Torkan: ”Extremt viktigt att vattenverket blir färdigt i tid”
Vattenbristen är fortfarande påtaglig i Mörbylånga kommun, som behöver sitt nya vattenverk när sommarens turister kommer.
– Det har varit dåligt med nederbörd. Situationen är ansträngd men vi klarar oss till sommaren. Vi är extremt beroende av att få vattenverket färdigt i tid, särskilt om vi inte får en väldigt regnig vår, säger Peter Asteberg, projektledare för infrastruktur i Mörbylånga kommun.
Kommunen har haft en vattenledning från Kalmar sedan torkan 2016.
– Den använder vi just nu. Vi köper vatten från Kalmar för att fylla på reservoarerna inför sommaren, säger han.
Det nya vattenverket kommer att bestå av två byggnader. En stor intill Guldfågelns fabrik, och en mindre byggnad nere vid havet där reningsverket ligger. Där ska Guldfågelns processvatten förbehandlas och renas så det blir badbart.
Vattnet pumpas sedan vidare till nya vattenverket där det renas till dricksvatten, som sedan pumpas ut till hushållen.
– Delar av det vi gör är unikt i världen. Vi tar in använt processvatten och gör om det till dricksvatten. Det finns inte i Sverige. Och så tar vi in havsvatten för avsaltning, bräckt vatten från Kalmarsund, och gör om det till dricksvatten. Den processen är inte ny, den är väl beprövad. Det finns 18 000 avsaltningsverk ute i världen, säger Peter Asteberg.
Mörbylånga kommun har låtit borra 11-12 brunnar intill Kalmarsund som hämtar upp bräckt havsvatten som leds till nya vattenverket för att avsaltas.
– Det är väldigt svårt att ta bort salt, som har många små joner, så nästan alla ämnen försvinner i processen, även viktiga ämnen som kalcium. Vi kommer noga att övervaka att de ämnen som inte ska finnas i dricksvatten inte finns där och att de ämnen som ska finnas i dricksvatten finns där. Vi kommer exempelvis tillsätta kalcium i den mängd som behövs för att det ska kallas för dricksvatten.
”Nästan vad man än stoppar in i vattenverket kommer ut som H2O.”
Just nu arbetar kring 35 personer med att färdigställa Mörbylångas vattenverk. Väggar och tak är resta och nu handlar det om installationer av kablar, el och ventilation.
Ragnar Hermansson från NCC är platschef för bygget, som inleddes med ett första spadtag i maj 2018. Nu gäller det att hålla tidplanen, vilket entreprenadingenjör Jonas Lövström ansvarar för.
– Vi borde vara drygt halvvägs. Vattenverket ska vara färdigt i slutet av juni. Det ser vi ut att klara, säger Peter Asteberg.
Ett gäng från företaget Apateq i Luxemburg arbetar just nu med att installera det viktiga filtret, omvänd osmos-membranet som är som en plastfilm som filtrerar bort salt från det bräckta havsvattnet i Kalmar sund, andra filter tar bort bakterier och partiklar.
Går det att rena avloppsvatten till dricksvatten också?
– Ja det går men vi har valt att inte göra det här. Vi får kemikalielistor från Guldfågeln om vad deras processvatten innehåller och har bra koll, vad som finns i avloppsvattnet har vi inte kontroll över, säger han.
”Vi är extremt beroende av att få vattenverket färdigt i tid.”
Det nya vattenverket blir ett kombinerat avsaltningsverk (som det i Sandvik i Borgholms kommun) och rening av processvatten till dricksvatten. Ett verk som renar både bräckt vatten och ett industriellt vatten till dricksvatten i samma process finns inte någon annanstans i världen. Däremot är membrantekniken väl beprövad för processvatten och havsvatten var för sig.
– Med det nya vattenverket färdigt kommer vi inte att ha den kris som vi hade sommaren 2016 då vi fick frakta vatten från fastlandet med lastbil till södra Öland, säger Peter Asteberg.
– Kör vi verket hela året kommer vi att spara våra andra vattentäkter till sommaren, den största är Tveta. Då räknar vi med att vi kommer att klara torrperioder på flera år.