Annons

Arkitekt tror inte på kommunalt skärmtak

Kalmar kommuns senaste giv angående Park Herminas skärmtak – att bekosta ett eget anpassat efter byggnaden – är inte görligt om de kulturella värdena ska bevaras. Det menar initiativtagaren till arkitektuppropet.
Kalmar • Publicerad 4 september 2019 • Uppdaterad 6 september 2019
Skärmtaket på park Hermina.Foto: Frida Lindström

Staffan Strindberg, initiativtagare till arkitektuppropet dit ett 40-tal arkitekter med anknytning till Kalmar har anslutit sig, menar att det inte går sätta ett skärmtak över Park Herminas terrass, oavsett hur det utformas, om byggnadens karaktär ska bevaras.

”Byggnaden bör betraktas som färdig, som ett byggnadsminne.”
Staffan Strindberg, arkitekt.Foto: Mats Holmertz
Annons

– Nej, hela idén är att där ska vara ett hav av parasoller framför byggnaden. Det går enligt min uppfattning inte att hitta strukturer för ett skärmtak som inte förstör det flygande valvet som takbågarna ger intryck av. Det här är en byggnad som är som ett orangeri. När man suddar ut det, så försvinner byggnadens karaktär. Byggnaden bör betraktas som färdig, som ett byggnadsminne, säger Staffan Strindberg.

Läs mer om byggnadens historia:

Fakta

Därför är byggnaden speciell

Detaljplaner upprättas av kommuner och i dem regleras vad som får byggas och göras på en viss fastighet. För Park Hermina (Byttan) är byggnaden med terrassen mot slottet q-märkt.

Byggnaden uppfördes 1939, ritad av Sven Ivar Lind. ”Den är ett värdefullt exempel på en byggnad i modernistisk stil och uppfattades när den var nybyggd som ytterst modern, men också hänsynsfull mot den omgivande stadsparksmiljön. Själva byggnaden karaktäriseras av stor öppenhet mot söder med dominerande glasytor som skuggas av det utskjutande, böljande, gjutna taket [...] Byggnaden har ett mycket högt arkitektoniskt och konstnärligt värde. Byggnaden ges därför ett starkt kulturhistoriskt skydd. Skyddsområdet omfattar även angränsande terrass, vilket är en omistlig del av Byttan.”

Skyddsbestämmelserna är fyra till antalet och inkluderar att det kulturhistoriska värdet inte får minska. ”Åtgärder eller förändringar av terrassanläggningen skall ha som utgångspunkt skissen i Byggmästaren 1942:12.

(Citat ur planbeskrivningen som hör till detaljplanen från 2005)

Skärmtaket uppfördes i våras och har, trots att det är ett svartbygge, stått kvar hela sommarsäsongen under tiden som Park Herminas ägare Anders Hansson Skaret och Kalmar kommun fört samtal om vad som ska göras. Park Hermina vill få bygglov i efterhand, men samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att skärmtaket måste tas bort. Det saknas förutsättningar för att ge ett bygglov. Sker inte det inom rätt tid får Park Hermina betala 600 000 kronor i vite.

Den senaste twisten i skärmtaksaffären är att kommunen som fastighetsägare tänker sig montera på ett eget skärmtak istället. I slutet av augusti sade Mattias Adolfson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, att han ser ett värde av att hitta en skärmtakslösning och att kommunen är beredd att gå in och bygga en sådan. Hur det skulle kunna se ut, kan han inte svara på i dagsläget. Kontakt är redan tagen med länsstyrelsen som enligt Adolfson är ”öppen för dialog om hur kraven ska klaras”.

Skärmtaket skymmer Park Herminas ”svävande” bågformade tak.Foto: Paul Madej

– Kommunen avser att tillsammans med hyresgästen, Park Hermina, titta på hur detta skulle kunna utformas med hänsyn till detaljplanen och de kulturvärden som finns på platsen. Detta tillsammans med arkitekter och annan expertis. Hur utformningen exakt kommer att bli får detta arbete utvisa. Linds ursprungliga ritningar blir en viktig utgångspunkt i detta arbete, säger Mattias Adolfson.

Han vill särskilt poängtera att investeringen kommer att läggas på hyran.

– Det är först på senare år som vi har fått en aktör som lyckats få lönsamhet, vilket vi är mycket glada för. En förutsättning för detta är att man också kan bedriva bra verksamhet utomhus med väderskydd. Ett scenario med en verksamhet som inte finns året om med dålig lönsamhet skulle vara en mycket dålig affär för kommunen och dessutom inte bra för platsen. En investering i utomhusmiljön runt fastigheten skulle därför långsiktigt trygga hyresintäkter för kommunen på ett bättre sätt än idag.

Hyran är i dagsläget 360 000 kronor om året. I kontraktet står också att fastigheten omfattas av särskilda skyddsbestämmelser för byggnad så väl som terrass.

I maj gjorde länsstyrelsen en åtalsanmälan om brott mot Kulturmiljölagen då uppförandet av skärmtaket inneburit att det skett grävarbeten på fastigheten. marken utgör en fornlämning. Polisens nationella avdelning utreder det misstänkta brottet.

Läs mer om turerna kring Park Hermina:

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons