Cementas nedläggning: ”Det är tufft innanför grindarna nu”
Det säger Andreas Johansson, en av 75 anställda på Cementas fabrik i Degerhamn, och som nu riskerar bli arbetslös.
– Många har jobbat här 30-40 år, sen de slutade skolan. Det här är inte vilken arbetsplats som helst. Fabriken är otroligt förknippad med bygden. Många som jobbar på Cementa gör det i tredje och fjärde generationen. Jag har hört av min farfar att han aldrig trodde att han skulle vara med om någon sånt här, att hans son och sonson måste sluta.
Andreas Johansson bor på orten och är styrelseledamot i IF Metall och huvudskyddsombud.
– Vi är ett 20-tal som bor i Degerhamn i alla åldrar. Det är jag och några få till som är yngre och har familjer, säger han.
– Cementa är kuggen i det övriga samhällsmaskineriet och föreningslivet. Om folk flyttar ut tror jag inte bostäderna fylls på med nya barnfamiljer som bor här året runt. Trenden är snarare den motsatta i dag, med urbanisering och att folk lämnar landsbygden. Tittar man bakåt tio år är det inte jättemånga som börjat på Cementa som valt att bosätta sig här, säger Andreas Johansson som också är en av nio deltidsbrandmän som arbetar på fabriken (totala styrkan är 14), och därmed kan rycka ut snabbt på orten även dagtid.
– Att Cementa försvinner får ringar på vattnet, 70 jobb är mycket på liten ort. I början tror jag inte det märks för skolan men för näringslivet märks det direkt, för Ica, Brukshotellet och pizzerian.
”Cementa är kuggen i det övriga samhällsmaskineriet.”
Vi träffar Andreas Johansson och IF Metalls klubbordförande Tomas Olofsson och vice ordförande Lukas Nilsson på Brukshotellet intill fabriken i Degerhamn där de jobbar. De säger att facket vill fortsätta kämpa för miljöcementen – trots att företagsledningen vill annorlunda – att fabriken ska få vara kvar, och att så många som möjligt får behålla jobbet.
– Våra försök med ternocem, miljöcement, i Degerhamn är en succé. Heidelbergs forskningsprojekt började i Tyskland och drog igång i Degerhamn 2015 och vi såg verkliga resultat 2017. Våren 2018 kändes det som att det här är vår framtid, det här ville ledningen satsa på. Nu verkar tillverkningen bli på fabrik i Tyskland eller Holland, säger Simon Nilsson.
– Vi har kämpat hårt med att få fram ternocem – folk ställde upp och körde på kvällar och helger för att testa den nya miljöcementen. Det är därför många känner sig bedragna i dag, säger han.
Trots flera projekt för att minska miljöpåverkan menar ledningen att fabriken är gammal och att det skulle bli för dyrt att bygga om den för att minska koldioxidutsläpp så mycket som nya regler kräver. Företaget vill i stället behålla den mer moderna fabriken i Slite på Gotland.
– Vi är inte jätteförvånade över att man hamnade här till slut, men många på fabriken är besvikna på hur företaget skött proceduren hittills. De tycker att vd:n Magnus Ohlsson skulle ha tagit sig till fabriken förra veckan och informerat om att det blir nedläggning, i fredags i alla fall. Det kom ett skriftligt meddelande på intranätet någon kvart innan majoriteten slutade i torsdags. Oftast är det vi i facket som skött informationen till de anställda, säger Tomas Olofsson.
”Vi är inte jätteförvånade över att man hamnade här till slut, men många på fabriken är besvikna på hur företaget skött proceduren hittills.”
– Och de uttalanden som fabrikschefen på Cementa i Slite gjorde i Hela Gotland om att de ska anställa fler där när vi lägger ner här. Det borde ledningen kommit hit och dementerat på fabriken, säger han.
Ingen har blivit uppsagd än. De kollektivanställdas uppsägningstid är en till sex månader. Fackets representanter tror inte att det blir lätt att hitta nya jobb för alla, Guldfågeln finns men de flesta industrijobb finns i norra delen av länet. De berättar att 8-9 personer har sagt upp sig, bland annat har majoriteten redan slutat på elverkstaden men ersatts av konsulter.
– Trots allt hoppas vi få en så bra vår som möjligt, att vi mår bra när vi går till jobbet. Oavsett hur den här processen slutar.