Annons

Så fungerar tälten utanför akuten

Misstänkt smittade covid-19-patienter ska inte blandas med andra.
Därför ska en första bedömning göras i olika tält utanför akuten.
Inom kort kommer Region Kalmar att öppna de så kallade triagetälten.
Kalmar • Publicerad 2 april 2020
Verksamhetschefen Sibylle Loo (vänster) och avdelningschefen på akutmottagningen Karin Falk Kaldner visar upp de nya tälten utanför akuten i Kalmar.
Verksamhetschefen Sibylle Loo (vänster) och avdelningschefen på akutmottagningen Karin Falk Kaldner visar upp de nya tälten utanför akuten i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Vi kan börja med att klargöra att tälten enbart är till för personer som kommer till akuten. Ska du till en annan avdelning beger du dig dit.

– Det är ingen sållning rörande primärvårdspatienter. Huvudentrén är öppen som vanligt och har du exempelvis en tid till kirurgmottagningen ska du gå dit. Där får du liknande frågor innan du släpps in, säger verksamhetschefen Sibylle Loo.

Annons

Men ska du till akuten gäller nya regler. Vi kan ta ett exempel att en patient söker akutvård med en misstänkt handledsfraktur. Då ska patienten först passera en person som ska bedöma om hen är frisk eller misstänks bära på en smitta som skulle kunna vara covid-19.

– ”Sållningspersonen” ställer förutbestämda frågor. ”Har du snuva, ont i halsen, hosta, feber eller svårt att andas?” Svarar patienten nej på alla frågor får den personen ett armband med en grön prick på, berättar Karin Falk Kaldner, avdelningschef på akutmottagningen.

Här saknas innehåll

Patienten får då följa ett grönt spår som är målat på asfalten utanför länssjukhuset och gå in på akutmottagningen.

– Den inre dörren är låst men då visar patienten sitt armband för sekreteraren som öppnar dörren. Patienten tar en nummerlapp och sätter sig ned. Då är du i den vanliga akutmottagningens flöde.

Här saknas innehåll

Skulle däremot patienten svara ja på någon av frågorna vid sållningen påbörjas en annan procedur. Då leds patienten istället in i pre-triage-tältet. Innan vi går vidare ska vi först klargöra vad som menas med triage.

– Det betyder att man sorterar inför ett läkarbesök. Det kan man göra enligt ett system som heter ”retts”. Utifrån olika parametrar faller du ut i en speciell färg. Den signalerar allvarlighetsgraden på den patienten, säger Karin Falk Kaldner.

Inne i tältet får patienten träffa en triagesjuksköterska och en undersköterska.

– Då kollar man hälsohistoria, syremättnad, tempen och andningsfrekvensen. Det dokumenterar sköterskan och tycker sköterskan att man behöver söker akutsjukvård gör personen en rekommendation till teamet som är inne på akuten.

Efter det får patienten följa det gula spåret på asfalten. Det finns även en lots på plats som kan visa vägen. Då kommer patienten till ytterligare ett tält som fungerar som ett väntrum. Det betyder att de aldrig kommer att blandas med övriga personer på akuten.

– Sedan tar vi in patienten via våra två slussrum, säger Karin Falk Kaldner.

Annons

Det är inte bestämt något datum när tälten ska tas i bruk men det är nära förestående. Tälten kommer att bemannas upp i olika steg beroende på patientinflöde.

– Vi har börjat i tid. Om vi skulle få en större mängd patienter så har vi jobbat in den rutinen. Det är en fördel, säger Sibylle Loo.

Om en person kommer till akuten med ambulans ställer personalen samma frågor och har någon symptom blir de lotsade in i det akutrum som är till för de som är potentiellt smittade.

LÄS MER: Läget i sjukvården:

LÄGET I LÄNET: Senaste nytt om coronautbrottet:

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons