Älgfilé tog Lucas, 25, vidare i Sveriges Mästerkock: ”Förbannat gott”
Nu är den fjortonde säsongen av ”Sveriges Mästerkock” igång och det första avsnittet sändes på onsdagskvällen. Då fick juryn och tittarna möta 25-åriga Lucas Eriksson, bosatt utanför Oskarshamn. ”Den jagande bakande kocken” som han kallar sig själv.
Rätten han valde för att försöka charma juryn var älgfilé med råraka, kantarellsås, lingon och inlagd gurka. Och det gick hem.
”För mig är det som ligger där på tallriken, det personifierar verkligen dig exakt. Det är jäkligt stabilt. Förbannat gott. Spännande att se om du kan laga annat än vilt också”, sa jurymedlemmen Tommy Myllymäki.
Även juryns Tom Sjöstedt var imponerad:
”Jag kan säga så här. Man blir varm i själen. Självklart ska du till Gävle.”
Att stå inför juryn, och särskilt favoriten Tommy Myllymäki, var speciellt för Lucas Eriksson.
– Ja, det var verkligen speciellt. Jag har ju sett programmet i många år och så står man där själv.
Att han valde en rätt med vilt var en självklarhet berättar han:
– Jag jagar väldans mycket och har lagat mycket vilt. Det symboliserar mig.
Hur kändes det att få beskedet att åka på slutkvalet i Gävle?
– Det var roligt men samtidigt är jag en väldans hemmakär människa. Det var blandade känslor. Men det är alltid roligt att åka iväg lite.
Lucas Eriksson är uppvuxen i Vimmerby, men har nyligen flyttat ihop med sin flickvän Felicia på en hästgård i Smälterum, strax väster om Oskarshamn. Jobbar gör han i Mönsterås.
Hur trivs du i Oskarshamnstrakten?
– Det känns bra. Nu börjar jag lära känna folk, det är viktigt.
Du kommer bli igenkänd nu efter din tv-debut, hur känns det?
– Haha, det tror jag inte. Men jag kanske får göra som bandet Hooja och ha mask på mig.
Intresset för matlagning och bakning fick Lucas Eriksson i tidig ålder. Hans mamma är bagare och han har jobbat i det kafé som hans mamma och syster driver i Gullringen i Vimmerby kommun.
– Jag har alltid tyckt om att laga mat och baket är också kul tycker jag.
Hur gillar du att laga mat, efter recept eller efter eget huvud?
– Recept kör jag inte med. Jag brukar kolla på bilder, och lagar efter det.
Tommy Myllymäki sa i avsnittet att han vill se om du kan laga annat än vilt, vad säger du om det?
– Det ska nog gå bra. Jag kan nog få ihop lite av varje tror jag.