Oppositionen vill sänka skatten och sälja ut kommunal verksamhet
I kommunstyrelsen på tisdagen hade oppositionspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna totalt 29 yrkanden om ändringar av det budgetförslag som Socialdemokraterna och Centerpartiet lagt fram med stöd från Vänsterpartiet.
Men det är först vid kommunfullmäktiges novembermöte som nästa års budget för Mörbylånga kommun ska klubbas.
Oppositionen yrkar på en skattesänkning med 40 öre, vilket är hälften av förra årets skattehöjning med 80 öre.
Partierna yrkar på att ”kommundirektören inför anställningsstopp inom kommunal administration och inför vakansprövning av övriga kommunala tjänster” och vill se neddragningar i budget för utredningar i kommunstyrelsen och för strukturkostnader i bolagen. Dessutom vill M, KD och L se en redovisning av vilka effektiviseringar som gjorts efter de senaste årens digitaliseringsinvesteringar.
Bland oppositionspartiernas yrkanden finns också att hela eller delar av det kommunala bostadsbolaget MBAB säljs. Det ska även utredas om det går att sälja kommunens gatu- och serviceavdelning och fordonsenheten.
Dessutom yrkar M, KD och L på att införa fältassistent för att minska missbruk, att det byggs en ny idrottshall i Glömminge, men att kommunen inte lägger pengar på unga kommunutvecklare nästa år.
Oppositionen vill sänka satsningen på arbetslöshet med en miljon till 500 000 kronor nästa år och att kommunen söker avtal med det sociala företaget Delta för personer som står långt från arbetsmarknaden.
Bland alla yrkanden ingår att spara 500 000 kronor på politiken och åter lägga kommunfullmäktigemöten på kvällstid, vilket ger lägre arvoden.
Oppositionen vill dessutom se ett samarbete mellan äldreomsorg och förskolor i kommunen. Den yrkar även på en översyn av plan- och byggprocessen och att en detaljplan för Runsbäck ska beställas.
Så här vill oppositionen ändra majoritetens budgetförslag:
Mark- och exploatering ökade intäkter: +1,5 miljoner kronor
Utredning kommundirektören: –1,0 miljoner kronor
Kommunkoncernen: –1,0 miljoner kronor
Arbetsmarknadsenheten: – 1,0 miljoner kronor
Fjärrvärme: – 1,0 miljoner kronor
Unga kommunutvecklare: – 150 000 kronor
Samlingslokal pensionärer: – 750 000 kronor
Politiken, kommunfullmäktige: – 500 000 kronor
Heltidsresan: – 500 000 kronor
Sjuklönekostnader: – 500 000 kronor
Totalt: 7 900 000
Skattesänkning 40 öre: – 13 miljoner kronor
Källa: Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd