Nu fungerar vattenverket fullt ut – industrivatten blir kranvatten
– Det känns bra att vi har igång vattenverket helt som det ska, även om avsaltningsdelen har fungerat i två år, säger va-chef Jens Olsén.
Det var i juli 2019 som Mörbylångas nya vattenverk invigdes med kunglig glans. Där skulle produceras dricksvatten både från bräckt vatten i Östersjön och från renat processvatten från Guldfågelns kycklingindustri.
Men problem med mangan som satt igen filtren har dock gjort att industrivattnet inte kunnat användas. Efter ombyggnader i maj är ny manganrening på plats.
– Vi hade ju inte mangan i processvattnet från början, förklarar Jens Olsén.
Han berättar också att grundvattennivåerna ser bra ut för årstiden. Mycket för att kommunen kunnat spara på vattenuttaget genom att använda det avsaltade Östersjövattnet i stället för att enbart ta grundvatten.
– Generellt är det billigare att ta vatten från grundvattentäkterna än att göra vatten på avsaltningsverket, så vi försöker hitta en balans där.
Hur är fördelningen mellan Östersjövatten och industrivatten från Guldfågeln i dricksvattenproduktionen?
– Vid starten förra veckan var det ungefär 15-20 procent industrivatten, 10 kubikmeter i timmen mot 40-50 kubikmeter från avsaltningsverket. Det kan vara olika dag från dag hur det passar så jag vet inte vad det kommer landa i. Det vet vi bättre när vi kört ett tag, säger Jens Olsén.
150 miljoner kronor kostade investeringen i ett nytt vattenverk kommunen, efterlängtat då vattensituationen varit svår flera torra somrar. Efter ombyggnader för ytterligare cirka en halv miljon kronor kan nu även de stora vattenmängder som används i kycklingindustrin omvandlas till kranvatten åt invånarna.
”Generellt är det billigare att ta vatten från grundvattentäkterna än att göra vatten på avsaltningsverket, så vi försöker hitta en balans där.”Jens Olsén, va-chef Mörbylånga kommun