvud är ingen överdrift; han arbetar som kock på Kött & bar i Kalmar, läser just nu till restauranglärare och ägnar fritiden åt matlagning hemma i det lilla, men trivsamma, köket i lägenheten i Kalmar.
– När jag känner mig färdig med restauranglivet vill jag bli lärare för jag vill jobba med mat och sprida kunskapen och hjälpa andra.
Intresset för att laga mat väcktes på det dåvarande restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ölands gymnasium och Halltorps gästgiveri för tio år sedan.
– Jag fastnade direkt. Det var ett stort steg, för jag kommer från Oskarshamn och fick flytta hemifrån, men det blev en fullträff.
Inte nog med att matintresset föddes – han skördade framgångar under gymnasie-SM och NM och vann gymnasie-SM under sista året tillsammans med Matilda Bergmark.
– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska. När jag var liten spelade jag hockey och nu tävlar och tränar jag kampsport för Apex Kalmar IF.
Efter att ha jobbat på olika restauranger i Stockholm efter gymnasiet flyttade han tillbaka till Kalmar och började arbeta som kock på Kött & bar.
Allt Viktor lärt sig och gjort i köket genom åren har han noga antecknat i kollegieblock. För tre år sedan bestämde han sig för att koka ned sina anteckningar till en kokbok. Nyligen släpptes Anteckningar från en matnörd på bokförlaget Solentro och Viktor är nöjd med resultatet.
– Jag har sammanfattat mina block, så kokboken är väldigt personlig. Jag hade velat ha den här när jag började, då hade jag varit så mycket längre i min matlagning nu.
Anteckningar från en matnörd är ingen vanlig kokbok utan ser snarare ut som en kocks kollegieblock. Här finns heller inga fina fotografier utan bara Viktors egna små handgjorda skisser.
– När jag läser kokböcker känner jag att jag blir så låst av hur det ser ut på fotona och det känns som om man betalar mer för namnet än för informationen. Tanken med min kokbok är att man ska förstå vad man gör, sedan kan man börja experimentera och tänka utanför boken eller lådan.
Kokboken är nu en av deltagarna i tävlingen Årets måltidslitteratur som ställs ut på Måltidens hus i Grythyttan.
Vad gör du helst i köket?
– Jag har ingen specifik grej så, jag vill kunna allt och det är alltid roligt att laga mat. Jag går igång på allt och tycker att det är lika kul att hålla på med snygga uppläggningar som att få till en perfekt limpa.
Viktor Ellström
Ålder: 26
Familj: ”Utöver sambo och valpen har jag mamma, pappa och en lillebror.”
Bor: I Kalmar.
Gör: ”Jobbar som kock och studerar till lärare, tränar MMA och myser med valp och sambo.”
Intresse: ”Främst mat och MMA.”
Läser: ”Mest kokböcker, och lite studielitteratur, men den är sällan lika spännande.”
Lyssnar på: ”Det mesta, har ingen specifik genre, gillar musik som frambringar känslor.”
Tittar på: ”Diverse serier när jag hinner, försöker följa mästerkockarna och Kockarnas kamp.”
Tre ord om mig: ”Problemlösare, kreativ, mångsidig.”
Viktors foccacia
Du behöver:
400 g vetemjöl special, 25 g jäst, 150 g ljummet vatten, 150 g filmjölk, 25 g ekologisk honung, 12 g oraffinerat havssalt, 0,5 dl olivolja, valfri topping.
Gör så här:
Blanda jästen med vattnet först, tillsätt sedan resterande ingredienser bortsett från oljan och knåda degen i 10-12 minuter, öka farten något efter halva tiden. Degen ska bli elastisk och glansig, låt den vila 30-40 minuter eller tills den är dubbelt så stor.
Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord, stöt ut luften med händerna och gör ett ”treslag” – dra ut degen åt två motsatta håll och vik ihop den igen, en yttre tredjedel över den mittersta och sedan den sista tredjedelen över de andra.
Lägg degen med vecket nedåt i en smord ugnsform med höga kanter, ca 1,5 liter, och låt jäsa till dubbel storlek.
Innan den bakas blöter man fingrarna och trycker försiktigt små hål i degen, ringlar över olivoljan och flingsalt och valfri topping.
Baka den på 175 grader i 25-30 minuter, kolla temperaturen i kärnan, 95 grader är klart.
Låt brödet svalna på galler eller en hålad plåt.