Annons

Välkomna publiklättnader för kulturen

Optimismen stiger bland kulturarrangörer när lättnader i publiktaken tycks bli verklighet.
– Det är bra att man börjar anpassa restriktioner lite mer till verkligheten, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live.
Kultur • Publicerad 30 april 2021
Kulturminister Amanda Lind (MP) meddelar lättnader i publikrestriktionerna.
Kulturminister Amanda Lind (MP) meddelar lättnader i publikrestriktionerna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen föreslår i en remiss lättnader vad gäller deltagarantalet på vissa arrangemang, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Vid exempelvis stora sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus ska publiken kunna uppgå till 500 personer från 17 maj – om smittoutvecklingen tillåter det.

– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisade sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Ekot.

Annons

Enligt de föreskrifter som tas fram ska det vid utomhusevenemang kunna vara 100 personer i publiken, om det inte finns anvisade platser. 50 personer ska kunna delta vid samma tillställning inomhus, om det finns anvisade platser.

Peter Fornstam, vd på Svenska bio.
Peter Fornstam, vd på Svenska bio.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Det betyder goda nyheter för biografbranschen. Svenska bios, där Biostaden i Kalmar ingår, vd Peter Fornstam fokuserar nu "bara" på 17 maj.

– Ju snarare vi får ett bestämt besked desto bättre. Vi behöver få i gång ett flöde av filmer och kanske kan vi också snart ta nästa steg, som Danmark som öppnar för att tillåta 500 personer inomhus.

Filmstadens marknadsdirektör Helena Eklund meddelar att biografkedjan, som hållit stängt sedan i november, inte planerar att öppna just den 17 maj.

"Men om restriktionerna ändras så blir det förstås så snart det bara är praktiskt möjligt efter det", skriver hon i ett sms.

Men hur troligt är det att det verkligen blir så här? Socialminister Lena Hallengren (S) säger till Sveriges Radio att det beror på smittspridningen.

– Det förutsätter att vi då har en lägre smittspridning än vad vi har i dag. Det är den 17 maj som är Folkhälsomyndighetens förslag så här långt, säger hon.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, kommenterar beskedet för TT:

– Jag tycker att det är bra att man börjar titta på möjligheter att öppna upp och att man börjar anpassa restriktioner lite mer till verkligheten, säger han.

Förändrar det här musiksommaren?

Annons

– Det är klart, det blir ingen guldgruva av det, men även om det inte är jättebetydelsefullt ekonomiskt måste vi hitta något sätt att kicka i gång och då kan man väl börja med utomhusspelningar för 500 personer. Då får några av oss gå på konsert igen, det är väl skitbra.

Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, välkomnar nyheten. Han anser att man är redo att genomföra säkra evenemang av det slag som regeringen föreslår.

– Vi har visat från branschens sida att vi tar ett väldigt stort ansvar för att genomföra smittsäkra evenemang. Vi kan det här och vi vet hur vi ska göra, säger han.

Om lättnaderna går igenom betyder det att Folkets hus och parker återigen kan planera sina sommarturnéer.

– Vi har genomfört våra turnéer i 100 år, men förra året ställde vi in dem för första gången. Varken första eller andra världskriget kunde stoppa dem. Men vi har fortsatt att planera för sommarturnéer 2021 för vi har trott att det kommer lättnader, säger Nathanson. (TT)

Miranda Sigander/TT
Björn Berglund/TT
Sofia Sundström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons