Annons

Kika in i Färjestadens nya förskola

Förskolan Bärnstenen i Färjestaden är precis nyöppnad. Här är naturen, miljö och god arbetsmiljö i centrum.
”Det känns nästan inte som att man befinner sig i ett samhälle när man står här,” säger skolchef David Idermark.
Färjestaden • Publicerad 7 augusti 2020 • Uppdaterad 8 augusti 2020
I sanden sitter Noelia och gräver. Hon är ett av två barn som på fredagen befinner sig på förskolan.
I sanden sitter Noelia och gräver. Hon är ett av två barn som på fredagen befinner sig på förskolan.Foto: Sanna Orneklint

– 2015 började vi fundera på en ny förskola i Färjestaden. Nu är en avledning öppnad men när vi har öppet till full kapacitet rymmer förskolan drygt 100 barn, säger rektor Mia Rylander.

På fredagen är två barn på plats på den nyöppnade förskolan Bärnstenen. Förskolan är uppdelad i sex paravdelningar med barngrupper från ett till tre år samt tre till fem år. Mörbylånga kommun har nu kapacitet vad avser förskola för de kommande fem åren.

Annons

– Mörbylånga kommun är en kommun i tillväxt just nu, med Bärnstenen är vi rustade för de kommande fem åren och kan erbjuda förskoleplatser, säger David Idermark, skolchef i Mörbylånga kommun.

Förskolan har varit i planeringen sedan 2015 men tanken var egentligen att öppning skulle skett redan under 2019.

– Det blev förskjutet med ett år eftersom resurserna behövde läggas på det nya vattenverket, men utbildning och skolor är en jättesatsning i kommunen och vi är jätteglada att stå här idag, säger David Idermark.

Bärnstenen är del av ”Giftfri förskola” och material, leksaker, möblemang och andra inköp följer temat. Skolan har också en stark anknytning till naturen och har försökt bevara sin nära kontakt med skog och mark.

– Huset är byggt för att smälta in i skogen, vi har verkligen velat behålla den naturliga miljön. Det känns nästan inte som att man befinner sig i ett samhälle när man står här på baksidan, förklarar David Idermark.

I skogen som tillhör förskolan finns en grillplats gömd bakom träden.
I skogen som tillhör förskolan finns en grillplats gömd bakom träden.Foto: Sanna Orneklint

På gården finns bland annat en amfiteater, med möjligheter till samlingar, grönytor med kullar, odlingslådor med, bland annat, tomatplantor, en veranda för sovstunder utomhus, sandlådor med solskydd, en brunn med regnvatten och i skogen som tar vid, en grillhydda. För att ge barnen möjligheten att skapa en relation med naturen.

– Alla stuprännor går till en tank under gården, där samlas allt regnvatten och sedan kan barnen pumpa upp det ur brunnen. Antingen så rinner det tillbaka ner i tanken, eller så kan barnen använda vattnet till att vattna våra odlingslådor och därmed lära sig om kretslopp, till exempel, förklarar Mia Rylander.

I sanden sitter Noelia och Yara, idag är de ensamma på förskolan. Hinkarna, spadarna, bilarna och formarna de har till sanden är inte gjorda av plats förklarar rektor Mia Rylander. De är istället gjorda av rishusk, för att vara mer miljövänliga och innehålla mindre skadliga kemikalier.

Material är inköpt med giftfrihet och miljötänk i fokus. Leksakerna i sanden är inte tillverkade av plast utan rishusk.
Material är inköpt med giftfrihet och miljötänk i fokus. Leksakerna i sanden är inte tillverkade av plast utan rishusk.Foto: Sanna Orneklint

Förskolan har för närvarande åtta pedagoger som har anställts genom en intern rekrytering. När förskolan är öppen med full kapacitet kommer drygt 20 personal arbeta på förskolan.

– Det har varit bra söktryck på tjänsterna till förskolan, det har varit fler sökande än tjänster. Vi har fått rutinerade pedagoger och nu inför öppning har vi haft flera fortbildningsdagar, säger Mia Rylander.

Annons

En av de nyanställda pedagogerna är Emma Westin, hon ser fram emot att hösten ska ta fart.

Pedagog Emma Westin tillsammans med Noelia 2 år. Emma tycker det ska bli spännande att få vara med och starta något helt nytt.
Pedagog Emma Westin tillsammans med Noelia 2 år. Emma tycker det ska bli spännande att få vara med och starta något helt nytt.Foto: Sanna Orneklint

– Det kommer bli väldigt spännande att vara med och öppna något nytt, med ett annorlunda arbetssätt. Nu är vi ju två avdelningar som kommer dela på utrymmet, det ska bli intressant, säger hon.

Invändigt är förskolan skapad med akustik och barnets perspektiv som ledord. Tillsammans med förskoleutvecklingsgruppen som funnits tillhanda har ledningen själva tagit fram layouten på skolan för att kunna skräddarsy den efter egna behov.

– Det är högt i tak och väggarna går inte helt raka, utan de är vinklade på ett sådant sätt att de ska fånga upp ljudet och skapa en god akustisk arbetsmiljö för både personal och alla barn, säger rektor Mia Rylander.

Förskolans arkitektur är skapad för bra akustik. Det ska leda till god arbetsmiljö för personal såväl som barn.
Förskolans arkitektur är skapad för bra akustik. Det ska leda till god arbetsmiljö för personal såväl som barn.Foto: Sanna Orneklint

– Vi tycker att detta är en riktig stolthet för kommunen och vi är riktigt stolta över hur mycket som satsas i utbildningssektorn just nu, säger David Idermark.

Om Förskolan Bärnstenen

Antal avdelningar: 6 stycken paravdelningar

Totalt antal barn: Förskolan har kapacitet för drygt 100 barn

Kostnad: 35 miljoner kronor

Byggnadsår: 2020

Sanna OrneklintSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons