Mästerkocks-Lucas inget fan av matlådor: ”Bara för att bli mätt”
Hur ofta har du med dig matlåda till jobbet?
– Det blir väl kanske tre gånger per vecka.
Är det alltid du själv som lagat maten?
– Näe, det är antingen jag eller min sambo, Felicia.
Kör du på rester eller lagar du specifika rätter avsedda för just matlådorna?
– Det blir mest rester. Vardagsmaten blir lite vad den blir, i mån av tid och så. Ibland storkok, ibland rester. Jag har ingen rutin på det, jag är ingen rutinmänniska. Det blir vad det blir som sagt.
Har du med dig någon matlåda i dag?
– Nähädu. Jag kom hem från Stockholm vid tio i går kväll och då kände jag inte för att ställa mig och laga mat. Så det får väl bli någon köpemat i dag, nåt slags husmanskost.
Om du får välja – vad stoppar du helst ned i lunchlådan?
– Köttfärssås på vilt och spagetti. Det är gutt.
Vad kännetecknar en riktigt bra matlåda?
– Jag är så dålig på matlådor, men jag tycker husmanskost och pasta är bra mat. Då får en i sig vad en behöver för att örke. Matlådor för mig är bara för att bli mätt. Det behöver ju inte vara en gourmetmiddag. Så länge man blir mätt är det inte så noga.
Vissa rätter gör sig bättre än andra att mikra – vad tycker du absolut inte funkar?
– Pömmes! Det vet väl alla att det inte blir bra? Dom blir ju helt soggiga.
Du är heller inget fan av vegetariskt. Handen på hjärtat, händer det ändå att det slinker ned några grönsaker i lådan ibland?
– Oerhört sällan! Det är bara när Felicia lägger i fel.
Till sist, nu har vi snackat mycket innehåll. Om vi i stället tittar på själva lådan – vilket material föredrar du där?
– Gammal hederlig ”snuskburk” (plåtlåda) är det bästa!
”Jag tycker husmanskost och pasta är bra mat. Då får en i sig vad en behöver för att örke.”Lucas Eriksson, nia i ”Sveriges mästerkock” 2024