Det här händer om dricksvattnet försvinner
Detaljerna är sekretessbelagda då dricksvattenförsörjning kan vara av intresse för bland annat främmande makt, står det i nödvattenplanen som klubbades av kommunfullmäktige i början av veckan.
Dricksvatten finns på olika platser, bland annat kommunens nio vattenverk där ledningarna kan kopplas om vid behov. Planen ska även fungera då störningar uppstår på flera platser samtidigt. Mörbylånga kommun har rengjorda nödvattencontainrar redo att placeras ut inom fyra timmar efter avbrott i vattendistributionen. Det finns nationella nödvattenlager på sex platser om det skulle behövas.
Nödvattenplanen gäller insatser de första 1-3 dagarna och 10-15 liter dricksvatten per dygn och person i kommunen. Under den tiden räknar kommunen med att åtgärda skador eller i alla fall skaffa en överblick för vidare åtgärder, står det i planen som även betonar att medborgarna har skyldighet att minska dricksvattenanvändningen om det behövs.
Äldreboenden, skola och förskola och kommunens tillagningskök ar högsta prioritet till att få del av dricksvattnet. Kommunen har ingen skyldighet att leverera vatten till företagen om nödsituation uppstår, enligt nödvattenplanen.
Där finns också uppgifter om arbetsfördelning och hur informationen ska kommuniceras bland annat via VMA, viktigt meddelande till allmänheten, radio och andra medier.