Dille på dahlior – Elin, 37, lever ut sin blomsterdröm i Nybro
Den som går in på Elin Forsanders Instagramkonto, @husetvid31an, möts omedelbart av en prunkande blomsterprakt. Bild efter bild visar vilda buketter, kulörta planteringar och närbilder på aprikosa, rosa, djupt röda och svalt gula dahlior. Allt odlas i hennes egen trädgård i Kolsbygd strax utanför Nybro – och det var bara tre år sedan hon började.
– Första året beställde jag 12–15 dahliaknölar. De växte inte jättebra och jag hade inte riktigt koll på hur de funkar och vad de behöver. I fjol hade jag runt 40 knölar, efter att ha delat befintliga, köpt några nya och lyckats ta fröer från året dessförinnan. Där någonstans började folk bli lite intresserade, eftersom jag fick till fina bilder.
Från början höll hon sig till ett par–tre pallkragar, men dem växte hon snabbt ur. Inför årets säsong hade hon hela 160 knölar på tillväxt. Alla tog sig inte, så när det var dags att plantera ut var hon nere på 110. Men hon stötte på patrull.
– Jag kollade väderprognosen och i slutet av maj gjorde jag en chansning och planterade ut dem. Alla blev tagna av frosten! Två gånger!
Det är svårt att tro när man tittar ut över rabatterna! Vad gör man när det händer?
– Knölarna klarar sig, det är bara det som vuxit upp som inte överlever. Så man klipper ner dem och då börjar knölen om igen. Det som händer är att man får en senare blomning, men jag var osäker på om de verkligen skulle komma tillbaka så i ren panik beställde jag 340 knölar till, haha. Totalt blev det 450 stycken i år.
Så varifrån kommer detta blomstrande intresse? Elin Forsander förklarar att hon alltid varit en kreativ person. Hon gick estetisk linje på gymnasiet, har arbetat som bröllopskoordinator och gjort både styling- och inredningsuppdrag åt olika företag. Dessutom blev uppväxten på landsbygden utanför Nässjö en naturlig inkörsport till växtriket.
– Min mamma var väldigt mycket för blommor och på min morfars föräldragård odlades alltid grödor som morötter och potatis. Där såddes nog ett litet frö. När vi skaffade eget hus och trädgård växte det sedan successivt. Blommor är något som skänker både glädje, tröst, uppmuntran och kärlek. På något sätt känns det som att blommor förenar, att de ger oss något oavsett hur vi mår eller vilken sinnesstämning vi är i.
I Elin Forsanders trädgård hittar man många olika blommor, men fokus har hela tiden varit på dahliorna. Här finns de i alla möjliga färger, former och storlekar.
– De är så olika och har sina egna personligheter. Jag gillar mystiken. Om du plockar fröer och planterar dem så blir de inte alls likadana som moderplantan. När de pollineras bildas helt nya varianter. Många väljer medvetet att ställa olika sorter bredvid varandra för att det ska ske, eller så pollinerar man själv med hjälp av en pensel. Det går att nörda in sig, och det tycker jag är jätteroligt.
Målet med årets säsong var att lära sig binda vackra buketter så att fler får möjlighet att njuta av hennes blomsterprakt. På Instagram kan man ta del av Elin Forsanders kreationer, som ofta är vilda och levande av sig.
– Jag tycker det är finare ju mer varierat det är. Ibland kan det bli väldigt effektfullt om allt går i snarlik ton men har olika former och texturer. Ibland går jag mer crazy för att få till en rejäl färgklick med olika kombinationer. Allt beror på vad du själv gillar. Jag tycker om liv och variation, och anser inte att det ska finnas en färdig mall. Om man känner de som köper buketterna kan det vara roligt att försöka matcha dem med deras personligheter.
En återkommande diskussion när det kommer till snittblommor är klimatpåverkan. När man köper en bukett i butik, särskilt på vintern, består den ofta av hårt framdrivna blommor som besprutats rikligt och fraktats långt. Dessutom är det svårt att veta något om arbetsvillkoren på plantagerna. Elin Forsander har hela tiden hållbarhetstänket med sig. Med hjälp av tunnor samlar hon regnvatten för att minska sin vattenförbrukning. Hon använder inget konstgödsel och inga kemikalier, utan förser sina växter med näring i form av hemgjort nässelvatten. Dessutom komposterar hon numera allt som går att kompostera. På sikt hoppas hon att fler återförsäljare och konsumenter ska få upp ögonen för det lokalt odlade.
– Kemikaliebesprutade blommor som fraktas hit med flyg och båt – min förhoppning är att vi sakta ska kunna bryta den kedjan. Visst, vi har våra begränsningar i Sverige och kanske inte kan erbjuda så mycket under vinterhalvåret, men mycket går att torka. Man kan göra både kransar och buketter som är hur fina som helst. Evighetsblommor. Det är ett bra sätt att minska sin klimatpåverkan, vi måste bara våga vara kreativa med det vi har.
Elin Forsanders odlingsår
Januari–februari: ”Då går jag bananas i fröshopper och planerar vilka sorter jag vill odla, samt vad jag vill ha ut av odlingsåret. Ska det bara vara grant i trädgården? Eller vill jag binda buketter?”
Mars–april: ”Då börjar jag förså och driva upp en del inomhus. Det måste man inte göra, men är bra om man vill få en tidigare blomning.”
Maj–juni: ”När det börjar bli lite varmare gäller det att vänja av plantorna med inomhustemperaturen, samt att vänja dem vid solljuset. Man måste passa sig så att de inte fryser om nätterna, eller bränns sönder i solen. Sedan är det utplantering. Därefter gäller det bara att sköta dem och hålla koll, det är alltid lite ovisst men går oftast jättebra. Ibland lägger jag ut en duk för att skydda dem mot solen.”
Juli: ”Om allt gått bra med frösådder och förodling är det nu blomsterprakten börjar och man äntligen kan njuta av vårens arbete. Det gäller att fokusera på underhåll som vattning och näring. Har jag inte gjort det tidigare toppar jag även mina dahlior och andra blommor för längre och stabilare stjälkar som ger bättre förutsättningar till vackra buketter sedan.”
Augusti–oktober: ”Nu är det som vackrast i trädgården. Har man tur och frosten håller sig borta är september och oktober dahliornas högtid. Här påbörjas även arbetet med att hösta in trädgården, att plocka fröer från så mycket det bara går, fylla komposten med det som klippts ner för näringsrik jord nästa år. Men att plocka fröer är ett stort fokus. Det är roligt, ekonomiskt och hållbart. Det är även här höstsådder görs och tulpan- och narcisslökar sätts.”
November–december: ”November till december är en återhämtningsperiod för både mig och trädgården. En vila där nya idéer och tankar successivt tar fart, innan planeringen för nästa år görs. En period att sätta nya mål och ambitioner.”
I framtiden hoppas hon kunna utöka sin odling ytterligare – men i lagom takt. Det ska fortfarande kännas kul och hanterbart. En målsättning för familjen är att bli självförsörjande på grönsaker, och själv drömmer hon om att någon gång arbeta heltid med sina gröna fingrar.
– Det kan jag absolut tänka mig längre fram, men inte i dagsläget. Jag trivs så bra på mitt nuvarande jobb och trädgården är inte heller mogen för det. Jag måste upp i större volymer om jag ska få en ekonomi i det, men det jobbar jag på. Just nu står jag i startgroparna med mitt eget företag inför nästa år.
För den som är sugen på att börja odla dahlior har hon ett viktigt råd – att våga testa.
– Börja i liten skala. Dahlior är känsliga men ändå tåliga, och det finns jättebra råd att ta del av på ställen som säljer dahlior. Den största risken är just frosten, men se på mina – de kommer igen. Man ska inte vara rädd. Det enda som kan hända är att det blir fel, och då är det bara att börja om – precis som med allt i livet. Det är inte så farligt.
Elin Forsander
Ålder: 37 år.
Bor: I Kolsbygd utanför Nybro.
Uppvuxen: I Bodafors i Nässjö kommun.
Familj: Maken Fredrik, sönerna Gustav, 8 år, och Elliot, 2 år, samt katterna Malte och Maja.
Jobbar: Som kommunikationschef på Flexbuss i Nybro.
Intressen: ”Familjen är nummer ett. Både jag och min man är familjära och jordnära och vill göra mycket tillsammans. Vi tillbringar mycket tid i naturen – cyklar, promenerar och är aktiva. Det känns viktigt att barnen får lära sig av naturen, att det inte bara blir film på paddan och telefonen.”
Tre ord om mig: ”Positiv, nyfiken, driven.”
Inspireras av: ”Människor med driv. Kön, ålder och bransch spelar ingen roll – jag inspireras av drivna och positiva människor.”
Förebild: ”Min mamma. Hon lever inte längre men var en väldigt driven individ med mycket glädje. Hon trodde alltid på andra, och det försöker jag bära med mig. Sedan har jag, när det gäller blommor, en förebild i USA som heter Erin Benzakein. Hon har ett av världens största blomsterkonton på Instagram, och hennes fokus är på hela blomsterkedjan. Hon har även ett tv-program där man får följa hur de går från en blomsterfarm på två hektar till en på 20 hektar, med allt vad det innebär.”
Äter: ”Allt som min man lagar! Han är jätteduktig i köket.”
Läser: ”Just nu lite blomböcker, annars blir det mycket om motivation och kommunikation på arbetsplatsen.”
Lyssnar på: ”Jag är gammal tävlingsdansare och gillar allt från dansband till populärmusik. En allätare. Ibland sätter vi på Sven-Ingvars i köket en lördagskväll och dansar hela familjen.”
Topp fem favoritblommor: ”Dahlior, zinnior, lejongap, luktärtor och gladiolus. Gladiolus var mammas favorit. Den finns alltid någonstans i trädgården.”
Växt jag ogillar: ”Maskrosor, men även de har sin charm!”