Annons

Den ofrivillige provokatören är tillbaka

Konstnären Oscar Guermouche ställer ut på hemmaplan för första gången sedan den omdiskuterade installation Tredje generationen på Himmelsberga sommaren 2015. Han gör det i konsthallen i Mörbylånga.
Konst • Publicerad 6 juli 2019
Oscar Guermouche har vernissage på sin nya utställning i Mörbylånga lördagen den 6 juli, Rambos födelsedag. Foto: Mikael Hagner
Oscar Guermouche har vernissage på sin nya utställning i Mörbylånga lördagen den 6 juli, Rambos födelsedag. Foto: Mikael Hagner
Fakta

Oscar Guermouche

Konstnär

Född 1977 i Stockholm.

Bor i Gårdby på Öland.

Utbildning: Konstfack i Stockholm.

Sitter sedan 2017 i Bildkonstnärsfondens styrelse

Har ställt ut i bland annat Stockholm, Moskva, Rostock, Warszawa och Toronto.

Medlem i Södra Ölands konstförening.

Aktuell: Utställning på Mörbylånga konsthall den 6 - 21 juli, onsdagar och helger.

Oscar Guermouche är i full färd med att färdigställa en installation i konsthallen i Mörbylånga, en svart träbarrikad som löper genom den dunkla lokalen.

– Det här kan man väl inte bli provocerad av, säger han och fortsätter:

Annons

– Min ambition har aldrig varit att provocera med min konst.

Men provocerat har han gjort, mer än en gång. På Ölands museum Himmelsberga, till exempel, retade hans verk Tredje generationen upp delar av ledningen för museet så till den grad att han tvingades flytta installationen.

Året efter ”incidenten på Himmelsberga”, som han kallar den, ställde Oscar Guermouche ut runt om i landet. Mest uppmärksammad blev installationen You Made Me i Slottskogen i Göteborg. Den bestod av ett litet hus bakom ett högt plank, och handlade om en man som barrikaderat sig för att skydda sig själv och sin familj från allt som hotar den.

– Det var en gestaltning av att vara beredd - beredskapens estetik, förklarar han.

Sedan dess har Oscar Guermouche inte haft någon separatutställning. Det infekterade bråket på Himmelsberga hann ikapp honom.

– Det tog på krafterna, konstaterar han.

De senaste åren har han tillsammans med en grafisk formgivare arbetat med olika bokprojekt för bland andra Bonniers konsthall och Magasin 3.

– Det har varit väldigt skönt att slippa uppmärksamheten runt min person, att slippa interagera, att slippa försvara mitt arbete, att bara få jobba ifred.

Men under det gångna året har Oscar Guermouche förberett sig för att möta en publik igen, med ett verk som spinner vidare på ”beredskapens estetik” och är inspirerat av trogna följeslagare.

Så länge han kan minnas har Oscar Guermouche fascinerats av stereotypt manliga karaktärer och miljöer.

Annons

– Män med stålblickar, sammanbitna käkar, vältränade kroppar - maskiner ständigt redo för allt, från sex till våld. Män som Ares Hulken och framför allt Rambo har följt mig genom livet och genomsyrat mitt arbete. De gör det rätta, men på fel sätt – med katastrofala följder.

– De är på gränsen mellan hjältar och monster. Traditionella hjältar som James Bond och Indiana Jones tråkar ut mig. Ser jag en Rockyfilm sympatiserar jag med hans motståndare.

Oscar Guermouche intresserar sig inte enbart för monsterhjältar, utan också för patriarker och fäder som bygger för och skyddar sina barn, från Muminpappan till folkhemsbyggaren Per Albin Hansson.

Någon Rambo eller annan figur syns inte till i konsthallen. Utställningen har heller ingen titel som kan leda betraktaren på spåren.

– Jag brukar själv vara kritisk till så här pass öppna verk, men samtidigt kan tydligt utpekade resonemang begränsa. Verk som är som rebusar med en enda betydelse är olidligt ointressanta.

– Jag vill undersöka om mitt arbete fungerar med bara färg, form och rum. Det är något helt nytt för mig. Kanske borde jag känna oro, men det gör jag inte. Jag känner mig helt lugn – det här fungerar.

Oscar har hyrt in sig i Konsthallen i Mörbylånga, som annars skulle ha stått stängd i juli.

Utställningen öppnar lördagen den 6 juli.

– På Rambos födelsedag, upplyser Oscar Guermouche med ett underfundigt leende.

Konstnären kommer att finnas på plats i konsthallen, redo att svara på frågor.

Mikael HagnerSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons