Jägare lockar vildsvin med sockerbetor - ”det är effektivt”
På grund av den växande vildsvinsstammen har LRF och Svenska Jägarförbundet tagit fram tydliga riktlinjer för hur jakten på vildsvin ska bedrivas, bland annat att sockerbetor inte ska användas i samband med jakten. En av orsakerna är att sockerbetor är ett foder som gynnar vildsvinens tillväxt och det leder till att djuren föder fler kultingar.
I Torshult på ett jaktlags jaktmarker ligger en stor hög med sockerbetor. Enligt jaktledaren Henrik Karlsson är det ett mellanlager - betorna ska användas till utfodring i ett hjorthägn och till jakt på vildsvin.
– Det kan se makabert ut och många tror att vi ska använda allt. Men vi är fem personer i jaktlaget, som ska dela på ett ton. Resten ska hämtas av en som har ett hjorthägn någonstans i Kisa eller Åtvidaberg - jag vet inte riktigt var, berättar Henrik Karlsson, jaktledare i jaktlaget med 17 jägare och han är vice ordförande i LRF:s lokalavdelning i Bäckebo-Kråksmåla.
Hur kommer det sig att ni delar på en leverans av sockerbetor med ett hjorthägn?
– Annars hade transporten med lastbil blivit väldigt dyr. Det blir billigare om man hämtar sin del med egen släpvagn, berättar Henrik Karlsson.
Han berättar också att han och de fyra andra jägarna ska använda sockerbetor för att locka till sig vildsvinen under jakten. Själv ska han lägga betorna i en korg och använda tjära, vid sina tre åtlar, för att locka till sig vildsvinen.
– Du måste ha något att locka med annars går det inte att skjuta gris. Sockerbetor är väldigt effektivt. Men jag tänker också använda betorna till att stödutfodra älg och rådjur. Här är det ont om älg, som kan behöva stödfodras, berättar Henrik Karlsson.
Både LRF och Svenska Jägareförbundet avråder helt från att använda sockerbetor. Vad säger du om det?
– Det är en sådan himla hysteri kring sockerbetorna. Vi använder inte betorna till utfodring av grisarna utan bara som lockbete för att kunna skjuta. Problemet med att man tömmer högar med sockerbetor i skogen är något helt annat och det är ett stort problem. Det måste man komma tillrätta med, säger Henrik Karlsson.
Varför använder du inte majs i åteln?
– Det är mycket dyrare än sockerbetor. Sedan är det effektivt med sockerbetor och man kan säga att grisen väljer hellre en tårta än ett knäckebröd, menar Henrik Karlsson.
Det är inte olagligt att använda sockerbetor i samband med jakt, men i LRF:s vildsvinspolicy står det att ärtor eller spannmål bör användas i en åtel (matningsplats vid vakjakt). Det är också tydligt att jägarna bör använda en minimal mängd av foder vid en åtel och att en foderspridare med timer bör användas.
Håkan Lundgren, ordförande på LRF Sydost, blir upprörd när han hör att sockerbetor används i samband med vildsvinsjakt. I kampen för att minska den stor vildsvinsstammen är LRF tydliga med att ingen utfodring får ske.
– Vi är absolut motståndare till sockerbetor i en åtel. De får inte plats i automatiska foderspridare och utan en spridare blir det lätt att man lägger ut för mycket mat. När jägare använder sockerbetor vid en åtel blir det oftast någon form av utfodring och så vill vi absolut inte ha det i dessa tider när stammen växer, säger han.
LRF är för åteljakt, men att jakten sker med minimal mängd foder.
– Ungefär hälften av alla grisar som skjuts sker vid en åtel. Jag förstår att man vill locka grisar till en plats för att skjuta och vi är för åtlar. Men det ska vara begränsat med lockbete, enligt vår policy, säger Håkan Lundgren.
En ledamot i LRF:s lokalavdelning använder sig av sockerbetor i samband med vildsvinsjakt. Hur tänker ni hantera detta?
– Vi ska ta tag i det och vi ska ta upp frågan. Vi uppmanar alla att följa vår policy, men vi kan inte tvinga någon, säger Håkan Lundgren.
I Svenska Jägareförbundets handlingsplan för vildsvinsjakt avråder förbundet också helt att jägare använder sockerbetor vid vildsvinsjakt.
– Man ska inte ha mer mat än nödvändigt för att locka till sig viltet. Att man använder sockerbetor är inget vi ställer oss bakom, säger David Nilsson, vildsvinsansvarig i Kalmar län på Jägareförbundet.
Delar av LRF:s vildsvinspolicy
- Vildsvinsstammens storlek ska enbart bygga på den naturgivna fodertillgången. Utfodring ska enbart ske i form av stödutfodring, under extremt svåra vinterförhållanden.
- I syfte att fälla vildsvin sprider man minsta möjliga fodermängd så att vildsvinen uppehåller sig tillräckligt länge på åtelplatsen för att underlätta vakjakten. De åtlar som används måste bemannas regelbundet. I annat fall blir åteln i praktiken en form av utfodring. De fodermedel som bör användas vid en åtel är spannmål och ärtor. Foderspridare med timer är att föredra för minsta möjliga mängd vid rätt tillfälle.
Källa: LRF
Delar av Svenska Jägareförbundets handlingsplan för vildsvinsjakt.
– Jägareförbundet anser att stödjande utfodring inte ska förekomma under vegetationsperioden.
– Lämpligt foder är ensilage, spannmål, ärtor och majs. Jägarförbundet avråder från användning av sockerbetor.
– Utfodring i stödjande syfte kan göras för att förhindra svält under den tiden på året viltet har svårt att hitta föda.
– Åtling för jakt är effektiv. På en åtel ska inte mer foder spridas per dygn än vad som konsumeras vid ett vildsvinsbesök.
Källa: Svenska Jägareförbundet
Läs mer om vildsvin: