Annons

Sofias jobb väcker alltid intresse – fann rätt efter utbrändheten

Sofia Sjöberg får alltid frågor när hon berättar om var hon jobbar. Många vill inte tänka på döden, men här är den i allra högsta grad en naturlig del av livet. Genom sina arbetsuppgifter ser hon också hur traditioner och trender förknippade med livets slut förändras.
Oskarshamn • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 25 november 2022
Sofia Sjöbergs arbetsdagar är varierande med många olika arbetsuppgifter. Att förbereda kapellet inför en urnsättning är en av dem.
Sofia Sjöbergs arbetsdagar är varierande med många olika arbetsuppgifter. Att förbereda kapellet inför en urnsättning är en av dem.Foto: Roger Carlsson

Numera arbetar Sofia Sjöberg som förvaltningsassistent inom Oskarshamns församling. Innan dess var hon först undersköterska inom äldreomsorgen, därefter innesäljare på bygghemma.se, innan hon började på Be-Ge Industri, numera Be-Ge Seating. Men i februari 2018 fick hon utmattningssyndrom och var helt sjukskriven sex månader, och sedan sjukskriven halvtid i ytterligare fyra månader.

I juni 2020 började hon som förvaltningsassistent. Hennes kontor är omgivet av Västra begravningsplatsen som med sin miljö inte bara är en vacker gravplats utan också en viktig livsmiljö för bland annat fåglar, ekorrar och bin mitt i stadsmiljön. Det är känt att djurlivet är rikt här.

Annons

– Det är viktigt att vi tar hand om det vi har och den biologiska mångfalden är viktig för alla, säger Sofia Sjöberg och pekar bort mot ett område där några privatpersoner har satt ut bikupor för att bina ska bidra till en ännu mer blomstrande begravningsplats sommartid.

Vid valet av sommarblommor tänker hon och hennes kollegor extra på att de ska gynna pollinatörerna, och gräset klipps inte lika kort överallt, dessutom sparar man vissa områden som ängsmiljö för den biologiska mångfaldens skull.

De olika årstiderna gör att arbetsuppgifterna och arbetsdagarna varierar. Det handlar om allt från administrativt arbete med arkiv- och diarieföring, registervård, kontakt med anhöriga och begravningsbyråer och myndigheter till att förbereda kapellet för en urnsättning och svara på de många frågor som folk hör av sig om när det gäller begravningsverksamhet och begravningsplatsen.

Sofia Sjöberg började arbeta som förvaltningsassistent efter att ha varit sjukskriven för utmattningssyndrom.
Sofia Sjöberg började arbeta som förvaltningsassistent efter att ha varit sjukskriven för utmattningssyndrom.Foto: Roger Carlsson

Just nu pågår en översyn där länsstyrelsen och Kalmar läns museum inventerar alla gravstenar, och all den information som kommer fram skriver Sofia Sjöberg in i den så kallade gravboken. Syftet med inventeringen är att kartlägga alla så kallade kulturstenar som ska skyddas och sparas, de som på olika sätt speglar begravningsplatsens kulturarv. Här finns exempelvis stenar från Vånevik som betraktas som exklusiva, och man lyfter även fram tidstypiska stenar.

Västra begravningsplatsen har bara funnits sedan 1906 och de riktigt gamla gravplatserna finns på kyrkogården i Döderhult, men även på Västra begravningsplatsen kan man se hur trender och traditioner har ändrats genom åren.

Sofia Sjöberg vid askgravlunden på Västra begravningsplatsen. Allt fler väljer askgravlund eller minneslund.
Sofia Sjöberg vid askgravlunden på Västra begravningsplatsen. Allt fler väljer askgravlund eller minneslund.Foto: Roger Carlsson

– Förr fick man köpa sin gravplats, det gör man inte nu, säger Sofia Sjöberg.

En del av de gamla gravarna utmärker sig genom att de tar större plats och det kan vara stora gravstenar som reser sig mot himlen.

– Förr var det ett sätt att visa hur betydelsefull man var i samhället.

Yrkestitlar var också viktigt att ha med på gravstenen, men de används inte alls på samma sätt i dag.

Tidigare kunde man också komma och boka sin egen gravplats, men det går inte heller numera. Däremot kan man uttrycka önskemål.

”Vi tycker ju att det ska vara en levande plats och att man känner att man får det där lugnet när man är här”
Sofia Sjöberg, förvaltningsassistent
Annons

I dag flyttar människor i större utsträckning än förr, och det är en av anledningarna till att allt fler väljer bort en vanlig gravplats. Bor de anhöriga långt ifrån blir det svårt att besöka platsen. Även de som bor nära kan uppleva det som att det blir mycket att sköta om graven. Minneslund och askgravlund väljs allt oftare. En minneslund är helt anonym. I askgravlunden finns namnet på den avlidne ingraverat på en bronsplakett.

På Västra begravningsplatsen finns krematoriet. Ett helt nytt ska byggas, men det har inte påbörjats ännu. Det nya kommer att erbjuda en bättre arbetsmiljö och bli lite ljusare och öppnare än det nuvarande. Miljön kommer att vara mer välkomnande för anhöriga, med ett särskilt anhörigrum.

Det är mycket administrativa arbetsuppgifter för Sofia Sjöberg.
Det är mycket administrativa arbetsuppgifter för Sofia Sjöberg.Foto: Roger Carlsson

– Det är inte många som tror det men anhöriga får vara med vid kremeringen om de vill, säger Sofia Sjöberg.

Det har blivit vanligare med kremeringar, troligen som en följd av pandemin. Restriktionerna innebar att antalet som närvarade vid begravningen begränsades och många ville skjuta upp begravningar på grund av risken för spridning av coronaviruset. Om man inte väljer kremering måste gravsättningen ske inom 30 dagar. Är det urnsättning har man ett år på sig.

Ett nytt krematorie ska byggas, med en bättre arbetsmiljö och mer välkomnande för anhöriga som vill vara med vid kremeringen.
Ett nytt krematorie ska byggas, med en bättre arbetsmiljö och mer välkomnande för anhöriga som vill vara med vid kremeringen.Foto: Roger Carlsson

Även borgerliga begravningar har ökat. De kan ske både med och utan religiösa inslag. Mellan 2010 och 2020 ökade de från åtta till 14 procent av det totala antalet begravningar i Sverige. Det handlar bland annat om att fler har valt att lämna Svenska kyrkan och att man kan uppleva att det finns större frihet att möjliggöra sina önskemål med en borgerlig begravning. Alla som är folkbokförda i Sverige och har en beskattningsbar förvärvsinkomst betalar en begravningsavgift som baseras på inkomsten. I den ingår till exempel kostnad för lokal, även vid en borgerlig begravning.

Att prata om vad man själv önskar efter sin död är bra, menar Sofia Sjöberg.

– Många vill inte tänka på döden, även om den är något naturligt. Men det kan vara bra att prata igenom.

När vi går genom Västra begravningsplatsen har all helgonahelgen precis passerat, en helg då mängder med tända ljus lyser upp mörkret. I dagsljus är det en plats som utmärker sig med sin vackra natur och stillhet.

– Vi tycker ju att det ska vara en levande plats och att man känner att man får det där lugnet när man är här.

Fakta

Sofia Sjöberg

Familj: Man och en 20-årig dotter som har flyttat hemifrån.

Bor: I centrala Oskarshamn.

Arbetar: Förvaltningsassistent Svenska kyrkan.

Fritidsintressen: Gillar yoga, promenader med hunden och att umgås med familj och vänner på fritiden.

Fakta

Sofias tips om råd och stöd när en anhörig går bort

På www.efterlevandeguiden.se kan man som anhörig få råd om sådant som behöver göras när någon går bort. Den är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Man kan också få praktiska råd och stöd på www.svenskakyrkan.se/begravning. Där finns även en broschyr som heter Om begravning och där hittar man mycket information om man vill sätta sig in i vad som gäller, vad som ingår i begravningsavgiften, och så vidare. Där kan man även skriva sina egna önskemål. Broschyren finns på flera språk.

Läs mer:

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons